Сьогодні 5 лютого: Всесвітній день Нутелли

Сьогодні 5 лютого: Всесвітній день Нутелли

5 лютого проводять Всесвітній день Нутелли. Ці лютневі заходи у першій декаді місяця мають щорічний характер.

Nutella (укр. Нутелла) — це горіхова паста з какао, що продається більше ніж у 100 країнах світу, зазначає Вікіпедія. Уперше її створив у 1940 році італієць П'єтро Ферреро, засновник компанії Ferrero. В той час какао було дефіцитом через Другу світову війну тому, відповідно виробництво шоколадного крему було обмежене. У 1952 році П'єтро Ферреро вперше почав продавати горіхову пасту з какао під назвою «Supercrema Ferrero» (укр. Супер крем). У 1963 році Мікеле Ферреро, син П'єтро Ферреро, перейменував «Supercrema Ferrero» у «Nutella» (від англійського слова nut — горіх, ella — закінчення жіночого італійського імені). Логотип новоствореної марки був зареєстрований наприкінці того ж року, і залишається незмінним до сьогодні.

Перша партія Nutella була виготовлена на фабриці Ферреро у Альбі 20 квітня 1964 року. Нова паста мала миттєвий успіх. У наші дні Nutella теж широко популярна. За оцінками італійського виробництва, горіхова паста з какао Nutella в середньому виготовляється в обсязі 179000 тонн на рік.

А вам смакує горіхова паста з какао на сніданок? Відповіді пишіть в коментарях.

Відео дня

Події:

У 2009 році, отримавши викуп 3 млн. 200 тис. доларів США, сомалійські пірати відпустили судно «Фаїна», у складі екіпажу якого було 17 українських моряків. Судно перебувало в полоні з 25 вересня 2008.

У 1999 році Майк Тайсон, колишній чемпіон світу з боксу серед професіоналів, отримав рік в'язниці за побиття двох людей, машина яких зіткнулася з автомобілем Тайсона. Боксер відсидів лише 3,5 місяці і був випущений за більш розумну поведінку.

У 1992 році Україна встановила дипломатичні відносини з Норвегією.

У 1991 році столиця Киргизії, що 65 років носила ім'я більшовицького терориста Фрунзе, перейменована в Бішкек.

У 1982 році через польські події уряд Великобританії ввів економічні санкції проти СРСР.

У 1971 році з'явився фондовий індекс NASDAQ («Автоматизовані котирування Національної асоціації дилерів з цінних паперів США»).

У 1958 році під час військових навчань біля узбережжя Джорджії в авіакатастрофі втрачена воднева бомба, яку не вдалося знайти до сих пір.

У 1953 році в нью-йоркському Roxy Theatre пройшла прем'єра діснеївського фільму «Пітер Пен».

У 1952 році Нью-Йорк став першим містом світу, де почали використовувати триколірні світлофори.

У 1936 році на екрани США вийшов новий фільм Чарлі Чапліна «Нові часи».

У 1935 році в Нью-Йорку організатори професійного боксу вирішили, що поєдинки за чемпіонське звання не можуть тривати більше 15 раундів.

У 1928 році німецький хімік Адольф Віндаус вперше синтезував вітамін D, нестача якого викликає рахіт.

У 1926 році збройний напад на радянських дипкур'єрів Т. Нетте (убитий) і І. Махмасталя (поранений) на території Латвії. Цей день відзначається в Росії як День пам'яті дипкур'єрів, загиблих під час виконання службових обов'язків.

У 1924 році радіо ВВС почало передавати з Грінвічській обсерваторії сигнали точного часу.

У 1920 році в Гуляйполі, місті в Запорізькій області України, після роззброєння частин Червоної армії, отаман Нестор Махно в своїх листівках закликав селянство до боротьби з більшовиками.

У 1919 році перша в Європі регулярна пасажирська авіалінія компанії Deutsche Luft-Reederei GmbH зв'язала в Німеччині Берлін і Веймар.

У 1916 році в Цюріху (Швейцарія) відкрилося «Кабаре Вольтер» - місце народження дадаїзму, як реакції на наслідки Першої світової війни. Основними принципами дада були ірраціональність, заперечення визнаних канонів і стандартів в мистецтві, цинізм, розчарованість і безсистемність.

У 1904 році війська США покинули Кубу після шести років перебування на острові. Президент Республіки Куба Томас Пальма подякував американцям за дружбу.

У 1887 році в міланському театрі «Ла Скала» відбулася прем'єра опери Джузеппе Верді «Отелло».

У 1861 році у Філадельфії (США) Коулмен Селлерс запатентував кінематоскоп.

У 1850 році американська компанія «Фелікс» запатентувала арифмометр - настільну механічну обчислювальну машину для виконання чотирьох арифметичних дій.

У 1783 році в області Калабрія на півдні Італії почався землетрус, що тривав майже два місяці. Потужні підземні поштовхи і цунамі зруйнували місто Реджо-ді-Калабрія і ще 180 населених пунктів. Жертвами стихії стали близько 60 000 чоловік, ще понад 10 000 життів забрали епідемії, викликані антисанітарією.

У 1585 році у Львові засновано Успенське ставропігійське братство

Народилися:

У 1985 році Кріштіану Роналду, португальський футболіст, нападник збірної та іспанського «Реала».

У 1914 році Вільям Берроуз, американський письменник, натхненник руху бітників.

У 1878 році Андре-Густав Сітроен, французький інженер і промисловець, творець однойменної автомобільної компанії.

У 1840 році Гайрі Стівенс Максим, американський конструктор зброї, винахідник кулемета.

У 1840 році Джон Бойд Данлоп, шотландський ветеринар, винахідник пневматичних шин.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • Ирина

    "05 лютого: Хмарна погода з проясненнями.  Вітер західний, 7 – 12 м/с, вдень пориви 15 – 20 м/с" - прочитала вчора на "20 хв" о 18.01

    І де той ураган, де той шторм?...))))))))

keyboard_arrow_up