Партнер рубрики Події

Завтра обливаний понеділок: звичаї та традиції свята

Завтра обливаний понеділок: звичаї та традиції свята

25 квітня в Україні відзначають Поливаний понеділок (обливаний, волочильний) – народно-православне свято, яке настає на наступний день після Великодня і символізує духовне весняне очищення. У другий день свят хлопці обливають дівчат водою, а подекуди - навіть парфумами

Поливаний понеділок - також обливаний понеділок, Великодній понеділок, Уливанка, Волочильний понеділок — другий день Великодніх свят, понеділок після Великодня, називається ще «обливаним понеділком», бо в цей день, за стародавнім звичаєм, хлопці обливають дівчат водою — «очищаються». 

Обливаний понеділок відкриває Світлий (Великодній) тиждень, у якому кожен день з давніх часів мав свою назву. Понеділок є поливальным, у вівторок – купалища, середа – хороводниця, четвер - Навський, п'ятниця – прощена, субота – хороводниця, неділя – поминальна.

Поливаний понеділок — від обряду обливання дівчат водою, а волочільний понеділок — від волочільне, тобто ритуального обходу односельців на перший день Великодня. 

Відео дня

Другого дня по Великодні, ще на світанку, ходять парубки — обливальники по тих хатах, де є дорослі дівчата. Хлопці обливають дівчат водою, а ті за це дарують писанки. 

На Поділлі звичай обливати дівчат водою або парфумами у Великодній понеділок зберігся й досі. В кожному разі до останньої війни цей звичай можна було спостерігати майже в усіх селах Вінниччини, Кам'янеччини та в Галичині.

Обливати когось або самого себе водою на Великодньому тижні — це стародавні звичай, що пов'язаний з весняним очищенням водою.

Цей звичай існує або донедавна існував і в інших европейських народів. Так, серби у Великодню суботу обливавать водою будинки, в яких живуть, вірячи, що цим вони виганяють «нечисту силу». А в першу п'ятницю після Великодніх свят вони обмиваються «омахом» — водою з-під млинового колеса; при цьому вони ще кладуть у воду великоднє яйце і зілля — «милодух» або взагалі квіти. У Боснії в цей день купаються в джерельній воді.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (2)
  • Oleg Kozachok

    Херня у тебе в голові безмозговіні що треба посипати голову попелом і говорити все пропало.Дурепа або бот.
  • Giànna Bernardini

    Як то так весело,в Маріуполі  трупами всіяно місто,а тут обливатимося!!!Два дні тому «терористка»катедру штурмовала,від лисого шрека Надала нічого не чули,вже забули все???А президент свою херню гонить???А як з террористичним актом в Тернополі???!!!

keyboard_arrow_up