Осінній призов: кого заберуть в армію та як діяти, якщо працівники військкомату підходять на вулиці

Осінній призов: кого заберуть в армію та як діяти, якщо працівники військкомату підходять на вулиці
  • В Україні з першого жовтня стартував осінній призов, триватиме він до кінця грудня. 
  • Як призиватимуть військовозобов'язаних в Тернополі, скільки осіб планують долучити до лав Збройних Сил України, а кого до армії не візьмуть, читайте в матеріалі. 

Нововведенням 2020 року стало те, що чоловіки, які не матимуть вищої освіти, служитимуть 18 місяців, а ті, хто на момент призов отримав звання «магістр» або спеціаліст - 12.

Кого та як призиватимуть

Відповідно до Указу Президента України, на строкову службу будуть призивати чоловіків у віці 20-27 років, чоловіки, які досягли 18-19 років, також можуть нести службу в армії, але за вланим бажанням, і за письмовою заявою.

Відповідно до рішення Кабміну, до відправлення у війська підлягають 13 570 осіб. На Тернопільщині планують призвати 424 юнаки, повідомив старший офіцер відділення комплектування та призову, старший лейтенант медичної служби Максим Швець.

Відео дня

Штраф або в'язниця - за ухилення від служби

Якщо призовник не з’явився до військового комісаріату без поважних причин, має сплатити штраф від п’яти до семи неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (85-119 гривень). За повторне правопорушення доведеться віддати до 255 гривень (ст. 210 КУпАП).

Якщо військовозобов'язаний не зміг отримати повістку з будь-яких причин, це не дає йому право уникати служби в лавах ЗСУ.

Кримінальне покарання також застосовують за ухилення від призову на строкову службу. Воно передбачає позбавлення волі строком до трьох років.

Також зауважимо, що жодного військовослужбовця, який проходить строкову службу в ЗСУ, не залучають до виконання завдань у складі об'єднаних сил на Сході України, про це неодноразово заявляли в Генштабі ЗСУ.

Хто має право на відстрочку

Відповідно до статті 17, Закону України «Про військовий обов'язок і військову службу», вас не призвуть, якщо:

  • ви одружені та маєте на вихованні дитину до трьох років чи двоє і більше дітей;
  •  ваша дружина вагітна;
  • ваша дитина чи дружина має інвалідність;
  • обидва ваших батьків є непрацездатними та немає інших людей, що відповідно до законодавства повинні доглядати їх (брати чи сестри).

Якщо при проходженні лікарської комісії вас визнали тимчасово непридатним до військової служби, вам нададуть відстрочку на один рік.

 «Десять відсотків призовників – непридатні до служби»

Лікарську комісію тернопільські призовники будуть проходити згідно з чинним законодавства, визначеного наказом Міністра оборони №402.

– Зламані кістки або незначні травми, які військовозобов'язаний отримав в минулому не гарантують того, що він служити не буде, це все визначатиме лікарська комісія, – розповідає старший лейтенант медичної служби Максим Швець. – На підставі додаткових обстежень та медичних документів кожен лікар-спеціаліст оглядає, дивиться та визначає ступінь придатності до військової служби.

Також Максим Швець розповів, що медична комісія визначає не тільки фізичний стан призовника, але й психологічний. Для цього в складі комісії є невропатологи та психіатри.

– За минулі роки, серед тих, хто ішов на строкову службу, медкомісія визнала непридатними до служби приблизно десять відсотків призовників, – додає офіцер. – Також часто присутні елементи агравації (неправильна самооцінка власного хворобливого стану, його проявів або тяжкості у вигляді перебільшення страждань та переживань, фізичної чи психічної немочі – прим. ред.).

«Вимагайте вручення повістки»

Повістка є дійсною, якщо її вручили вам особисто в руки представники військового комісаріату, сільський чи селищний голова, а ви розписалися щодо її отримання, пояснив юрист Ростислав Небельський.

– Якщо ви ще навчаєтеся, а вам надійшла повістка, вам необхідно терміново взяти довідку про навчання, – каже юрист. – Краще надіслати цю довідку у військовий комісаріат рекомендованим листом. Тому що можуть бути ситуації, коли особа з'явиться у військкомат з довідкою, а їй скажуть, що її мали б подати раніше.

Закон встановлює, що особа, яка має право на відстрочення призову, повинна подавати про підстави для цього. Відповідно, довідку варто подавати до початку призову. Варто зробити два екземпляри довідки, другий носити з собою, аби мати підстави продемонструвати, що ви є студентом.

– Якщо до вас підійшли представники військкомату та вимагають проїхати з ними до безпосередньо до військового комісаріату, вимагайте від них повістки. «Вилов» призовників законом не передбачений, – додає пан Небельський. – Є процедура вручення повістки. У час, який вказаний у ній, вам потрібно з'явитися до військкомату. В іншому випадку, ви можете викликати поліцію, адже люди, що вимагають проїхати з ними, вчиняють злочин, а саме – протиправне позбавлення волі.

Повістки поштою вручають частіше за все «на віру», адже якщо людина не з'явиться в комісаріат, то довести її вину буде дуже важко, бо невідомо, чи отримала вона повістку.

А як до військового призову в Україні ставитеся ви? Діліться своїми думками в коментарях.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (6)
  • Леся Сороковнін

    Я мати інвалід, сама виховувала сина, всі документи подала, але вони хочат забрати до армії, чи є на те право???
  • Виктор Алексеев

    побегут патриоты в Польщю и в Россию прятаться от призыва
  • Андрюша армреслер!

    Таж казав зеленський що молодь не будуть виловлювати на вулиці!
  • Богдан Богданович

    Блять!!  Я коли бачу той автомат калішнікова то мене аж теліпає. Там дальше воюють з цього гімна ??
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
14:05 Жителя Чортківщини підозрюють в організації схеми переправлення чоловіків через кордон 13:15 Знімають асфальт та кладуть нову бруківку: на вулиці Торговиці знижують висоту бордюрів play_circle_filled photo_camera 12:46 На «Алясці» чоловік пошкодив чотири автомобілі, припарковані у дворах — поліція 11:25 Масована атака росії: удару зазнали об'єкти критичної інфраструктури України Від читача 14:06 Ціни на аналізи в лабораторіях Тернополя. Огляд ринку 11:01 На Тернопільщині через негоду перебої з електропостачанням є у 39 населених пунктах 10:25 У Мінекономіки назвали причини переходу на літній час 09:35 Помер військовослужбовець із Кременецької громади 09:00 29 березня без світла буде одна вулиця в Тернополі 08:00 У Тернополі відновлюють футбольні матчі з вболівальниками 22:20 Поліція розшукує 15-річного хлопця з Чорткова Олександра Мороза 22:00 Дитячу травматологію змінив на артбригаду: історія молодого лікаря-науковця 21:00 У Тернополі прощатимуться із військовослужбовцем Іваном Грицком 20:00 Перетворили пустир на модульне містечко: як переселенці стали стимулом для відбудови Малашівців play_circle_filled 19:00 «На щиті» повернувся додому сапер із Теребовлянської громади 18:00 У замку на Тернопільщині організовують толоку 17:00 26-річний тернополянин за 4500 доларів став «батьком» трьох литовських дітей 15:30 Причетному до організації вибухів у Тернополі повідомили про ще одну підозру 15:07 «Афілійований міні-EdCamp Ternopil»: що зібрало у 19 школі майже дві сотні освітян?
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up