Партнер рубрики Події

"Сортувати сміття тернополян навчать лиш штрафи": у сітки для пластикових пляшок викидають усе підряд

"Сортувати сміття тернополян навчать лиш штрафи": у сітки для пластикових пляшок викидають усе підряд
  • Сортування сміття у Тернополі тепер обов'язкове. Про те, як це має бути, ми писали у свіжому випуску RIA плюс від 14 січня.
  • Під час підготовки публікації журналістка зустріла працівників підприємства “Екоресурси”, які вивозять пластикові пляшки.
  • Чоловіки якраз сортували сміття, бо люди разом з пляшками викидають в сітки усе підряд. 

 

Працівники якраз працювали біля шостого під’їзду будинку на вул. В. Великого, 4. Пластикові пляшки звідси вони забирають уже років п'ять. 

Чоловіки відділяли пластикові пляшки від іншого сміття, якого не мало би бути у сітці для пластику. Журналіст побачила там косметику, дитячі іграшки, побутові предмети, скляні пляшки, залишки їжі та безліч іншого сміття.  У 80% під’їздах, які обслуговує підприємство, як кажуть працівники, люди разом з пластиковими пляшками викидають й інші відходи.

Відео дня

- На сітках раніше були таблички, що лише для пластикових пляшок, але їх зривають, та й в принципі люди не звертають на них увагу. Викидають усе підряд, - кажуть працівники. - Більшість в ці сітки викидає і пластикові коробки чи пляшки з-під побутової хімії. Але їх сюди теж не можна викидати, бо різний пластик має різне маркування. Ці сітки лише для пляшок з-під води. От були на Тарнавського, то з сітки забрали пляшок може тридцять, все решта - побутові відходи та сміття. І ми це все руками перебираємо. 

Але є такі під’їзди, де люди дуже відповідальні. Один з таких, як кажуть працівники, на Вільховій, 21.

- Там є пенсіонерка, яка жила за кордоном і вона контролює сусідів, щоб ті правильно сортували сміття, - продовжують чоловіки. - І в сітці для пластикових пляшок лише пляшки. Вона сама до нас дзвонить і каже, що потрібно забрати, бо вже повний ящик. Ще в одному із ОСББ було таке, що голова нам сам казав оте все сміття, яке залишається в сітці, викидати не у контейнери, а просто під ноги. І так люди навчилися, що у сітку потрібно викидати лиш пластикові пляшки. 

Поки розмова тривала, працівники перебрали усе сміття із сітки. Пляшки - в авто, а решту висипали на верету і викинули у контейнер для змішаних відходів.

- Мешканці ще люблять нарікати, що після нас сміття залишається, - кажуть чоловіки. - Ви ж самі бачите, що люди викидають разом з пляшками купи іншого сміття, ми це все перебираємо на вереті.  І викидаємо в контейнер. Так, якісь дрібні папірчики можуть і вилетіти, але їх можуть прибрати двірники. 

Про рішення міської ради про обов’язкове сортування сміття працівники підприємства знають. Кажуть, що люди уже звертаються, щоб встановити біля будинків контейнери для пластикових пляшок. Така сітка - безкоштовна, за те, що пляшки вивезуть теж плати немає. Людей лише просять не скидати все сміття докупи разом з пластиковими пляшками. А забирають їх в міру наповнення контейнерів. До них, як розповіли працівники, телефонують або двірники, або самі мешканці. І додають, що сортувати сміття тернополян навчать хіба що штрафи.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (2)
  • marijka

    Багато людей вважають, що ті контейнери встановлені для всього пластику, а не тільки для пляшок з-під води.  І табличок, що вони для пляшок з-під води на них теж немає. Крім того і чиновники міськради так думають - коментар Управління ЖКГ на Відкритому місті, де чиновники кажуть, що Екоресурси мають забирати і пластик: "Повідомляємо, що у 2010 році міською радою розпочато проект із запровадження системи роздільного збору ресурсоцінних відходів ( ПЕТ-пляшок і пластику, скла та макулатури). Однак, через недостатні об’єми збору останніх двох компонентів, на даний час проводиться сортування тільки відходів пластику.
    Надання вказаних послуг здійснює комунальне підприємство «Екоресурси». " (https://opencity.in.ua/issueview?id=31963#r=UA61101)

  • Цьвєк

    Як запаяют сміттєпроводи то най тоди цілуют конє!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:03 Історичні будівлі та карти старого міста: які бронзові мініатюри є у Тернополі photo_camera 21:03 Що тернополяни покладуть до великоднього кошика та скільки готові витратити (ОПИТУВАННЯ) photo_camera 20:01 Жінка з Тернопільщини втратила 32 000 гривень, повіривши шахраям 19:00 У Кременецькому районі в результаті займання авто загинув 36-річний чоловік Від читача 17:01 Багаторічна співпраця ОЦЗ з газетою «Вільне життя» 18:42 У Тернополі збили 17-річного мотоцикліста: хлопця госпіталізували 18:00 Відбудеться зустріч з бойовим командиром із відомого батальйону «Вовки Да Вінчі» Олександром Ябчанкою 17:15 Не стало воїна з Тернопільщини Володимира Леськіва 17:00 Магазини побутової та цифрової техніки: Все для Вашого дому та офісу (партнерський проєкт) 16:30 На вулицях міста відновлюють дорожню розмітку на пішохідних переходах photo_camera 15:30 Куди піти, що подивитися у Тернополі 25-28 квітня 14:40 На Театральному майдані працює вакциальнький автобус: від яких хвороб можна щепитися photo_camera 14:00 Суд звільнив від покарання чоловіка, який ухилився від призову, бо він добровільно пішов служити у ЗСУ 13:32 У Страсну П'ятницю в Зарваниці відбудеться Хресна дорога 13:03 З квітами, прикрасами та стрічками: скільки коштують вербові букети на ринках Тернополя photo_camera 12:15 Помер колишній головний тренер тернопільської «Ниви» 11:35 У Тернополі збільшили кількість тролейбусів та автобусів до кладовищ на Великодні свята 11:00 За забиття брата до смерті обвинувачують чоловіка з Тернопільського району 10:15 На два дні перекриють рух транспорту на Гайовій 09:50 У списку — понад 20 адрес: що відремонтують цього року в житловому фонді Тернополя
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up