Староста села разом із прибічниками, щоб не переходити до ПЦУ, збудували нову церкву моспатріархату

Староста села разом із прибічниками, щоб не переходити до ПЦУ, збудували нову церкву моспатріархату
  • У селі Піщатинці Кременецького району сварки навколо церкви моспатріархату. Місцеві кажуть, що староста села разом із прибічниками вирішили переобладнати приміщення на його приватній території під храм УПЦ (МП), бо громада у травні минулого року перейшла до Православної церкви України. 
  • У релігійних війнах розбиралися журналісти «20 хвилин».

У багатьох містах України тривають протести проти діяльності церков московського патріархату. На Тернопільщині деякі релігійні громади з Української Православної церкви (МП) вирішили перейти до Православної церкви України. Під час повномасштабного вторгнення такі процеси відбуваються активніше.

Однак не всі бажають таких змін. Ця історія – про те, як під час війни у громаді на Тернопільщині частина людей вирішили створити собі церкву, яка де факто підпорядковуватиметься моспатріархату. 

Мова про село Піщатинці, що на Кременеччині. Журналісти «20 хвилин» поспілкувалися з мешканцями. І одна, і інша сторони конфлікту кажуть – вже втомилися від чварів. Почалося з того, що минулого року громада перейшла до Православної церкви України. Однак деяким жителям села це не сподобалось, тому вони вирішили збудувати нову церкву УПЦ (МП). 

Відео дня

Тепер у селі дві церкви. Приміщення однієї, яка раніше належала до Української Православної церкви, перейшло до Православної церкви України. Ті, хто не захотів таких змін – вирішили збудувати приміщення під УПЦ (МП). Хоча й офіційно воно церквою не вважається.

Нову церкву зробили на приватній території

– У травні минулого року наша громада вирішила перейти до Православної церкви України, – пояснює житель села Володимир Шаган. – У церкві вже рік править новий священник. Але у Піщатинцях є частина людей, які були проти переходу до ПЦУ. Серед них – і наш староста Микола Панчук. Тож він у травні минулого року почав будувати церкву УПЦ (МП) на приватній території своєї родини. На цій ділянці раніше була будівля. Її просто реорганізують. Там ще ведуть деякі роботи, але вже правлять службу. Віряни, які не захотіли переходити до ПЦУ, тепер ходять сюди. Це кілька десятків людей. Приїздять туди і з сусідніх сіл. Протестів та мітингів у нас немає, але ворожнеча в селі конкретна. Люди пересварилися.

Немає опису світлини.
Парафія Різдва Пресвятої Богородиці с. Піщатинці Кременецького р-ну приєдналась до Православної Церкви України

Як розповідають жителі села, у Піщатинцях зареєстровано приблизно 480 осіб, але по факту живуть приблизно 250. 

Частина жителів, які підтримують ПЦУ, кажуть – староста фактично розділив людей на дві групи. Ставлення у нього до прихожан ПЦУ гірше – запевняють люди.  

– Проблема в тому, що староста не пішов разом з людьми, – розповідає Людмила Молчан. – Більшість у селі вирішили перейти до ПЦУ. Є приблизно 20 людей, які продовжують ходити до УПЦ. 

Редакції «20 хвилин» вони надали фотографії, як виглядає нова церква, яку зробили на приватній території старости. Жителі села зауважують – прихожани УПЦ (МП) будували її за власні кошти. 

– Староста збудував фактично повноцінну церкву, це не просто якесь приміщення, – каже жителька села Марія Корець.  – Там поставили дзвони, вже правлять служби. Будували храм, як мені відомо, на гроші прихожан УПЦ. 

У новій церкві вже правлять служби

Як розповідають мешканці села – вони писали звернення та збирали підписи до п’ятого президента України Петра Порошенка. Вони просили його вплинути на ситуацію, бо староста, як переконують місцеві, має синів – депутатів Шумської міської ради та Борсуківської селищної ради від «Європейської Солідарності». Зібрали 72 підписи. Однак, як розповідають жителі села Піщатинці, лист не дійшов до адресата, його планують надсилати повторно, бо змінилась адреса отримувача, каже Володимир Шаган.

– Хочеться якогось перемир’я, люди вже втомилися від цих сварок, – каже Марія Корець.  

Староста коментувати відмовився

Ми також спробували дізнатися позицію старости села Піщатинці. Однак коли той почув, про що з ним хоче поспілкуватися журналіст, – відмовився говорити та поклав слухавку. 

Ми готові вислухати та опублікувати його позицію, якщо він все ж погодиться надати коментар. 

Голова Борсуківської громади, до якої належить село Піщатинці, Роман Кухарський розповідає – про цю ситуацію їм відомо. Від жителів села надходили скарги на старосту. Тож рішенням селищної ради вирішили ліквідувати старостинський округ. 

– Село не задоволено діями старости, були скарги на нього. Фактично він почав ділити село за релігійною ознакою і по-різному ставитися до прихожан УПЦ та ПЦУ. На 18 сесії Борсуківської сільської ради 2 березня 2023 року було вирішено ліквідувати Піщатинський старостинський округ, оскільки там проживає менше 500 жителів, що необхідно для старостинського округу. Там зареєстровані близько 480 осіб, – каже Роман Кухарський. – Повноваження Миколи Панчука закінчуються у травні. Село буде входити до Борщівського старостинського округу. Він включає в себе с.Борщівка Кременецького району. Наскільки нам відомо, пан Панчук оскаржує це рішення в суді.

Щодо утворення нової церкви – Борсуківська селищна рада не може впливати на ситуацію, каже Роман Кухарський.

– Церкву створюють на приватній території. Це не будівництво нової споруди, а реконструкція існуючої будівлі, яка була на цій території, – каже Роман Кухарський. – Значних архітектурних змін існуючої будівлі не було. Там поштукатурили стіни, зробили ремонт, замінили вікна. Дозволів на ці роботи не потрібні, тож фактично вони діють в межах чинного законодавства.

Пан Кухарський запевняє – насправді нова релігійна громада УПЦ не зареєстрована, збиратися вірянам на приватній території заборонити не можна. До того ж, діяльність УПЦ (МП) в Україні на державному рівні не заборонена, тож віряни фактично не порушують закони.

Переходити до ПЦУ не планують

Священик УПЦ, який зараз править у новому храмі,  – Григорій Мороз розповідає – їхні парафіяни, які не захотіли переходити до ПЦУ, ходять на службу до іншого приміщення. Їх це влаштовує.

– Ми проводимо богослужіння у новому приміщенні, яке знаходиться на приватній території родини Панчуків. Це ділянка мами Миколи Панчука. За кошти вірян ми провели ремонт, облаштували її для служб. Нам допомагали прихожани. Деякі жителі Піщатинців, які зараз працюють за кордоном, теж долучалися та допомагають. На службу до церкви ходять 60-100 людей, – каже отець.

Священник також розповідає, що Піщатинська парафія УПЦ Храму святого Різдва Богородиці Діви Марії, відповідно до рішення громади, перейшла до Православної церкви України. Але є ті парафіяни, які не захотіли цього.

– Поки що ми не реєструємо нашу громаду УПЦ в умовах, які наразі відбуваються в країні. Настане мир, злагода між жителями села – тоді будемо щось думати. А поки – ми навіть не знаємо, що нас чекає завтра. Продовжуємо правити службу, ми можемо це робити відповідно до Конституції України. Наша парафія підпорядковується Тернопільській єпархії УПЦ та митрополиту Тернопільському і Кременецькому Сергію. Ми зберігаємо ту назву й ті празники, які були раніше. Якщо змін захочуть наші віряни чи буде благословення митрополита Сергія – будемо щось змінювати. А поки – всіх все влаштовує, – переконує отець.

Священик також додає– ні він сам, ні інші віряни не планують переходити до ПЦУ.

– У мене є кредо – церкві, Батьківщині та дружині не зраджуй. Ми вірні церкві, з якою ми від народження, де ми хрестилися, вінчалися, де нас виховали. Адже церква – це не просто споруда, це зібрання віруючих, які об’єднані молитвою. Ми хочемо звершувати службу, як наші діди-прадіди – церковнослов'янською мовою. Частина наших односельців хочуть по-іншому. Ми не проти цього. Але хочемо, щоб і нас поважали, і дали змогу молитися нам, – наполягає отець.

«У селі має бути лиш українська церква», – кажуть інші

Натомість священик Православної церкви України у селі Піщатинці Олег Мірзаєв продовжує – більшість місцевих підтримували перехід церкви до ПЦУ. Були ті, хто категорично виступав проти цього. А є і ті, хто не хоче сваритися з сусідами, і поки зайняв нейтральну позицію.

– У травні 2022 року проводили обговорення та голосування за перехід церкви з УПЦ до ПЦУ. Загалом у голосуваннях брали участь майже 500 людей. 56 людей були за те, щоб залишитися в УПЦ – решта підтримали перехід. Є також люди, які вирішили не конфліктувати і поки не йдуть ні до ПЦУ, ні до УПЦ, щоб нікого не образити. Я вважаю, що це питання потрібно було вирішувати раніше на державному рівні, російській церкві не місце в Україні. Люди в селі мають бути згуртовані та триматися разом, а не ділитися за парафіями. У нас не так багато людей, щоб мати дві церкви, – наголошує він.  

Олег Мірзаєв також пообіцяв надати нам копії протоколів голосування за перехід церкви УПЦ до ПЦУ.   

Коментар юриста:

Андрій Кукурудза, адвокат:

– Для культових споруд земля повинна мати відповідне призначення. Якщо земельна ділянка призначена для індивідуальної житлової забудови – її не можна використовувати для будівництва культових споруд. Ділянка має бути оформлена для будівництва та обслуговування культових споруд. Навіть якщо це була реконструкція існуючої споруди, то це може бути порушенням Земельного законодавства, якщо цільове призначення ділянки не відповідає споруді, яка на ній розташована. В цьому випадку мешканці можуть звертатися до Управління держгеокадастру, щоб ті провели перевірку цільового використання ділянки. Потрібно встановлювати, яке призначення цієї ділянки, що там було раніше і зараз. Після цього можна давати правову оцінку дій старости.  

 

Журналісти «20 хвилин» продовжать стежити за ситуацією в цьому селі.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (58)
  • Читач72

    Голова Вишнівецької Отг Кравець  теж сприяв будівництву московської церкви в селі . куди дивляться куратори СБУ які купують церкви. Чому допущено руські церкви в Україні.
  • Леонтій Глинюк

    Хто відповість скільки в росії церков упц, яка як кажуть ''відділена'' від рпц,коли там проживає 4 мільйони українців ???
  • Володимир Кравченко

    В моєму селі ПЦУ, ГКЦУ, РКЦ і ніяких сварок. Три храми.

    Włodzimierz Romaniuk reply Володимир Кравченко

    В кожному селі має бути принаймні по 3-4 храми (як кажуть історично так склалось). 2 розкольницькі церкви - УГКЦ і УПЦ, одна окупаційна - РКЦ, і звичайно наша історична істинна церква - ПЦУ. Поки що люди не до кінця впевнені чи хочуть жити в незалежній Україні, тому їх тягне до москалів, поляків і папізму.

    Vova Saluk reply Włodzimierz Romaniuk

    Прокоментував істинно православний  Włodzimierz ..))
  • Читач75

    Пора міняти старосту села. А то дивлюсь дуже багато грошей має. Цікаво школу та дороги подивитись там як виглядають?

keyboard_arrow_up