Партнер рубрики Події

Совість є? Чому такий бардак на Микулинецькому цвинтарі

Совість є? Чому такий бардак на Микулинецькому цвинтарі
  • Обурені безладом родичі померлої жінки, яку днями поховали на міському кладовищі, надіслали до редакції фото. Люди скаржаться, що похоронна процесія не могла дійти до могили, бо вся дорога всіяна гіллям, зрізаними деревами і непотребом.
  • У СКП «Ритуальна служба» пояснили причину не надто ретельного прибирання тим, що через COVID похоронів в день збільшилось вдвічі-втричі. А кількість людей і техніки залишилась такою ж, як й раніше. Коли обіцяють все прибрати?
  • Ви бачите, що тут робиться? Ми такого безладу і бардаку на цвинтарі не пам’ятаємо, відколи живемо! Совість є? Чому тут не прибирають? Не до літа йде, що мають ще купу часу все розчистити. Нині-завтра вдарить мороз, випаде сніг — і що, до весни цей весь безлад залишать?

До редакції звернулись тернополяни, які днями поховали маму. Розповіли, що на похороні було чимало людей. Катафалк з тілом заїхав на територію цвинтаря, а всі, що їхали в автобусі і в машинах, діставались до могили пішки. Дорогою, що веде туди, зробити це було часом проблематично, а часом й просто неможливо – тому обходили між могилами, що поруч з дорогою.

Відео дня
  • Вся дорога засипана гіллям, величезними зрізаними гіляками, причому зрізаними точно не два тижні тому, бо на 1 листопада вони вже там були, — розповіла пані Марина. — Ми, коли на поминальні дні відвідували могили родичів, звернули увагу на безлад. Але були переконані, що все приберуть. Коли ховали маму, були просто шоковані.

Зрізане і давно підсохле гілля накидали величезними купами й на могили померлих. Ймовірно родичі, які прибирали на могилах до 1 листопада, вирішили, що там смітник, тому докидали засохлі квіти, лампадки, пусті пляшки. Вітер те все розносить — і на Микулинецькому цвинтарі тепер суцільна сміттярка.

  • То що ж ми за люди такі, що так ставимось до місця поховання інших? — обурюється жінка. — Але нести непотріб й справді нема куди. На такий величезний цвинтар смітник тільки біля входу, поблизу церкви. То куди ж викидати сміття?

Жінка каже, що, прибираючи перед 1 листопада могили родичів, завантажували все в кульки і викидали їх вже у місті, біля будинку. Інші, каже, так не заморочуються, скидаючи все на купи, що на могилах інших людей.

Прибирати на могилах родичів потрібно не 1 листопада, як у нас часто трапляється, і не за день-два, а бодай за тиждень-два, щоб все встигли вивезти, нарікають комунальники.     

  • Напередодні 1 листопада машини працювали нон-стоп, кілька днів курсували від ранку до ночі, вивозячи сміття. Але все зробити не встигли, бо один з екскаваторів зламався, ми досі не можемо знайти заміну, — пояснив директор СКП «Ритуальна служба» Сергій Тлумацький.

У селах, в інших громадах, переконують комунальники, могили померлих прибирають не у переддень 1 листопада. Вже осінь, холодно, тому травою заростати вже не встигає. І до поминальних днів і чисто на могилах, і поруч з ними. Окрім того, об’єми роботи зовсім інші, тому там і чисто. У нас безлад, переконують комунальники, спричинило тим, що йдуть впорядковувати могили родичів буквально в останній день.

  • Останнім часом зламався другий екскаватор, і все навантаження пішло на один, — пояснив Сергій Тлумацький. — Зараз ми це питання вирішили, і від понеділка, 15 листопада, починаємо тотальне прибирання. Думаю, за тиждень все розчистимо.

Причиною було й те, що останнім часом в рази збільшилась кількість щоденних поховань. Якщо раніше у Тернополі в день ховали 3-5 померлих, зараз їх 10-12 мінімум. Збільшення кількості померлих пов’язують з COVID. А кількість техніки і людей та бригад, що обслуговують поховання, залишалась, як було й раніше. Тому вони просто фізично не встигають  все оперативно прибрати. Сміття на цвинтарі відійшло на другий план.

  • Від понеділка залучатимемо додаткові ресурси й техніку, за тиждень кладовища будуть чистими, — запевнив Сергій Тлумацький.  

Померлих від COVID тернополян вже не ховають в окремому секторі на міському кладовищі, що на вул. Бригадній, який в народі називають «у Довжанці». Протокол змінився, тому й поховання проводять на загальних підставах і в місцях, котрі обрали родичі померлих.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (19)
  • Анатолій Пасічник

    ущільнені поховання на Микулинецькому цвинтарі,  ущільнена забудова у середмісті Тернополя та аморальний фестиваль біля міського цвинтаря у Довжанці мають єдине пояснення - злочинна епоха Надала
  • Natalyia Belevska

    Це проблема не тільки в Тернополі. У В. Березовиці така ж ситуація ( маю на увазі кладовище по вулиці Нац. Відродження)
  • Надія Ратушняк

    Посадити в їх інвалідне крісло і нехай підїдуть до могили хоча б другого ряду хіба гелікоптером.Скоро весь асфальт зірвуть щоб продати 2 метри землі
  • Іра Трач Куріца

    Ховають людей на стежках .Роблять могили на стежках але там ще ніхто не похоронений.Неможливо перейти до пам'ятника рідних.Бізнес процвітає.

keyboard_arrow_up