Стоматологам у Тернополі дозволили працювати, але вони відмовилися. Чому?

Стоматологам у Тернополі дозволили працювати, але вони відмовилися. Чому?
  • Рішення про дозвіл надання ургентної допомоги приватними стоматологічними клініками Тернопільський штаб для боротьби з коронавірусом прийняв 4 травня. 
  • Стоматологи кажуть, що до кінця карантину, ймовірно не працюватимуть, бо жодних роз'яснень щодо роботи їм не дали. Та й умови, озвучені в рішенні, виконати нереально. Тести на коронавірус треба робити кожних п'ять днів. 

Відповідно до рішення штабу, надання ургентної (невідкладної) стоматологічної допомоги приватними стоматологічними клініками/кабінетами лише за таких умов:

- наявність довідки про результати аналізів обстеження на коронавірус методом ПЛР;

- робота медперсоналу в спецодязі (захисний комбінезон, окуляри, маски, щиток);

Відео дня

- робота за попереднім записом, не більше одного пацієнта в кабінеті;

- дотримання інших санітарних та протиепідемічних заходів в умовах карантину, відповідно до наказів МОЗ України. 

Стоматологи до роботи не готові

Стоматологи Тернополя об'єднались та підготували спільне звернення, де вказали, що за даних умов працювати не готові. Хоча наголосили, що деякі їх колеги і без дозволу працювали в час карантину. 

Із пунктами про засоби захисту та роботою за записом, стоматологи погоджуються. І наголошують, що запит на надання ургентної допомоги тернополянам є. 

Нагадаємо, невідкладну стоматологічну допомогу в Тернополі на початку карантину дозволили надавати лише комунальному некомерційному підприємству "Тернопільська міська поліклініка".

У міськраді ж кажуть, що цей заклад повністю задовольняє запит на надання допомоги. За день клініка приймає не більше 30-ти пацієнтів. 

За чиї кошти мають робити тести

- Незрозумілим залишається питання: Хто має проводити таке обстеження? З якою періодичністю? Хто саме має тестуватися? - каже власник приватної стоматологічної клініки в Тернополі пан Володимир. - Весь персонал клініки чи тільки зв'язка - лікар та асистент, що безпосередньо контактують з пацієнтом? Який державний орган має контролювати цей процес? І, головне, - на чиї «плечі» впаде фінансування такої процедури? Адже проведення тестування на COVID-19 методом ПЛР в приватних лабораторіях нашого міста, оцінюється від 1500 до 2500 грн за один тест.

Стоматологи наголошують, що для інших медичних спеціальностей виконання даної вимоги прямо протилежне. Для проведення будь-якої медичної процедури саме пацієнт має надати лікарю довідку про проходження ПЛР-тесту. У лікаря такого зобов'язання немає. 

Тести треба робити кожних п'ять днів

Як розповідають стоматологи, тести їх зобов'язали робити кожних п'ять днів. 

- Міська рада дає дозвіл на роботу, тільки у разі проходження ВСІМ персоналом клініки тесту ПЛР на COVID19 кожні п'ять днів за власні кошти, - каже один із дантистів. -  А це, на хвилиночку, 2000 грн за  тест однієї особи. Тобто, щоб запустити в роботу одного кабінету у складі стоматолог, медсестра та асистент потрібно кожних п'ять днів платити 6000 грн за тестування. А якщо в клініці не один кабінет? Хто має за ці тестування платити? Плюс вимога уряду під час праці в умовпх карантину забезпечити всю цю бригаду ЗІЗ ( захисні окуляри, щиток, маска ступеня захисту ffp2, захисний комбінезон) на ту ж бригаду з трьох людей це далеко перевищує 3000 грн. Отже, прийом одного пацієнта вже влітає в копійку. І більшість приватників вже готуються до нових реалій і правил прийому, закуповуючи ЗІЗ. Але вимога ПЛР тестування  -  днів за межами добра і зла. Не знаю яка ціна має бути на послуги для пацієнта, щоб персонал клініки міг в місяць роботи витрачати тисячі доларів на тести.

У міськраді кажуть, що тести стоматологи можуть зробити або в обласному лабораторному центрі, або ж за власний рахунок. 

- Така вимога  запроваджена тільки рішенням Тернопільського штабу. В інших обласних центрах, навіть у районах Тернопільської області, керуються дійсними наказами МОЗ та Кабінету міністрів, в яких такого пункту немає, - каже стоматолог. - Більше того, навіть у пік епідемії в інших країнах, таких як Іспанія, Італія, де відсутня державна стоматологічна допомога, ні на один день не припинялось надання невідкладної стоматологічної допомоги клініками усіх форм власності. Оскільки право на доступ до будь-якої кваліфікованої медичної допомоги є одним з основних прав людини.

"Не дали чітких роз'яснень"

Окрім того, стоматологи скаржаться, що у останньому пункті рішення незрозумілі для них умови. 

- Тут теж виникли питання, що потребують роз'яснень, - каже пан Володимир. - Яких саме інших санітарних та протиепідемічних заходів, згідно яких наказів МОЗ? Хотілося би більше ясності та конкретики. Враховуючи вище сказане, приватно-практикуюча стоматологічна спільнота міста Тернополя, наразі, не готова приступити навіть до ургентного прийому своїх пацієнтів (незважаючи на високий запит на допомогу), не маючи викладених на папері, у вигляді офіційних документів, чітких та зрозумілих принципів роботи в умовах карантину, які повинні стосуватися стоматологічних ліцензіатів всіх форм власності і на єдиних умовах.

Журналістка "20 хвилин" поспілкувалась із чотирма власниками стоматологічних клінік міста. Усі кажуть, що опубліковане рішення підтримують. Тобто, якщо до 11 травня його не змінять, стоматологи і після послаблення карантину працювати не зможуть.  

Лікарі кажуть, якщо виконуватимуть усе - ціна на послуги зросте у кілька разів. 

Можливо, послаблення введуть після наступного засідання штабу

У Тернопільському штабі для боротьби з коронавірусом кажуть, що наразі рішення залишається тим, яке є та радять читати його уважно. Про кожних п'ять днів тестування там не йдеться.

- Наш штаб керується постановою Кабінету Міністрів, - кажуть у штабі. - Можливо, буде інше засідання, на якому розглядатимуть це питання. Ми усі маємо пристосуватись до життя з коронавірусом. Це стосується і стоматологів. Є також інші приватні заклади, які потерпають від пандемії. 

Засідань штабу після його прийняття не було, а отже, нових рішень чи роз'яснень поки не оприлюднювали. Можливо, пом'якшення будуть після прийняття відповідної постанови Кабміну та засідання місцевого Штабу.

  

Опитування

Чи потрібно під час карантину відкривати приватні стоматологічні клініки?

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (16)
  • Ігор Дуда

    А відновлять роботу ветлікарі, або, як казали раніше, "доктори до худоби"?  Моєму доброму знайомому на кличку "саша крест" дуже потрібна допомога - саме навесні у нього під колишніми рогами на голові починають пробиватися нові. Мучиться бідолаха, місця собі не знаходить...
  • Галина Мудра

    А що робити з гострим зубним болем?

    Андрій Дедів reply Галина Мудра

    подорожник
  • Марія Заблоцька

    Це правда, не всі, але працюють.
  • Анонім

    Геть зубний біль!!!

    Його не існує!!!!

    Усе придумали стоматологи!!!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:20 Поліція розшукує 15-річного хлопця з Чорткова Олександра Мороза 22:00 Дитячу травматологію змінив на артбригаду: історія молодого лікаря-науковця 21:00 У Тернополі прощатимуться із військовослужбовцем Іваном Грицком 20:00 Перетворили пустир на модульне містечко: як переселенці стали стимулом для відбудови Малашівців play_circle_filled Від читача 12:17 Пів мільйона грн компенсацій отримали цьогоріч роботодавці Тернопільщини, які працевлаштували переселенців 19:00 «На щиті» повернувся додому сапер із Теребовлянської громади 18:00 У замку на Тернопільщині організовують толоку 17:00 26-річний тернополянин за 4500 доларів став «батьком» трьох литовських дітей 15:30 Причетному до організації вибухів у Тернополі повідомили про ще одну підозру 15:07 «Афілійований міні-EdCamp Ternopil»: що зібрало у 19 школі майже дві сотні освітян? 14:00 На Тернопільщині мотоцикліст врізався в кам'яну огорожу — є постраждалі 13:30 Патріотична організація «Центурія» проводить набір активної молоді 13:00 На п’ятьох вулицях Тернополя триває поточний ремонт дорожнього покриття 12:33 Кременчанину, який торгував зброєю, повідомили підозру 12:00 На дорогах Тернопільщини вітер повалив понад 20 дерев 11:35 На Тернопільському ставі починається сезон водних прогулянок 11:15 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (новини компаній) 10:45 1 квітня розпочинається нерестова заборона на вилов риби 10:10 На Оболоня пограбували жінку 09:50 Прямий маршрут Прага-Чоп: Укрзалізниця відкриває нові горизонти (на правах реклами)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up