“Студенти - не раби!”: медики під ОДА протестували проти реформи інтернатури

“Студенти - не раби!”: медики під ОДА протестували проти реформи інтернатури
  • Студенти-медики ТНМУ збиралися біля ОДА 13 листопада, щоб висловити свою позицію владі з приводу обмежень щодо інтернатури та іспиту КРОК, від якого залежатиме їх подальша робота.
  • Студенти прийшли із плакатами та вигукували під стінами гасла: “Студенти - не раби!”; “Спочатку умови, потім дії”; “Ми не проти реформи, ми за розумні мрії” тощо. 
  • Приблизно після 40-ка хвилин їхнього протесту до них вийшов новопризначений голова ОДА Ігор Сопель і сказав, що він їх почув та запросив на розмову у четвер, 14 листопада. 

 

Близько сотні медиків зібрались під стінами ОДА. На протест прийшли студенти-медики шостого курсу, який найбільше торкається це питання реформи інтернатури. Студентка 6-го курсу Оксана каже, що прийшла на протест, бо вона за розумні зміни, а не просто реформи. 

Відео дня

Студенти пояснюють, що вони не можуть не протестувати, бо це ж вирішується питання їхнього майбутнього. 

Голова облдержадміністрації Ігор Сопель вийшов до студентів Тернопільського національного медичного університету ім.Івана Горбачевського, які прийшли під стіни ОДА щоб висловити свою позицію щодо реформи інтернатури.

Зустріч має відбутися у четвер, 14 листопада. Редакція “20 хвилин” буде стежити за розвитком подій. 

Зазначимо, Наразі студенти різних спеціальностей проходять інтернатуру від одного до трьох років. У МОЗ пропонують збільшити тривалість інтернатури до трьох років для всіх спеціальностей, крім загальної стоматології (один рік). 

Після інтернатури планується, що лікарі будуть проходити резидентуру, яка триватиме відповідно до складності спеціалізації. Згідно з новим проєктом, кількість спеціальностей, за якими відбуватиметься набір до інтернатури, зменшать з 34 до 13. 

Також у МОЗ пропонують запровадити розподіл місць на інтернатуру за електронним реєстром за результатами Єдиного державного кваліфікаційного іспиту. Для студентів, які складають тільки ліцензійний іспит «КРОК 2», рейтинговим показником буде результат цього іспиту. На розподіл не впливатиме форма навчання студентів.

Проходити інтернатуру випускник зможе тільки в тих закладах охорони здоров'я, що будуть відповідати затвердженим МОЗ вимогам до баз стажування.

Після проходження інтернатури студенти повинні будуть скласти ліцензійний інтегрований іспит «Крок 3» за відповідною спеціальністю, допуском до якого буде об'єктивний структурований клінічний іспит.

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (9)
  • Степан

    Просто перестануть поступати в медичні універстети на таких умовах. Уявіть собі 12 років вчитись, щоб в кінці отримати мінімальну зарплату початкуючого лікаря.А за що і де жити 12 років коли ти іногородній, а твої батьки не взмозі тебе безкінечно субсидувати. Потім розподіл невідомо куди і без житла скитання по найманих квартирах. А життя молоде проходить ні сім'ї ні дітей. Якщо ти поступив на навчання у 17 років, то тільки в 29-30 зможеш заробляти цю смішну лікарску зарплату. Просто у нас незабаром буде недобір в медичних навчальних закладах і далі дефіцит, як результат, лікарів. Мало хто зможе їздити за кордон на лікування. Порівняйте зарплату поліцейського, прокурора, суді, не кажу вже про депутата.
  • Ігор Буда

    тобто, вони хочуть далі безкарно гробити хворих,?
    І електронний розподіл не подобається?
    Хочуть далі платити мільйонерам -головним лікарям за робочі місця?
    повідомити прейскурант?
    вчіться!
    А не танцюйте на замовлення медичної мафіЇ!

    Dobryanska Anastasiya reply Ігор Буда

    Шановний, не коментуйте  того, що вас самого не буде стосуватись.Не так про електронний розподіл йдеться,як про збільшення тривалості інтернатури,введення резидентури,про яку сам моз нічого ще не знає.Це все не мало б стосуватись теперішніх шестикурсників,бо вони вступали на зовсім інших умовах.
    І якщо щось і змінювати ,то треба спочатку добре все продумати, підготувати матеріальну базу,підняти зарплати....
  • Корінний Тернополянин

    Це Супрунша таку реформу запровадила? Боя щось вилетів з часу трохи?
  • Snezhana

    В США студенти навчаються чотири роки на pre - med, потім чотири роки в медичній школі, далі - від трьох до шести інтернатура (резидентура)

    Kaktus reply Snezhana

    Там оплата праці дуже висока + гарантія працевлаштування та умови праці фантастичні. В нас нічого з цього не має.

    Snezhana reply Kaktus

    Рівень знань повинен бути високим незалежно від країни - це життя людей. А щодо оплати і гарантій -то все це рівнопропорційне відповідальності. Бо в США лікарів звільняють, карають та саджають. В Україні - ні... Як вчаться - так лікують.

    Dobryanska Anastasiya reply Snezhana

    Збільшення тривалості навчання не дорівнює підвищенню рівня знань. Якби діти в 2014 знали , що їм доведеться вчитись 12 років,нести високу відповідальність і отримувати при цьому мінімалку,то багато .хто з них в медицину не пішов...І не будуть йти....або повиїжджають за кордон...А пожинати плоди будуть не ті,хто це придумав, а ми з вами....
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
15:55 Президент підписав Закон про мобілізацію 15:40 Тарифи підняли, а людей не спитали! Тернополяни скаржаться на управителів будинків 15:10 Помер український письменник та громадський діяч Дмитро Капранов 14:35 Газопостач на Тернопільщині завищував ціни, тепер має повернути майже півмільйона у бюджет Від читача 08:18 Ефективна співпраця на допомогу людям 13:55 У Тернополі організовують перший ековелопробіг 13:15 В Тернополі виступить один із найпопулярніших нових гуртів українського шоубізу 100лиця play_circle_filled 12:35 У Тернополі чоловік продавав наркотики під виглядом електронних сигарет 12:01 Яку роботу пропонують в Тернопільському центрі зайнятості 11:30 Чи має шанс 2024-ий рік бути мирним? Що думають українці(ОПИТУВАННЯ) 10:50 ВЛК для людей з інвалідністю: кому треба пройти повторно і кого розраховують мобілізувати 10:15 Рідні полеглих Героїв отримали відзнаки «Почесний громадянин міста Тернополя» photo_camera 09:35 У Чорткові з'являться сонячні електростанції за пів мільйона євро 09:00 НБУ підвищив офіційний курс долара 08:00 У Тернополі мають відремонтувати дорожнє покриття на шести вулицях 22:00 У Зарваниці відбудеться Хресна дорога 21:00 Житлова субсидія на неопалювальний сезон: кому призначать автоматично, а кому — за заявою 20:00 У Тернополі ймовірно отруїли собаку: тварина померла дорогою до ветеринара 19:00 Посмертні нагороди вручили рідним полеглих воїнів з Тернопільщини photo_camera 18:00 100-літній ювілей відзначила довгожителька з села Конюхи
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up