Споживач: у спекотні дні варто відмовитись від жирної їжі і солодких напоїв

Споживач: у спекотні дні варто відмовитись від жирної їжі і солодких напоїв
Літо приносить із собою спекотні сонячні дні. І хоч іноді вони чергуються з похмурими, дощовими чи просто прохолодними днями, сонячних – більше. Тож, аби почуватись комфортно у такі дні, потрібно правильно харчуватись, кажуть медики.

Приміром, на жирні смажені страви, на соуси, пасти, солодкі газовані напої, солодощі, щедро начинені кремами, краще у літню пору накласти табу. У раціоні має побільшати овочевих та фруктових салатиків,  побільшати води – простої джерельної чи слабогазованої мінералки.

- Навантажувати організм зайвий раз не варто, - каже лікар-дієтолог Наталя Суслова. – Це повинно бути комфортне харчування: велика кількість овочів та фруктів, рідина. Якщо ж хочеться все-таки смачно і ситно попоїсти, то краще приготувати продукти на пару чи на відкритому вогні. Приготовлена у такий спосіб їжа легше засвоюється, аніж смажена чи варена, з великою кількістю жиру, додаванням соусу, спецій. Також варто утриматись від таких готових продуктів як сосиски, бекон, копченостей.

Їжа, за словами лікаря, повинна бути максимально комфортна. Окрім того, її засвоєння великою мірою залежить від кількості рідини, яку випиває людина за день.
- Іноді, у велику спеку, навіть їсти особливо не хочеться, - додає пані Суслова. - Але перекусити фруктами, ягодами, якимсь прохолодним овочевим салатиком є прийнятно і смачно. А жирна і гаряча їжа, заправлена соусами, майонезами підходить більше у період холодний – коли потрібна організму енергія для того, щоб загрітись. А у літній період організм повинен навпаки - віддавати тепло.

Тож, найкраще налягати у цей період на фрукти та овочі. Якщо людина почуває себе добре, якщо нема якоїсь непереносимості, то їй можна споживати такі продукти у великій кількості. Так, дозволяється до півкілограма фруктів у день і кілограм овочів.
- Доповнювати основний прийом їжі фруктами не варто, - нагадує лікар. – Це - не десерт. Ними можна перекусувати між основними прийомами їжі, чи споживати натомість основного прийому їжі, але ось змішувати – особливо з рибою, м’ясом не варто.

Також у спекотні дні слід обмежити і споживання готових солодощів. Адже їх переважно виготовляють з ненатуральних продуктів.

-У солодощах є трансжири, також у них додають багато цукру, - каже пані Суслова. – А це спонукає людину ще більше пити, не у необхідних пропорціях. Зараз якраз пора, багата на вітаміни. То краще готувати собі чи желе із свіжими ягодами, коктейлі.

До слова, у фруктах міститься та кількість рідини і у такій формі, яка найбільш легко засвоюється нашим організмом. 
 

Приміром, на жирні смажені страви, на соуси, пасти, солодкі газовані напої, солодощі, щедро начинені кремами, краще у літню пору, у жаркі дні, накласти табу. У раціоні має побільшати овочевих та фруктових салатиків, та побільше води – простої джерельної чи слабогазованої мінералки.
- Навантажувати організм зайвий раз не варто, - каже лікар-дієтолог Наталя Суслова. – Це повинно бути комфортне харчування: велика кількість овочів та фруктів, рідина. Якщо ж хочеться все-таки смачно і ситно попоїсти, то краще приготувати продукти на пару чи на відкритому вогні. Приготовлена у такий спосіб їжа легше засвоюється, аніж смажена чи варена, з великою кількістю жиру, додаванням соусу, спецій. Також варто утриматись від таких готових продуктів як сосиски, бекон, копченості.
Їжа, за словами лікаря, повинна бути максимально комфортна. Окрім того, її засвоєння великою мірою залежить від кількості рідини, яку випиває людина за день.
- Іноді, у велику спеку, навіть їсти особливо не хочеться, - додає пані Суслова. - Але перекусити фруктами, ягодами, якимсь прохолодним овочевим салатиком є прийнятно і смачно. А жирна і гаряча їжа, заправлена соусами, майонезами підходить більше у період холодний – коли потрібна організму енергія для того, щоб загрітись. А у літній період організм повинен навпаки - віддавати тепло, щоб ми не перегрілись, щоб не було збоїв у роботу нашого організму.
Тож, найкраще налягати у цей період на фрукти та овочі. Якщо людина почуває себе добре, якщо нема якоїсь непереносимості чи якоїсь особистої неприязні, то їй можна споживати такі продукти у великій кількості. Так, дозволяється до півкілограма фруктів у день і кілограм овочів.
- Доповнювати основний прийом їжі фруктами не варто, - нагадує лікар. – Це - не десерт. Ними можна перекусувати між основними прийомами їжі, чи споживати натомість основного прийому їжі, але ось змішувати – особливо з рибою, м’ясом не варто.
Також у спекотні дні слід обмежити і споживання готових солодощів. Адже їх переважно виготовляють з ненатуральних продуктів.
-У солодощах є трансжири, також у них додають багато цукру, - каже пані Суслова. – А це спонукає людину ще більше пити, не у необхідних пропорціях. Зараз якраз пора, багата на вітаміни. То краще готувати собі чи желе із зсвіживими ягодами, коктейлі. До слова, у фруктах міститься та кількість рідини і у такій формі, яка найбільш легко засвоюється нашим організмом. Крім того, це - джерело клітковини і хороший продукт для перекусу.
 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
16:00 Нові катальпи біля парку «Сопільче»: як виглядають? (ФОТО ДНЯ) photo_camera 15:00 Зеленський увів в дію рішення РНБО щодо обмеження роботи онлайн-казино 14:09 Пожежа у Тернополі — стовп чорного диму бачили з різних мікрорайонів міста. Подробиці 14:00 У Тернополі презентували фільм «Вовк. Страху нема» — екранізовану історію відваги воїнів ЗСУ Від читача 22:30 В новому мікрорайоні "Північний" жителі кількох будинків можуть залишитись без під'їзної дороги 12:55 У полі на Бучаччині знайшли мертвою зниклу 72-річну жінку 11:25 ДТП поблизу Тернопільської митниці – на дорозі не розминулись два авто 11:00 Для дачників в Тернополі курсуватимуть спеціальні маршрутки (ГРАФІК) 10:02 По всій країні розшукують двох чоловіків, які розстріляли поліцейських на Вінниччині 10:00 Синоптики попереджають про заморозки у вихідні на Тернопільщині 09:01 Рум’яні пиріжки: як приготувати смачні та пишні смаколики без дріжджів на кефірі 22:01 Прикрашає тарілки тернопільською вишивкою та архітектурою: історія майстрині Софії Демків 21:00 У ДТП на Тернопільщині постраждали п'ятеро людей 20:01 Поранений, але незламний: історія воїна-лісівника з Тернопільщини, який готується до протезування photo_camera 19:00 Жінки на керівних і бойових посадах в армії: що про це думають тернополяни? (ОПИТУВАННЯ) play_circle_filled 18:00 У Тернополі має запрацювати креативний простір OPEN SPACE 17:01 У центрі Тернополя квітне магнолія (ФОТО ДНЯ) photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up