Партнер рубрики Події

Терміновий брифінг в ОДА у зв'язку із загостренням ситуації на Сході (НАЖИВО)

Терміновий брифінг в ОДА у зв'язку із загостренням ситуації на Сході (НАЖИВО)

В ОДА позачерговий брифінг у зв'язку з загостренням ситуації на Сході. Чого чекати тернополянам та жителям області? Про це у матеріалі.

Після селекторної наради з офісом президента очільник області, міський голова та представники силових структур провели брифінг. Роз’яснили, що означає введення надзвичайного стану та як це вплине на життя звичайних мешканців.  Доносимо основні меседжі, про які йшлося під час брифінгу.

Надзвичайний стан – не військовий

– 23 лютого в Україні вводять надзвичайний стан, крім Луганської та Донецьких областей, оскільки там діє спеціальний статус, – пояснив голова ОДА Володимир Труш. – У першу чергу, хочу донести до жителів області, що надзвичайний стан – це не військовий стан. Будуть деякі обмеження, але на простих жителях це не відобразиться. Комендантська година не вводиться. Мобілізація не відбувається. В інтернеті з’явились фейки, що оголосили мобілізацію. Це не так.

Відео дня

Будуть проводити навчання резервістів. Це планові заходи. Не потрібно плутати це з мобілізацією.

В області сформували оперативний штаб. До нього увійшли керівники ДСНС, національної поліції, керівник територіальної оборони, міський голова Тернополя, керівник національної гвардії, голова облради, голова обласного управління СБУ, голова ОДА та його перший заступник.

Як це вплине на тернополян

Міський голова Сергій Надал запевнив, що на життя звичайних мешканців введення надзвичайного стану не вплине, тому варто зберігати спокій.

– Місто готове до роботи в режимі надзвичайної ситуації. Громадський транспорт, заклади громадського харчування та торгівлі працюють у звичайному режимі, – каже він.

Завдання рятувальників – запобігання та ліквідація можливих наслідків надзвичайних ситуацій. Ці заходи вони здійснювали і до введення надзвичайного стану.

– Правовий режим надзвичайного має свої обмеження. Їх визначить президент України. Тобі ми чітко будемо знати цей перелік. Заходи, які виконують ДСНС – підготовка до реагування до можливих надзвичайних ситуацій. Різниця між воєнним та надзвичайним станом є велика. Наше завдання – запобігання можливих надзвичайних ситуацій.

Однак обмеження все ж будуть. На час надзвичайного стану заборонені мітинги та масові заходи. Це може стати сигналом для агресора для чергової провокації. 

Поліція працює у посиленому режимі

За правопорядком стежать поліцейські. Вони працюють в посиленому режимі.

– Поліція працює в посиленому режимі несення служби, – каже начальник обласного управління національної поліції Олександр Богомол. – Ми посилили охорону окремих об’єктів інфраструктури та органів державної влади. Ніяких блокпостів в області не буде. Під час карантину буда вимога і тепер під час надзвичайного стану при собі завжди потрібно мати документ, що посвідчує особу. Правоохоронці можуть перевіряти документи підозрілих людей на вулицях.

Для посвідчення особи достатньо і додатку «Дія», якщо в ньому є електронний паспорт чи водійське посвідчення. У випадку загострення ситуацій можуть знадобитися обмеження окремих територій, приміщень, вулиць.

– Якщо це буде необхідно, ми будемо сповіщати людей через засоби масової інформації, – продовжує начальник поліції.

Також тернополян закликають не знімати та не поширювати інформацію про пересування військової техніки, відправку військових на Схід та будь–яку іншу інформацію, яка може вказувати ворогу про розміщення підрозділів їх чисельність, тощо.

– Прошу мінімізувати розміщення інформації про пересування військових, поліцейських. Не поширюйте це в соцмережах, – каже Олександр Богомол.

Керівник обласного управління СБУ Юрій Борейчук каже – за останній місяць почастішали анонімні звернення про замінування.

– Останнім часом надходить чимало інформації про замінування об’єктів критичної інфраструктури, навчальних та розважальних закладів, – каже він. – Ми взаємодіємо з іншими правоохоронними органами та швидко реагуємо на таку інформацію. Наразі на території області повідомлення про замінування не підтверджувалися.

Якщо ви виявили підозрілі предмети в громадських місцях – варто повідомляти правоохоронців.

Формують батальйони тероборони

– Відповідно до наказу головнокомандувача Збройних сил України ми почали з 23 лютого проводити оповіщення оперативного резерву першої черги визначених військових підрозділів, які укомплектовуються для штату воєнного часу. На Тернопільщині це близько 700 осіб. Протягом дох діб ми проводитимо оповіщення. Наступні три доби – проводитимо медичні комісії і після цього доставляти їх до визначених військових частин, – каже військовий комісар тернопільського обласного територіального центру комплектування та соціальної підтримки  Ігор Гусик. – Ми продовжуємо укомплектування територіальної оборони. Працюємо в штатному режимі.

Також в області продовжують формувати батальйони територіальної оборони.

– З 1 січня 2022 року в області формується бригада територіальної оборони в складі чотирьох батальйонів, – каже командир військової частини А7033 Євген Фоменко. – Наразі триває активна фаза комплектування батальйонів. Закликаю мешканців долучитися до служби у підрозділах територіальної оборони та укласти контракт на службу у військовому резерві.  

Тож тернополян та жителів області закликають зберігати спокій та не піддаватися паніці.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up