Такого українські журналісти ще не мали! Оксана Бровко про міжнародне страхування у гарячих точках

Такого українські журналісти ще не мали! Оксана Бровко про міжнародне страхування у гарячих точках

Лиш добро одне безсмертне, а зло довго не живе! Так говорив колись знаний для багатьох із нас Шота Руставелі. В умовах війни, страшних вбивств і звірства, яке влаштували в нашій країні окупанти, нам усім дуже важливо об'єднуватися і допомагати. Зараз, як ніколи раніше, важлива підтримка і  медіаспільноти, яка в надзвичайно непростій ситуації завзято продовжує вести інформаційну війну з ворогом. 

Як великі, всеукраїнські, так і локальні незалежні медіа потребують захисту і допомоги. «Асоціація Незалежні регіональні видавці України» (АНРВУ) реалізує цілу низку проєктів задля того, аби медійники з різних регіонів мали можливість працювати під час воєнного стану.

І сьогодні – насправді дуже крута новина для всіх редакцій:  третього травня, у Всесвітній день свободи преси, в Україні розпочато прийом заявок на страхування журналістів. Міжнародний фонд страхування журналістів (МФСЖ) – це справді унікальна ініціатива та  революційна подія для медіаспільноти, адже такого досвіду в нас ще не було! 

Які можливості для українських журналістів (у тому числі, і регіональних) стали доступними, хто і наскільки може застрахувати власне здоров'я та життя, як підготуватися до роботи в гарячих точках? Про це і спілкуємось із виконавчою директоркою АНРВУ Оксаною Бровко.

Відео дня
Оксана Бровко

– Вітаю, Оксано! Дякую за те, що в такий непростий час докладаєте максимум зусиль для підтримки незалежних медіа. 

– Привіт. Війна внесла корективи в життя кожного з нас. Ми всі напевне переосмислили багато цінностей, визначили для себе нові пріоритети.

Саме тому наша Асоціація (АНРВУ) спільно з ще п’ятьма поважними громадськими організаціями виступили засновниками Міжнародного фонду страхування журналістів

– Розкажіть про проєкт. Як відбувається страхування професійної діяльності працівників ЗМІ?

– Створення фонду страхування це – це ініціатива та консолідація зусиль шести громадських організацій: Асоціації «Незалежні регіональні видавці України» (АНРВУ), Фундації «Суспільність», ІМІ, «Детектор медіа», ЦЕДЕМ та ІРРП. Завдяки багаторічній співпраці АНРВУ та нашому членству у Всесвітній газетній асоціації WAN-IFRA, міжнародні медійники одразу відгукнулися на прохання підтримати ідею страхування журналістів. Vincent Peyregne, директор WAN-IFRA, не лише порекомендув нам міжнародну страхову компанію, що спеціалізується на такому страхуванні, а і виділив фінансування 10 тисяч доларів для старту роботи.  За що ми дуже вдячні колегам. Така швидка та ефективна реакція та відгук на наші проблеми  це чудовий приклад взаємопідтримки.

Журналісти отримують гуманітарну та фінансову допомогу

– Це чудова можливість для нас, журналістів. Чи маємо ми, локальне медіа, можливість також застрахувати своїх працівників? Хто саме може скористатися програмою? 

– Отримати страхування можуть журналісти незалежних українських медіа, які планують відрядження в зони бойових дій, чи на окуповані території, чи на звільнені території (якщо ще не минуло 30 днів з моменту звільнення). Вони повинні мати засоби захисту. Також буде важливим, якщо журналісти пройшли спеціалізовані курси надання домедичної допомоги. Це буде не основним, але додатковим важливим пріоритетом при наданні страхування, бо для нас як учасників процесу важливо розуміти, що ми сприяємо таким відрядженням вже підготовленим журналістам.

– Журналіст сам може подати заявку чи її треба оформляти від редакції? 

– Є спеціальна форма для подання заявки на страхування. Для цього перейдіть за посиланням: ось тут. У заявці є принципові моменти: обов'язково потрібно завантажити наказ про відрядження, своє посвідчення журналіста, акредитацію (якщо ви їдете у зону бойових дій чи на окуповану територію). Координаційна рада МФСЖ розглядає кожне звернення та приймає рішення про страхування чи відхилення заявки. Страхування оформлюємо від одного до трьох днів на одного журналіста, аби більше осіб могли скористатися програмою. 

Це справді унікальний досвід для українських медіа. Міжнародні програми страхування давно доступні для іноземних ЗМІ. Але такого ще не було в Україні. Після 2014 року лунали заяви на державному рівні, від страхових компаній, які хотіли втілити подібну ідею в життя. Але зрушень у цьому напрямку не відбулося. І ось нам вдалося! Завдяки важливій першій підтримці від WAN-IFRA, ми віримо в успішний старт роботи МФСЖ. Хочемо, аби багато компаній і фондів долучилися до підтримки нашої ініціативи, щоб більше журналістів могли скористатися таким захистом. 

Техніка від іноземних партнерів

– Оксано, а що саме покриває страхування? І на яку суму?

Страхове покриття – до 100 000 доларів США на відшкодування медичних витрат в разі ушкодження. В разі загибелі журналіста – родина отримує 100 000 доларів США.

Міжнародне страхування – це не єдиний успішний проєкт, який вдається втілювати у життя Асоціації “Незалежні регіональні видавці України". За такої нагоди, хочу також подякувати і за технічну підтримку нашої редакції під час війни. Скажіть, будь ласка, чи охоче відгукується світова спільнота на ваше прохання про допомогу медійникам? 

Допомагаючи один одному, ми пришвидшуємо нашу перемогу! Особисто я завжди твердо вірила у підтримку, але навіть не очікувала, що буде настільки відчутна швидка реакція  від європейських колег. Ми відчуваємо не лише гуманітарну та фінансову, а й потужну емоційну підтримку від колег зі Швеції, Бельгії, Норвегії, Угорщини, Чехії, Словаччини, Польщі. Цій історії потрібно буде приділити окрему розмову, щоб передати всі емоції, зазначити всі задіяні команди та подякувати всім дотичним до доброї справи підтримки українських медійників! Лише технічної допомоги ми передали в регіони коло 1000 одиниць. Наразі надходить друга партія гуманітарного газетного паперу для друку регіональних видань, членів нашої асоціації. На релокацію редакцій із зони бойових дій та відновлення їх роботи, на технічну підтримку та відновлення друку, на виготовлення контенту в регіональних медіа ми заручилися грантовою підтримкою від  відділу преси та культури посольства США.

Підтримка колег безцінна

– Дякую за Вашу ініціативність, за підтримку і невичерпну енергію, яка всіх нас сьогодні заряджає!

– Це лише маленький приклад того, як добро таки перемагає зло. І ми переможемо!

 

ДОВІДКА

Коротко про ініціативу:

Асоціація «Незалежні регіональні видавці України», Фундація «Суспільність», ІМІ, «Детектор медіа», ЦЕДЕМ, ІРРП.

За фінансової підтримки:  Всесвітньої газетної асоціації WAN-IFRA.

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up