Партнер рубрики Події

Суперечки, зіркові гості та плаття за тисячі доларів: як проходили паради випускників 2003–2020 (ФОТО, ВІДЕО)

Суперечки, зіркові гості та плаття за тисячі доларів: як проходили паради випускників 2003–2020 (ФОТО, ВІДЕО)
  • Одна з наймасовіших подій міста – хода випускників. Випускники тернопільских шкіл щороку беруть участь в параді і прямують від набережної Тернопільського ставу до міського стадіону, де проходить нагородження кращих учнів та святкова програма.
  • Не завжди все проходило гладко. Читайте, як проходило свято випускників у різні роки. Хто з відомих розважав молодь та чому свято кілька разів було зіпсовано?

Кожного року парад проходить в різні дні, та навіть місяці. Виключенням не стала навіть напружена епідічна обстановка у 2020–му році. Тоді, незважаючи на пандемію коронавірусу, тисячі учнів та глядачів взяли участь в масових заходах.

 Ми зібрали фото та відео урочистостей. Якщо ви маєте фото чи відео парадів випускників, які відбувались у місті раніше, – залишайте у коментарях!

2003

Найстаріші запис ходи випускників, який вдалось розшукати – 2003 року. Учні формують колони на Руській, неподалік набережної. З ними вчителі. Попереду колони несуть український прапор та грає урочистий оркестр. Далі в колоні представники влади. За ними – випускники шкіл. Така ж традиція збереглась і до нашого часу.

Відео дня

Колона рушає. Випускниці у різноманітних сукнях. Хтось йде в пишних сукнях на високих підборах, хтось легший варіант. Дівчата з зачісками. Хлопці – в піджаках з краватками чи метеликами.  Учасники викрикують назви своїх закладів.

Подивитись на дійство збираються тисячі людей, які шикуються вздовж маршруту. Супроводжують колони міліціонери. Щороку для цього дійства перекривають Руську та проспект Степана Бандери. Під час ходи, коли колона вже переходить через міст, починається дощ.

2007

Свято відбулось наприкінці червня. Попереду довгої колони їхало декілька автомобілів з тернопільських Ланос-клубу і Тюнінг-клубу. Водії протяжно сигналили, із вікон машин виглядали прапори. Одна з особливостей параду – кожен випускник ніс якусь квітку. Маківка, сонях, троянда, лілія, волошка…

В колоні йшли випускники в костюмах казкових героїв – Баба Яга, Дракон, троє Поросят, Лисичка–сестричка, та багато інших. Були і зіркові гості. Поява силача Василя Вірастюка, викликала шквал оплесків. Йому подарували велику символічну медаль "Супервипускнику-2007".

Медалістам вручили невеликі статуетки у формі медалей. Іменні золоті годинники від мера отримали двоє призерів всеукраїнських олімпіад.

2008

Цього року з ініціативи місцевої влади багато випускників одягнули замість звичних випускних суконь вишиванки та національні строї. За найкращі вишиванки Тернопільська влада відзначила випускників грошовими преміями та подарунками.

2011

Міське свято «Випускник-2011» проходило у дусі національних традицій. Урочистості відбувались 28 травня. З 17-ї години святкування проводитимуть на майдані біля церкви Чесного Хреста над Ставом. В ході взяли участь 1006 випускників  з 35-ти загальноосвітніх навчальних закладів.

На стадіоні випускників розважав гурт «С. К. А. Й.».

2012

Цього року була спека. Випускники ледве витримували йдучи головними вулицями міста. 

2013

Минулого року жахлива спека, а у 2013 році хода відбувалась під парасолями.  Згодом погода стала кращою.

Випускників на стадіоні розважав Кузьма Скрябін. Під його пісні «запалювали» колишні одинадцятикласники.

2014

Цього року традиційної ходи не було. Спершу про це говорили деякі батьки. Просили відмовитися від свята через недавні події на Майдані у Києві, під час Революції гідності. У міськраді тоді казали. Що свято відбудеться, і офіційних звернень не надходило. До ходи готувалися. Вона мала відбутися 31 травня. Люди обговорювали, чи доцільно робити це свято в такий час.

Однак погода зіпсувалася. Ходу через це відмінили, а лише провели урочисту частину у ПК «Березіль», де нагородили медалістів та привітали випускників.

2015

Незважаючи на важку ситуацію в країні, свято проводили. У 2015 році воно припало на 30 травня. Багато випускників йшли у вишиванках з національною символікою. Вони віддали шану землякам – Героям Небесної Сотні та загиблим в АТО.

Від запрошення артистів та зіркових гостів відмовилися.  Чиновники, які вели колону, одягнули вишивни.

2016

У 2016 році чимало учасників та учасниць обрали не сукні та костюми, а вишиванки. Деякі дівчата йшли у вишитих сукнях. Хлопці одягали сорочки з українським орнаментом. Але більшість все ж обирали класику – костюми та сукні.

2017

Хода відбулася 24 червня. Не всі випускниці розрахували свої сили і деякі прямо під час ходи, як і кожного року, перевзувалися з підборів у більш зручне взуття.  Випускники вигукували назви своїх шкіл, фотографувались, співали. А деякі класи супроводжували музиканти.

Батьки деяких випускниць витрачали і 1000 доларів лише н одну сукню.

– Свою сукню я замовляла в Туреччині, мені її шили, – розповідала випускниця школи № 19 11-В класу Ірина. – Вона мені обійшлась в 1000 доларів. Щоправда, вона не зовсім така, як я хотіла. Але мені подобається.

2018

А цього року парад проводили під дощем. На жаль, погода зіпувалася і випускники йшли з парасольками, а музикантам довелося мокнути. Змокли і дорогі сукні випускниць.

2019

Більшість випускниць - у легких вечірніх сукнях та на підборах. Хоча є й такі, які прямо під час ходи перевзувалися з підборів у більш зручне взуття. Деякі дівчата замість високих підбор під сукню одягали кросівки. Випускники казали, що найбільше хвилювались, щоб не було зливи. І їм таки пощастило з погодою. Дощу в цей день не сталось, хоча парасолі під колір суконь були напоготові у батьків поруч.

2020

Цього року хода була під питанням. Чимало суперечок точилось навколо дійства. В Україні та у всьому світі триває пандемія. Парад та випускні вирішили скасовувати, однак чимало батьків наполягають, що захід треба проводити. Він відбувся пізніше, ні зазвичай – 31 липня. Чи треба було проводити захід – сперечались довго. Більшість учасників та глядачів забули за маски. Про соціальну дистанцію навіть не йшло мови – на вулицях були тисячі людей.

До заходу багато випускників готувались поспіхом. Купували костюми та сукні, ледь не за кілька днів до свята. Багато випускниць йшли у звичайних сукнях, хтось обрав костюм. А випускниця ЗОШ №11 Юлія Шумелда вирішила одягнути не сукню, а джинси, футболку з принтом улюбленої рок–групи та жилетку з нашивками. Вона отримала золоту медаль за навчання. Чимало тернополян у соцмережах вітали дівчину та хвалили за індивіуальність та сміливість.  

Попереду колони крокувала випускниця з найдовшим шлейфом сукні. Його довжина сягала 100 метрів. Тоді встановили рекорд України.

 А як ви ставитесь до цього свята? Що чекаєте від ходи у цьому році? Пишіть у коментарях!

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (4)
  • Наталя Гупало

    Війна роставила і розставить все на свої місця а як для мене то все показуха і клоунада.
  • Ирина

    Про "пандемію"- найсмішніше. Слава Богу, хоч мозґів вистачило намордники на ходу не одягати...
  • Наталия Сингаевская

    На учениц не похожи Как тетки
  • Sofiya Beregulyak

    Юлія Шумелда учениця ТСШ №7😅, а не ЗОШ 11)))

keyboard_arrow_up