Святі джерела в усіх районах Тернопільщини: куди поїхати з рідними

Святі джерела в усіх районах Тернопільщини: куди поїхати з рідними
  • Святі джерела є чи не в кожному районі Тернопільщини. Їх можна відвідувати в будь-яку пору. Біля деяких з них можна не тільки набрати воду, а ще й зануритися та зцілитися від фізичних та душевних недуг.
  •  Ми зібрали для вас найбільші святі джерела в усіх районах області. Скористайтеся нагодою поїхати туди разом із рідними.

Куропатницьке джерело, Бережанський район

Це - гідрологічна пам’ятка природи місцевого значення. Розташована поблизу c. Куропатники Бережанського району, у межах лісового урочища «Куропатники».

Площа 0,50 га.

Відео дня

Під охороною – джерело питної води, цінне у науково-пізнавальну та естетичну відношеннях. Джерело низхідне. Твердість води становить 5,75 (Мг- екв/л).

Вода досить холодна, має добрі смакові якості, кришталево чиста, без запаху. Підстилаючими водотривкими породами є щільні вапнякові породи. Джерело каптоване.  З бетонного закритого циліндричного водозбірника джерельна вода виводиться й стікає по металічній трубі назовні.

Наймасовіші відвідування цього об’єкту здійснюються під час деяких релігійних свят. Біля джерела збудовано дерев’яну капличку, а воду з джерела освячено, й вважається, що вона має цілющі властивості. Земельна ділянка під Пам’яткою природи перебуває у користуванні державного підприємства «Бережанське лісомисливське господарство».

Пилатківське джерело, Борщівський район

Гідрологічна пам'ятка природи місцевого значення в Україні. Розташоване у селі Пилатківцях Борщівського району Тернопільської області.

Оголошене об'єктом природно-заповідного фонду рішенням виконкому Тернопільської обласної ради № 747 від 17 листопада 1969. Перебуває у віданні Пилатківської сільради.

Площа — 0,01 га.

Під охороною — джерело питної води, що має важливе водорегуляторне, оздоровче та естетичне значення.

У 2010 р. увійшов до складу заказника місцевого значення «Озерянський».

Переволоцькі джерела з водоспадами, Бучацький район

Гідрологічна пам'ятка природи місцевого значення в Україні. Площа — 1 га. Оголошена об'єктом природно-заповідного фонду рішенням виконкому Тернопільської обласної ради № 554 від 21 грудня 1974 р. Перебуває у віданні Переволоцької сільради.

Під охороною — 6 потужних джерел, що, зливаючись у потічок (права притока Стрипи), утворюють водоспад. Джерела мають важливе науково-пізнавальне, водорегулятивне та естетичне значення.

У с. Переволока на Бучаччини Водохреще відбувається на березі річки Стрипи. Хоч вода й невисока, але навіть цього достатньо, щоб набратися здоров’я на цілий рік та оновитися. Бувають тут люди, які вже неодноразово купаються на Йордан. 

Карстові озера, Гусятинський район

Озера, що у селі Вікно на Гусятинщині, дивують і місцевих мешканців і туристів. Площа озер декілька десятків, а глибина сотні метрів. Через те, що вони не мають дна, у народі озера називають “безоднями“. Вода прозора, багата на карбонати і солі сульфатної кислоти, тому озера лікувальні. Одне з них впорядковане для освячення води.

Карстові озера розташовані посеред села Вікно на Гусятинщині. Вони утворились з підземних вод, які в кількох місцях прорвалися назовні могутніми джерелами. Спроби науковців визначити глибину води були безуспішними. Озера бездонні й ніколи не замерзають, розповідають тутешні мешканці.

Козацька криниця, Заліщицький район

Джерело у с. Шутроминці.

Біля джерела відпочивали козаки після переможного бою під Пилявцями, що на Хмельниччині. З тих пір і називають його «Козацькою криницею». Б’ючи із найглибших надр землі, вода й через століття не втратила ані своєї чистоти, ані лікувальних властивостей. І не одне покоління людей за десятки й сотні кілометрів приїжджають на береги Дністра, щоб зачерпнути з джерела сили й здоров’я.

Цілюще джерело у селі Чумалі, Збаразький район

Чумалі — село в Україні, у Збаразькому районі Тернопільської області. Розташоване на річці Гнізна, в центрі району. Джерело розсташоване біля церкви Введення в Храм Пресвятої Богородиці.  За словами місцевих мшканців біля джерела  зцілюються люди, тому  біля води  звели капличку.  Люди розповідають, що у радянські часи будували дорогу і  воду засипали камінням. Не залишилося жодного знаку від джерела, але залишилося попередження. Це у 1989 році, зрозумів священик,  який  тоді прийшов до села. Як тільки джерело, розкопали,  у селі закінчилися всі біди.  Вода допомагає людям дотепер.

«Залізецьке джерело», Зборівський район

Гідрологічна пам'ятка природи місцевого значення в Україні. Пам'ятка природи розташована на території Зборівського району Тернопільської області, с. Залізці, біля кафе «Рибалка».

Площа — 0,01 га, статус отриманий рішенням виконавчого комітету Тернопільської обласної ради від 26 грудня 1983 р. № 496. Під охороною — джерело питної води, цінне у науково-пізнавальному, оздоровчому та естетичному значеннях.

Саме село Залізці розташовані по обидва боки річки Серет. На східних околицях селища в неї впадає річка Гук.

Плотицьке джерело, Козівський район

Гідрологічна пам'ятка природи місцевого значення в Україні. Розташоване на південній околиці села Плотича Козівського району Тернопільської області, в межах лівобічної заплави річки Серет.

Оголошене об'єктом природно-заповідного фонду рішенням виконкому Тернопільської обласної ради № 131 від 14 березня 1977.

Перебуває у віданні Плотицької сільради. Площа — 0,05 га. Під охороною — джерело питної води, що має важливе водорегулятивне, оздоровче та естетичне значення.

Джерело Святої Анни, с. Лішня, Кременецький район

У ніч з 18 на 19 січня 2020 року на джерелі святої праведної Анни, що в селі Лішня Кременецького району, відбудеться Велике освячення води на честь свята Богоявлення Господнього. За доброю традицією, на святому місці цього дня збираються мешканці навколишніх сіл, котрі після звершення духовенством чину набирають освяченої води, щоб принести її у свої домівки. Початок – рівно опівночі.

 Взяти участь у богослужінні запрошують усіх охочих. Вважається, що на Водохреща, з опівночі до опівночі, вода набуває цілющих властивостей і зберігає їх протягом року, лікуючи тілесні й духовні хвороби. Нагадаємо, що перша історична згадка про джерело святої праведної Анни датується ще 1625 роком.

Джерело здавна приваблює віруючих своїми цілющими властивостями. Опікується купальнею протоієрей Андрій Любунь. 2017 року поряд із джерелом освятили першу в Україні каплицю-пантеон Героїв АТО, повідомляють у Тернопільській єпархій ПЦУ.

Джерело Плиска, Лановецький район

Про чудодійне джерело із незвичайною молодильною водою розповів у ФБ священик, настоятель церкви у селі Шушківці, що на Лановеччині Олексій Філюк.

Чоловік пише, що джерело розташоване у мальовничому селі Плиска, що у Лановецькому районі. Жителі села розповіли отцю Олексію, що у цьому джерелі рівень срібла у воді перевищений у сім разів, ба більше того, джерельна вода є молодильною.

Джерело «Всецариці», Монастириський район

Історія Чудотворного джерела, на честь ікони Матері Божої « Всецариці», яке знаходиться в м. Монастириська в урочищі Святогірському є древнім, та намоленим місцем!

Ще в 14 столітті, на горі висотою 368 м. в підніжжі якої витікає святе джерело,находився чоловічий монастир, з утвореням якого деякі історики повязують появою Божої Матері на святі горі! 9 серпня 2014 р.в день памяті вел.муч і цілителя Пантелеймона із благословення місцевого пароха о.Івана Савіцького освятили джерело. Від того часу, це святе місце славиться не тільки цілющою водою, але й святим образом від якого Господь також розливає всю благодать всім страждущим! На честь цієї ікони було й названо цю купіль.

Капличку Матері Божої, Підволочиський район

 

Свята гора у селі Полупанівка Підволочиського району. Здавна Свята гора славиться джерелом із цілющою водою. Сюди приїжджають люди з усіх куточків України та світу, аби зцілитися духовно і тілесно.

Свята гора, що у селі Полупанівка Підволочиського району – одна із найвизначніших духовних святинь Тернопільщини. Вже багато років поспіль, аби відвідати святі місця, сюди приїжджають туристи не тільки з України, а й з усього світу.

Полупанівка – село невеличке. Тут мешкає близько тисячі людей. Та, попри те, слава про нього шириться по Україні та далеко за її межами. Навколо села височіють скелі, кожна з яких – урочище, що має свою назву. Одна зі скель найменована Святою Горою. Саме тут з-під каменя тече чиста джерельна вода. З давніх-давен сюди приходять люди, аби напитися свяченої води і зцілитися нею.

Підгаєцьке джерело, Підгаєцький район

Гідрологічна пам'ятка природи місцевого значення в Україні. Розташоване на південній околиці міста Підгайці Тернопільської області, в долині річки Коропець, при в'їзді з боку міста Тернопіль, праворуч дороги.

Площа — 0,08 га.

Під охороною — джерело питної води, що має важливе водорегулятивне, науково-пізнавальне значення.

Над джерелом відновлено дубовий хрест на честь скасування панщини 1848 року.

Джерело Святої Анни, Теребовлянський район

У купелі святої Анни, в Зарваниці, прочани, подібно як у Люрді, можуть зануритися у святу воду, аби духовно та тілесно зцілитись. Оздоровлення відбуваються по-різному, коли людина щиро вірить, відчути полегшення можна одразу, кажуть священики. Найчастіше зцілюються в купелі святої Анни жінки, що не можуть завагітніти. І це не випадково. Свята Анна була бездітною. Зі своїм чоловіком Йоакимом вона наполегливо просила Бога про дитину. Згідно з біблійними переказами, одного дня явився їй ангел Господній і приніс радісну звістку: її молитва вислухана. Після довгих років чекання народила свята Анна - Марію, Матір Ісуса Христа. Наразі в купелі святої Анни в Зарваниці зафіксували чимало зцілень.

Дичківське джерело, Тернопільський район

Гідрологічна пам'ятка природи місцевого значення в Україні.

Джерело знаходиться в межах лісового урочища «Красівка» біля села Дичків Тернопільського району Тернопільської області.

Оголошене об'єктом природно-заповідного фонду рішенням Тернопільської обласної ради від 21 серпня 2000 року № 187. Перебуває у віданні Микулинецького лісництва ДП «Тернопільське лісове господарство».

Площа — 0,01 га. Рішенням Тернопільської обласної ради від 23 жовтня 2012 року № 1448 площу збільшено до 0,03 га.

Під охороною — джерело підземних вод, що має водорегулююче, оздоровче й естетичне значення.

Джерело Святого Яна, Чортківський район

Гідрологічна пам'ятка природи місцевого значення. Розташоване у селі Улашківці Чортківського району Тернопільської області біля Василіянського монастиря святого Івана Хрестителя.

Оголошене об'єктом природно-заповідного фонду рішенням Тернопільської обласної ради від 30 січня 2003 № 98. Перебуває у віданні Улашківської сільради.

Під охороною — потужне джерело підземних вод, що має істор.-культ., оздоровче та естет. значення.

Людвище, Шумський район

Джерело, яке в народі називали "Панським", відновили у 2019-му.  З цієї нагоди у селі влаштували свято, повідомляють у спільнотах "Типовий Шумськ" і "Типовий Кременець". Про історичне "Джерело" розповідають у селі, що воно відоме з сивої давнини. Старожили згадують "Джерело" як Панське. Уперше окультурив дар природи український націоналіст Яків Данилюк.

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (13)
  • Машенька Демянів

    В Заліщицькому р-н с зозуленці є джерело чому про нього не написано нічого
  • Ліса Іванівна

    Помилка!  "Плотицьке" джерело насправді Будилівське. 😶
  • Galina Zamoiska

    Хто має фото інших джерел, скиньте іі  опишіть.

    Galina Zamoiska reply Galina Zamoiska

    Андрій Левкович Щиро дякую.

    Андрій Левкович reply Galina Zamoiska

  • Galina Zamoiska

    Острівське джерело.

keyboard_arrow_up