Партнер рубрики Події

На станцію знезалізнення витратить понад 8 млн євро. Як це впливає на тариф і яка користь для нас?

На станцію знезалізнення витратить понад 8 млн євро. Як це впливає на тариф і яка користь для нас?
  • У рамках проєкту “Розвиток міської інфраструктури-2”, фінансованого Світовим Банком, у Тернополі збудують станцію знезалізнення води з реконструкцією насосної станції.
  • Якою вона буде, скільки витратять наших грошей, для чого потрібна тернополянам та коли її збудують, читайте в матеріалі "20 хвилин".

Переможцем міжнародних торгів за правилами Світового Банку Консорціум Utem-Gis, що складається з компаній GIS Aqua Austria GmbH (Австрія) та ТОВ “ЮТЕМ-Інженірінг” (Україна, м.Буча). Контракт на провадження робіт підписали у вересні 2018 року. Трохи більше 8,1 мільйона євро — це кредитна сума, надана Світовим Банком.

Упродовж 2019-2020 років компанії виготовляли та погоджували проєктну документацію. У вересні 2019 року отримали позитивний висновок державної експертизи проєкту будівництва, у березні 2020-го — дозвіл на виконання будівельних робіт. Через карантинні обмеження у зв’язку з пандемією Covid-19 будівельні роботи розпочали аж у жовтні, про це повідомляють в КП "Тернопільводоканал".

Відео дня
v class="embed-responsive embed-responsive-16by9">

Станція знезалізнення води, за словами керівництва підприємства, має вирішити основну проблему водопостачання Тернополя — нейтралізувати підвищений вміст заліза у воді з водозабору “Верхньо-Івачівський”, який забезпечує питною водою приблизно 80 відсотків споживачів.

"Сподіваємося, що закінчимо до кінця року"

Як повідомив директор КП "Тернопільводоканал" Володимир Кузьма, в будівлі станції знезалізнення буде сім груп фільтрів, для того, щоб забирати залізо з води, яку для тернополян добувають з надр землі. 

— Ми проводимо не тільки будівництво водопровідної станції знезалізнення, а також і реконструкцію водонасосної станції, — каже пан Кузьма. — Крім того, проводимо заміну всіх водопровідних мереж в межах майданчика водопровідної станції, будуємо резервуари оборотної води та новий лабораторно-побутовий корпус, де розмістимо центральну лабораторію водоканалу. 

Усе обладнання станції матиме автоматичну систему живлення. 

У КП "Тернопільводоканал" повністю відмовляться від хлорування води.У порівнянні зі звичайним хлором, змішані оксиданти, які використовуватимуть натомість, в такій же кількості й за той самий час забезпечують більш ретельне й швидке усунення більшого числа мікроорганізмів, та мають кращі смакові характеристики й запах, а також ефективно видаляють і надалі не дають утворюватися біообростанням у резервуарах зберігання води й трубопроводах».

— Ми дуже сподіваємося, що попри непередбачувані погодні умови, зможемо запустити в роботу станцію до кінця 2021 року, — підсумував директор.

До Водохреща підрядники вже завершили роботу із заливки фундаменту та змонтували каркас самої станції знезалізнення.

— Це те, про що тернополяни 50 років думали і мріяли, — каже міський голова Сергій Надал. — Тому що вода в місті насправді якісна, артезіанська, але в ній багато зайвих мікрочастин.

Як віддаватимуть кредит?

Повернення коштів за кредитом частково вкладається в тарифи для споживачів. Але головною причиною підвищення тарифів у КП "Тернопільводоканал" називають подорожчання електроенергії, а не програми розвитку, наприклад, ця станція.  

— Тягар повернення кредиту для споживачів мінімальний, — запевняє речниця комунального підприємства Наталя Федорців. — Відсоткова ставка таких кредитів складає від 0,4 до 3 відсотків на рік. Це єдиний доступний і найлегший спосіб модернізувати місцеву систему водопостачання і водовідведення, як це зробили в країнах колишнього соцтабору. Після розвалу СРСР кошти не вкладалися десятиліттями, а обладнання зношується при такому інтенсивному цілодобовому використанні. 

Кредит від Світового банку є довгостроковим, повернути його комунальне підприємство
зобов’язане до 2033 року.

У діючий тариф централізованого водопостачання та водовідведення 20 відсотків закладено на погашення кредиту. Тобто, згідно чинного тарифу з кожних 27,334 гривень за метр кубічний води, користувачі сплачують 5,47 гривень на відшкодування кредиту, наданого Світовим Банком.

Скільки витрачають інші міста

До слова, Тернопіль не єдине місто в Україні, де будують станцію знезалізнення. У Червонограді, що у Львівській області, також збудують таку станцію. Її вартість становить 29 мільйонів 977 тисяч гривень. У місті проживає понад 65 тисяч людей.

А в 2018 році станцію знезалізнення запустили в Бучі, що на Київщині. Її вартість — 12 мільйонів гривень. Тепер містечко з населенням 28 533 (за переписом 2001 року) споживає якісну воду, що тече по трубах у їх квартири.

А от Тернополю така станція обійдеться у 8,1 мільйона євро. 

Більше про проєкт ми розпишемо згодом, як тільки-но отримаємо відповіді на всі питання від КП "Тернопільводоканал". 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (3)
  • Andriy Budzinsky

    Взагалі не розумію чого інші підприємства не йдуть шляхом водоканалу, набрали кредитів на 1.5 млрд грн, на повне оновлення автопарку нові станції з новим обладнанням, нові мережі все нове і покласти всі ці витрати на споживачів, без обговорення, просто кожного року ставити людей перед фактом подорожчання на 20%, 30%, чи 40%))) все як в Київстарі - ви не хотіли, а ми всеодно покращимо за ваш рахунок)))
  • Maria VovkKin

    Краще би вклали гроші у будівлі які пустують і зробили притулки для бездомних людей....
  • Kudryk Rostik

    А длячого вона невже усі стануть бесмертними 😂 , марнотрацтво не більше
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:03 Історичні будівлі та карти старого міста: які бронзові мініатюри є у Тернополі photo_camera 21:03 Що тернополяни покладуть до великоднього кошика та скільки готові витратити (ОПИТУВАННЯ) photo_camera 20:01 Жінка з Тернопільщини втратила 32 000 гривень, повіривши шахраям 19:00 У Кременецькому районі в результаті займання авто загинув 36-річний чоловік Від читача 17:01 Багаторічна співпраця ОЦЗ з газетою «Вільне життя» 18:42 У Тернополі збили 17-річного мотоцикліста: хлопця госпіталізували 18:00 Відбудеться зустріч з бойовим командиром із відомого батальйону «Вовки Да Вінчі» Олександром Ябчанкою 17:15 Не стало воїна з Тернопільщини Володимира Леськіва 17:00 Магазини побутової та цифрової техніки: Все для Вашого дому та офісу (партнерський проєкт) 16:30 На вулицях міста відновлюють дорожню розмітку на пішохідних переходах photo_camera 15:30 Куди піти, що подивитися у Тернополі 25-28 квітня 14:40 На Театральному майдані працює вакциальнький автобус: від яких хвороб можна щепитися photo_camera 14:00 Суд звільнив від покарання чоловіка, який ухилився від призову, бо він добровільно пішов служити у ЗСУ 13:32 У Страсну П'ятницю в Зарваниці відбудеться Хресна дорога 13:03 З квітами, прикрасами та стрічками: скільки коштують вербові букети на ринках Тернополя photo_camera 12:15 Помер колишній головний тренер тернопільської «Ниви» 11:35 У Тернополі збільшили кількість тролейбусів та автобусів до кладовищ на Великодні свята 11:00 За забиття брата до смерті обвинувачують чоловіка з Тернопільського району 10:15 На два дні перекриють рух транспорту на Гайовій 09:50 У списку — понад 20 адрес: що відремонтують цього року в житловому фонді Тернополя
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up