Партнер рубрики Події

Теребовлянець зібрав колекцію із кількох сотень різних корків від пива і перетворив частину у стіл

Теребовлянець зібрав колекцію із кількох сотень різних корків від пива і перетворив частину у стіл
  • Ярослав Ярошевський з Теребовлі про свою колекцію розповідає скромно. Каже, що не вважає її великою, проте у його збірці немає двох однакових корків. І є чимало експонатів з закордонних напоїв.
  • Спочатку в чоловіка з'явився задум оригінально прикрасити стіл до альтанки у дворі, а потім нове захоплення переросло у справжнє колекціонування. 

- Я почав робити в своєму дворі альтанку, де можна буде відпочити з друзями, - розповідає Ярослав Ярошевський. - Сам змайстрував каркас альтанки, накриття. Потім встановив камін і мангал. І захотів, щоб там був оригінальний стіл. Хотілось, щоб не просто пару дощок було. Почав шукати в інтернеті варіанти, як креативно його прикрасити і побачив, що роблять столи, задекоровані корками від пива. 

Оскільки в Теребовлі не таке велике різноманіття пивних напоїв, то вдалось зібрати лише кілька десятків різних корків. Для декорації цього було замало. Тож чоловік почав шукати в мережі, де ж можна поповнити колекцію корками.

- Я знайшов цілі платформи, де корки продають та обмінюють, - продовжує розповідь пан Ярослав. - Виявляється, це - колекційний матеріал. Я порахував, що для столу треба мінімум 170 корків. То була перша невеличка мета. Шукав варіанти, де їх можна дістати, бо ж хотів, щоб усі були різні. 

Відео дня

Зараз же робота над особливим столом майже завершена. Залишилось лише покрити захисним покриттям, і можна кликати гостей. По периметру столу - корки, залиті смолою.

Світлина від Yaroslav  Yaroshevskyy.

"Є корки від українського пива, є - від закордонного"

- Десь два рази я купив такі корки, яких в мене не було, у інших колекціонерів в Україні, - каже чоловік. - А далі в інтернеті знайшов крутий сайт для колекціонерів, де просто шикарна база для різного колекційного матеріалу: корки, етикетки від пива, від шоколадок, обгортки від цукерок, календарики, пакетики від цукру, монети та інше. На кожен вид там десятки тисяч різних найменувань. Наприклад із корків там було, здається, 60 тисяч різних з кожної країни світу. Для колекціонерів цей сайт цінний тим, що там можна розказати, які експонати в тебе є, і якщо у когось є можливість, ви можете обмінятись.

Зараз в колекції теребовлянця - кришки від українського пива, польського, німецького, російського, ізраїльського та інших країн. 

- На момент, коли я відкрив для себе цю онлайн-платформу, у мене вже назбирались десятки однакових корків: "Микулинецького", "Опілля", "Львівського" та інших популярних у нас марок, я повідзначав, що можу без проблем ними обмінятись, - каже колекціонер. - Згодом мені написав чоловік з Ізраїлю, що готовий він на обмін. Я був новачок у цьому, то він мені все розповів, що і як робити, і ми здійснили обмін 50 на 50. І ще приблизно 60 монет. До речі, у цього чоловіка, з яким ми проводили обмін, колекція із 35 тисяч телефонних карток.

Світлина від Yaroslav  Yaroshevskyy.

"Корки продають кілограмами"

У Польщі минулого року пан Ярослав придбав близько тисячі корків, які продавали "на вагу". Багато із них були зігнуті, але із них близько 80 - стали частиною його колекції. Нових із них було лише 35, інші - вже були серед зібраного.

- От так я по трохи збирав колекцію. Зараз весна-літо - активність вже не така, ще й коронавірус додав проблем. Я знаю, що на українських аукціонах, наприклад, старі корки від старого "Микулинецького" пива початку 2000-х років можуть коштувати від 200 гривень. У кожного колекціонера є щось своє, чим варто пишатись. У мене поки що не дуже така велика колекція, але кілька сотень знайдеться. Звичайно, дорогі корки не буду купувати чи вимінювати, бо мені воно поки що не дуже треба, - посміхається пан Ярослав. 

На стіл із колекції чоловік виклав 210 різних корків. Крім того, у колекції залишилось понад 500 різних корків. І це - без обмінного фонду.

Тисячна колекція монет

Окрім корків від хмільного, теребовлянець колекціонує і монети. Хоча про цю колекцію також говорить скромно.

Світлина від Yaroslav  Yaroshevskyy.

Я не є завзятим колекціонером монет. Поки ще була зима, то трохи більше мав на це часу. Хоча напевно тисяча монет назбирається, - говорить пан Ярошевський. - Здебільшого такими обмінами. Треба розуміти, що будь-яке колекціонування - заняття затратне по часу і по грошах. Ті самі монети чи банкноти треба мати, на що їх міняти чи за що їх купити. З нуля починати важко. У світі продають монети на кілограми. 

Світлина від Yaroslav  Yaroshevskyy.

Одного разу чоловік придбав за 218 гривень кілограм монет із закордону. У туристичних містах із фонтанів монети вигрібають у мішки,а потім кілограмами продають у банки. Звідти їх передають спеціальним фірмам, а ті - колекціонерам "на вагу". 

- Часто в таких мішечках можна знайти і золоті монети, і срібні, - говорить він. - Була золота монета десь із 1700-их років . Британська гінея. У гарному стані, її вартість - приблизно 500 доларів, у такому стані, в якому вона потрапила до мене, - близько ста. Але окрім неї, до колекції знайшов десь шістдесят різних монет.

Ярослав Ярошевський каже, що кожна колекція - це більше, ніж предмети, які ти збираєш. Це спілкування з людьми з інших країн, та й. До "пивного" столу пан Ярослав вже придумав нову оригінальну ідею, але поки що нею ділитись не захотів. Мовляв, будуть напрацювання - буде розмова. 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (2)
  • Бодя Олегович

    Прикольно ! хочу таке)
  • Вадим

    Колекція алкоголіка
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
20:01 Тернополянка замовила собаку потягом, а коли прийшла зустрічати — його там не було 19:01 З 1 травня в Україні на водіїв чекають зміни 18:01 Кошики, великодні свічки та вербу купували тернополяни на ярмарку, щоб допомогти ЗСУ photo_camera 17:03 «Дрони треба вже»: у Тернополі відбувся благодійний концерт на підтримку ЗСУ Від читача 11:33 Присвоєння почесного звання - «Герой України» (посмертно). 16:01 «За тиждень — Великдень!»: тернополяни освятили вербу та діляться фото в соцмережах photo_camera 15:05 «Моє серце два роки в полоні»: матері та дружини благають звільнити військових 14:00 Ціни стартують від 29 гривень: де та за скільки можна придбати великодні паски у Тернополі 13:02 Прочісують поля та ліси: розшук чоловіка з Кременеччини 12:01 Що можна і не можна обговорювати з сімейним лікарем. Пояснює НСЗУ 11:00 Тернополяни освячують вербу: репортаж з храмів 10:02 У Почаєві прощатимуться з захисником Русланом Петриком 09:02 До Великоднього столу: рецепт соковитого курячого філе по-індійськи
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up