Партнер рубрики Події

Сьогодні, 6 червня: День журналіста. Що ще відзначають у світі й Україні?

Сьогодні, 6 червня: День журналіста. Що ще відзначають у світі й Україні?
  • Щороку шостого червня українці відзначають чимало різних свят, вітають знайомих з іменинами та згадують визначні дати.
  • Журналісти «20 хвилин» зібрали для всі важливі свята, про які не варто забувати, а також нагадаємо, кого варто привітати.

Вже 29 років поспіль у цей день своє професійне свято відзначають наші українські журналісти. У народі їх ще називають «акули пера», представники «четвертої влади» та маленькі Шерлоки Холмси. Під час повномасштабного вторгнення професія журналіст надважлива, адже разом з військовими вони відвідують «гарячі точки», допомагають волонтерам евакуювати людей та не дають владі відмивати гроші у такий складний час.

Як під мікроскопом вони розглядають всі теми, аби не впустити найважливішого, найцікавішого і донеси людям правду.

Відео дня

День журналіста в Україні заснував перший президент країни Леонід Кравчук в 1994 році. Датою свята обрали знаменний день для української журналістики – шосте червня. Адже саме тоді у Брюсселі Національну спілку журналістів України переважною більшістю голосів прийняли до лав Міжнародної федерації журналістів.

Привітайте сьогодні знайомих і рідних журналістів з їхнім професійним святом – побажайте їм побільше хороших новин, не забувати про дедлайни, високих гонорарів та берегти себе.

Також шостого червня відзначають Всесвітній день тетрісу. Практично кожній людині на планеті відома ця іграшка, яка існувала раніше у фізичному вигляді, а тепер є електронною. Її вигадали шостого червня 1984 року. Тетріс – головоломка, яку створили з використанням геометричних фігур. Їх потрібно якомога швидше складати певним чином.

Якщо говорити за церковні свята, то шостого червня – день пам'яті преподобних Симеона Дивногорця та Микити Переяславського. Преподобний Симеон Стовпник Дивногорець народився 521 року в Антіохії Сирійській в благочестивій родині. Отрок в шість років пішов в пустелю, де провів на самоті деякий час. А відразу після цього почав подвизатися на стовпі.

Преподобний Микита Переяславський народився в місті Переславля Залевського та працював завідувачем зборів казенних податків. Коли 1152 року князь Юрій Долгорукий вирішив перенести місто Переславль та кам'яний храм Всемилостивого Спаса, саме Микита грабував людей, забираючи у них гроші. Але Господь направив його на праведний шлях.

Пам’ятні дати на цей день

Календар важливих подій в Україні та світі на шосте червня:

1683 рік — в Англії в Оксфорді відкривають перший у світі публічний музей;

1882 рік — ньюйорківець Генрі Сілі отримує патент на електричну праску;

1925 рік — Волтер Крайслер засновує автомобільну корпорацію Chrysler;

1933 рік — у місті Кемден (штат Нью-Йорк) відкривають перший у світі кінотеатр, у якому фільм можна було дивитись не виходячи з автомобіля;

1944 рік — в Західній Європі відкривають Другий фронт: на Півночі Франції почалась висадка військ союзників по антигітлерівській коаліції;

1981 рік — зареєстровані перші хворі на СНІД;

1990 рік — Всеукраїнський православний собор у Києві проголошує патріархат УАПЦ і обирає митрополита Мстислава першим патріархом Української автокефальної православної церкви.

Хто святкує іменини?

Шостого червня іменини святкують люди: Іван, Григорій, Степан, Семен, Федір, Ксенія.

Також у цей день народилися такі визначні люди, як:

1847 рік — український історик, педагог, громадсько-політичний діяч Олександр Барвінський;

1889 рік — українсько-американський інженер (авіаконструктор) і підприємець, уродженць Києва Ігор Сікорський;

1937 рік — український поет Петро Перебийніс;

1950 рік — український онколог, перший міністр охорони здоров'я незалежної України Юрій Спіженко;

1965 рік — український економіст і політик Богдан Данилишин.

Нагадаємо, раніше «20 хвилин» повідомляли, які важливі події сталися п’ятого червня.

Читайте також:

Сьогодні, 5 червня: Всесвітній день навколишнього середовища. Що ще відзначають у світі й Україні?

Сьогодні, 4 червня: День Святої Трійці та День вшанування дітей, які загинули через агресію росії

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up