Сварились, шарпались, "роздавали" гроші і землю

Сварились, шарпались, "роздавали" гроші і  землю

Сесія 18 серпня була насиченою:  одні депутати активно попрацювали. А який результат принесе їхня праця – побачимо згодом. Інших депутатів, точніше трьох  екс-свободівців, виключених  з партії, на сесію так і не впустили. Поліція, як і під час попередніх скандальних сесій, виконувала швидше роль бутафорії.


Певні пояснення з цього приводу поліція надала дещо згодом. Загалом, початок сесії практично не відрізнявся від початку усіх попередніх скандальних сесій, які з боями  і протестами проходять з кінця квітня 2017.  Біля міськради уже традиційно «стояли» правоохоронці, чергувала неподалік швидка. Поки свободівці «зрілі і юні»  не впускали у раду трьох екс-побратимів Сороколіта-Турського-Навроцького і традиційно скандували «Зрадник-депутат, склади мандат», у раді розпочиналась сесія.

Щоправда, цього разу  під стінами міськради  зібралось набагато менше блокувальників-свободівців, якими  уже традиційно диригують очільник міської «Свободи» Володимир Стаюри та нардеп Михайло Головко, так і прихильників згадуваних екс-свободівців. Ці депупати, до слова, вкотре написали заяву у поліцію про перешкоджання їхній діяльності. 

Відео дня

 

Побільшало «почесних»


Утім, не лише під міськрадою були сутички. «Бої» інтелектуального, і не дуже, характеру траплялись і у сесійній залі. Щоправда, стартував розгляд питань на сесії  із приємного  - депутати затвердили список «Почесних громадян міста Тернополя».  Такі звання присвоїли  ще п’ятьом тернополянам, двом з них – посмертно.  

Серед позитивних питань, які розглянули на сесії та підтримали депутати міськради, було і  питання  щодо призначення іменних стипендій Тернопільської міської ради в галузі освіти  для обдарованих дітей. Цього року стипендії по 300 грн упродовж  дев’яти місяців отримають  півсотні учнів. 

 - Є 18 галузей знань,  - розповів депутат від «Блоку Петра Порошенка» (БПП) Володимир Місько. - По три категорії в кожній, а  також є номінація «кращий учень школи». Цю номінацію власне визначали дирекція шкіл, педколектив, батьківський комітет, а також органи самоврядування.


Також  депутат повідомив, що  у окремих номінаціях ще залишились вакансії. Відтак запропонував  провести у вересні додатковий конкурс, аби ті вакансії заповнити і щоб  наступної сесії затвердити і цей список. 


Голосувати зможуть і 16-річні


Ще одним цікавим  питанням,  що стосується грошей, було внесення змін у положення «Про громадський бюджет Тернопільської міської ради».  З цього «бюджету», нагадаємо, фінансуються різні проекти, запропоновані жителями міста, громадськими організаціями у різних сферах, якщо перемагають у відповідному конкурсі.  Запрацював «громадський бюджет» у Тернополі торік. Ініціатор такого  способу підтримки пропозиції тернополян – депутат від «Самопомочі» Назар Зелінка.


- Однозначно, у нас були недопрацювання, - каже він. - Ми їх виправили. Перші зміни із таких ключових  – всі проекти будуть реалізовуватись виключно органами виконавчої влади, а не громадськими організаціями як цього року. Ми зменшили віковий поріг для тих, хто може брати участь у голосуванні – це 16-річні. Також ми чітко передбачили, що проекти, які мають комерційний характер, не можуть брати участь у конкурсі. Ну, і внесли  ряд інших технічних правок для того, аби покращити  реалізацію громадського бюджету.

Якщо ж усі згадувані питання практично не викликали додаткових питань, то ряд інших питань -  обговорювалось доволі активно. Зокрема, активізувались депутати у сесійній залі під час звітів керівників  різних управлінь. Приміром, під час звіту очільника поліції Тернополя Сергія Гаврилюка.

 
Поліцейському – два яйця 


Так запитання посипались відразу після кількох хвилин звіту про ситуацію із розкриттям злочинів в Тернополі. Зокрема, депутати поставили під сумнів заяву Сергія Гаврилюка про збільшення кількості розкритих злочинів. Далі – найбільше цікавились  реакцією поліції на події під міськрадою під час блокування входу для декотрих депутатів, перешкоджанні їм у доступі на сесію.  


Питань на цю тему  прозвучало кілька.   Приміром, депутат від БПП Павло Бич поцікавився, коли ж місто почує відповідь на питання, хто  зривав попередні сесії. У розмову втрутився міський голова та  заявив, що сам дасть відповідь на це питання. 


- Я звертаюсь до керівника поліції, - нагадав пан Бич.
- Можете звертатись хоч до Папи Римського. Я хочу сказати, і  всім журналістам – всі депутати мали вільний доступ  до кожної сесії – хто хотів, той ходив,  а хто не хотів, зараз задає дурні запитання, - відповів Сергій Надал.
На тому, що поліція неодноразово коментувала події під міськрадою і свої дії, наголосив і сам Сергій Гаврилюк. Мовляв, уже не знає, що нового може сказати на цю тему. 

- Не входить в функцію поліції забезпечувати чи не забезпечувати доступ, - пояснив Сергій Гаврилюк. - Ми займаємось охороною громадського порядку під час масових акцій, які, згідно із заявою, проводились біля міської ради. Основною задачею було не допустити правопорушень та спричинення тілесних ушкоджень …



Родзинкою «шоу» за участі головного поліцейського стали тухлі яйця. Їх подарував  пану Гаврилюку депутат від БПП  Тарас Білан, озвучивши свої претензії до роботи поліції. Депутат зауважив, що ці яйця  є символом протухлості поліцейського управління. 

15 га -  комунальному підприємству

Не менше уваги з питань, які розглянули на сесії, заслуговують і земельні. Частина з них не отримувала підтримки, частину  розглядали як  під час попередньої каденції міського голови -  зачитали і проголосували,  без зайвих питань. Та були і спірні. Приміром,  «про надання дозволу на складання проекту землеустрою  щодо відведення земельної ділянки площею 15 га для облаштування індустріального парку» на вул. Микулинецькій комунальному підприємству міськради  «Підприємство матеріально-технічного забезпечення».

Суть в тому, що під такий парк, відповідно до законодавства, дають промислові землі. Однак, за нашою інформацією,  у 15 га для парку від міськради входять  не тільки такі. 

А відтак, зважаючи на  досвід міськради у передачі земель своїм комунальним підприємствам, і подальше заключення цими підприємствами скандальних інвестиційних угод, не виключено, що  і ці 15 га чекатиме  така ж доля.   Були і запитання щодо цього проекту і від ряду депутатів.  Однак голосів «за» таки назбиралось у тій кількості, що потрібна для того, аби питання пройшло. 


- Ми будемо пропонувати інвесторам створювати на території Тернополя індустріальний парк, - прокоментував це рішення Сергій Надал. - Зі своєї сторони беремо зобов’язанн підвести необхідні інженерні комунікації. Переконаний, що створення такого парку дасть поштовх для створення нових виробничих потужностей у місті і ми зацікавлені, щоб у Тернополі розвивалося високотехнологічне виробництво.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
09:00 29 березня без світла буде одна вулиця в Тернополі 08:00 У Тернополі відновлюють футбольні матчі з вболівальниками 22:20 Поліція розшукує 15-річного хлопця з Чорткова Олександра Мороза 22:00 Дитячу травматологію змінив на артбригаду: історія молодого лікаря-науковця Від читача 12:17 Пів мільйона грн компенсацій отримали цьогоріч роботодавці Тернопільщини, які працевлаштували переселенців 21:00 У Тернополі прощатимуться із військовослужбовцем Іваном Грицком 20:00 Перетворили пустир на модульне містечко: як переселенці стали стимулом для відбудови Малашівців play_circle_filled 19:00 «На щиті» повернувся додому сапер із Теребовлянської громади 18:00 У замку на Тернопільщині організовують толоку 17:00 26-річний тернополянин за 4500 доларів став «батьком» трьох литовських дітей 15:30 Причетному до організації вибухів у Тернополі повідомили про ще одну підозру 15:07 «Афілійований міні-EdCamp Ternopil»: що зібрало у 19 школі майже дві сотні освітян? 14:00 На Тернопільщині мотоцикліст врізався в кам'яну огорожу — є постраждалі 13:30 Патріотична організація «Центурія» проводить набір активної молоді 13:00 На п’ятьох вулицях Тернополя триває поточний ремонт дорожнього покриття 12:33 Кременчанину, який торгував зброєю, повідомили підозру 12:00 На дорогах Тернопільщини вітер повалив понад 20 дерев 11:35 На Тернопільському ставі починається сезон водних прогулянок 11:15 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (новини компаній) 10:45 1 квітня розпочинається нерестова заборона на вилов риби
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up