Літо приносить із собою спекотні сонячні дні. І хоч іноді вони чергуються з похмурими, дощовими чи просто прохолодними днями, сонячних – більше. Тож, аби почуватись комфортно у такі дні, потрібно правильно харчуватись, кажуть медики.
Приміром, на жирні смажені страви, на соуси, пасти, солодкі газовані напої, солодощі, щедро начинені кремами, краще у літню пору накласти табу. У раціоні має побільшати овочевих та фруктових салатиків, побільшати води – простої джерельної чи слабогазованої мінералки.
- Навантажувати організм зайвий раз не варто, - каже лікар-дієтолог Наталя Суслова. – Це повинно бути комфортне харчування: велика кількість овочів та фруктів, рідина. Якщо ж хочеться все-таки смачно і ситно попоїсти, то краще приготувати продукти на пару чи на відкритому вогні. Приготовлена у такий спосіб їжа легше засвоюється, аніж смажена чи варена, з великою кількістю жиру, додаванням соусу, спецій. Також варто утриматись від таких готових продуктів як сосиски, бекон, копченостей.
Їжа, за словами лікаря, повинна бути максимально комфортна. Окрім того, її засвоєння великою мірою залежить від кількості рідини, яку випиває людина за день.
- Іноді, у велику спеку, навіть їсти особливо не хочеться, - додає пані Суслова. - Але перекусити фруктами, ягодами, якимсь прохолодним овочевим салатиком є прийнятно і смачно. А жирна і гаряча їжа, заправлена соусами, майонезами підходить більше у період холодний – коли потрібна організму енергія для того, щоб загрітись. А у літній період організм повинен навпаки - віддавати тепло.
Тож, найкраще налягати у цей період на фрукти та овочі. Якщо людина почуває себе добре, якщо нема якоїсь непереносимості, то їй можна споживати такі продукти у великій кількості. Так, дозволяється до півкілограма фруктів у день і кілограм овочів.
- Доповнювати основний прийом їжі фруктами не варто, - нагадує лікар. – Це - не десерт. Ними можна перекусувати між основними прийомами їжі, чи споживати натомість основного прийому їжі, але ось змішувати – особливо з рибою, м’ясом не варто.
Також у спекотні дні слід обмежити і споживання готових солодощів. Адже їх переважно виготовляють з ненатуральних продуктів.
-У солодощах є трансжири, також у них додають багато цукру, - каже пані Суслова. – А це спонукає людину ще більше пити, не у необхідних пропорціях. Зараз якраз пора, багата на вітаміни. То краще готувати собі чи желе із свіжими ягодами, коктейлі.
До слова, у фруктах міститься та кількість рідини і у такій формі, яка найбільш легко засвоюється нашим організмом.
Приміром, на жирні смажені страви, на соуси, пасти, солодкі газовані напої, солодощі, щедро начинені кремами, краще у літню пору, у жаркі дні, накласти табу. У раціоні має побільшати овочевих та фруктових салатиків, та побільше води – простої джерельної чи слабогазованої мінералки.
- Навантажувати організм зайвий раз не варто, - каже лікар-дієтолог Наталя Суслова. – Це повинно бути комфортне харчування: велика кількість овочів та фруктів, рідина. Якщо ж хочеться все-таки смачно і ситно попоїсти, то краще приготувати продукти на пару чи на відкритому вогні. Приготовлена у такий спосіб їжа легше засвоюється, аніж смажена чи варена, з великою кількістю жиру, додаванням соусу, спецій. Також варто утриматись від таких готових продуктів як сосиски, бекон, копченості.
Їжа, за словами лікаря, повинна бути максимально комфортна. Окрім того, її засвоєння великою мірою залежить від кількості рідини, яку випиває людина за день.
- Іноді, у велику спеку, навіть їсти особливо не хочеться, - додає пані Суслова. - Але перекусити фруктами, ягодами, якимсь прохолодним овочевим салатиком є прийнятно і смачно. А жирна і гаряча їжа, заправлена соусами, майонезами підходить більше у період холодний – коли потрібна організму енергія для того, щоб загрітись. А у літній період організм повинен навпаки - віддавати тепло, щоб ми не перегрілись, щоб не було збоїв у роботу нашого організму.
Тож, найкраще налягати у цей період на фрукти та овочі. Якщо людина почуває себе добре, якщо нема якоїсь непереносимості чи якоїсь особистої неприязні, то їй можна споживати такі продукти у великій кількості. Так, дозволяється до півкілограма фруктів у день і кілограм овочів.
- Доповнювати основний прийом їжі фруктами не варто, - нагадує лікар. – Це - не десерт. Ними можна перекусувати між основними прийомами їжі, чи споживати натомість основного прийому їжі, але ось змішувати – особливо з рибою, м’ясом не варто.
Також у спекотні дні слід обмежити і споживання готових солодощів. Адже їх переважно виготовляють з ненатуральних продуктів.
-У солодощах є трансжири, також у них додають багато цукру, - каже пані Суслова. – А це спонукає людину ще більше пити, не у необхідних пропорціях. Зараз якраз пора, багата на вітаміни. То краще готувати собі чи желе із зсвіживими ягодами, коктейлі. До слова, у фруктах міститься та кількість рідини і у такій формі, яка найбільш легко засвоюється нашим організмом. Крім того, це - джерело клітковини і хороший продукт для перекусу.
Стежте за новинами Тернополя у Telegram.