Партнер рубрики Події

Тернопіль: експерти кажуть, що забудова міста - хаотична

Тернопіль: експерти кажуть, що забудова міста - хаотична
Експерти, які брали участь у Громадській раді RIA, обурені тим, що хаотичність забудови перетворює Тернопіль на село.

Люди не мають важелів впливу 

Андрій ЛЮБЕЦЬКИЙ (28 р.), інженер, громадський активіст:
- Проблемою сьогодні не є сама забудова Тернополя, а те, що громада не має важелів впливу на цей процес. Міськрада за одне засідання може прийняти понад 100 земельних питань. І тому, коли завершується каденція однієї ради, раптом починаються забудови, які викликають спротив. Але звернення жителів міста в різні інстанції, наприклад прокуратуру, закінчуються отриманням такої відповіді: "Рішення приймала рада минулої каденції. Усе – законно". Тобто змінити хід подій людям уже не вдається. Таку схему можна простежити на прикладі будь-якої "скандальної" забудови. Адже прокуратура не має жодних правових підстав вимагати щось у каденції, яка вже не діє.

Треба розібратися у причинах того будівельного безладу, який ми у Тернополі нині маємо. Як на мене, одна з основних проблем у тому, що міська рада приймає надто багато земельних рішень відразу. Той, хто дивиться трансляції сесій, може пересвідчитися, багато депутатів навіть не орієнтуються, де розташована та чи інша ділянка, потрібна там будова чи ні. Через це ми, скажімо, маємо серйозну проблему у Центрі. У районі старої забудови каналізація фактично знищена, але до неї весь час підключають нові й нові будинки. Додаткове навантаження лягає тоді і на систему енергопостачання. Чому на це ніхто не реагує?

Відео дня
>Правила диктує лише забудовник

Петро ЛАНДЯК (52 р.), депутат міськради:
- Забудова Тернополя відбувається хаотично, не системно. За планування й організацію ведення будівництва у нашому місті відповідає міська рада – найвищий представницький орган місцевої громади. Чому існує проблема? Генплан у нас вже є, але його ніхто не дотримується.

Законодавство вимагає розмістити Генплан на сайті міськради або управління містобудування. Наразі його там немає. Наступні необхідні документи – плани зонування територій, а також детальний план територій. Їх розробляють фахівці. Причому ці документи підлягають обговоренню громадою. Ухвалити ці плани зобов’язані виконком або сесія міськради. У тих планах передбачене все: площа забудови конкретної території, висотність цієї забудови, доцільність реконструкції того чи іншого будинку тощо. Визначає він і схему дорожнього руху. І тоді стає неможливо робити те, що сталося на майдані Перемоги.

Оскільки у місті нині немає чітких правил забудови, свої правила диктує забудовник. Він робить те, що хоче. І цим часто псує місто…

Ніхто з архітекторами не радиться

Анатолій ВОДОП’ЯН (66 р.), голова правління обласної організації Національної Спілки архітекторів:
- Петро Ландяк уже все описав - хаос, неправомірне виділення ділянок… Можна простежити просту схему: надають ділянку, її власник іде в міську архітектуру, виробляє містобудівні умови і обмеження, причому подальший контроль за цим не ведеться. У даній ситуації Спілка архітекторів перебуває в такому ж становищі, що й громада. Із нами діалогу щодо забудови міста - особливо в останні півтора-два роки – ніхто не веде. На жаль…

У нашому статуті записано: "пропаганда архітектури, збереження історичної спадщини тощо". Тож ми мали б бути структурою, яка стояла б між владою і громадою. Чому влада не йде на перемовини з нами? Думаю, тому що це ускладнило б їй життя. Однак повинні бути якісь правила співіснування.

Приємно, що ми допомогли у розробці Історико-архітектурного опорного плану Тернополя (документ ухвалили на сесії 15 лютого 2013 р. – прим. ред.). Відтак у цю частину міста, тобто Центр, буде важче проникнути будівельникам. Доведеться розробляти план детального планування території. Роботи в такому мікрорайоні накладатимуть на забудовника певну відповідальність.

Справи весь час погіршуються



Олег ГОЛОВЧАК (62 р.), архітектор:
- Не тільки спеціалісти говорять, а й люди вже бачать – далі нікуди! Скоро 40 років буде, як я працюю архітектором. Звісно, аналізую ситуацію. Так от – за часи Незалежності із кожною каденцією міської влади справи у сфері забудови міста лише погіршуються.

Висновок який? Земля – товар. І наповнення бюджету спокушає владу бездумно її роздавати. Хаотичність забудови призведе до того, що ми місто скоро не впізнаємо. Наприклад, будівлю обласної бібліотеки незабаром оббудують об’єктами, схожими на стайні. Хтось - під виглядом облагородження зупинки транспорту, інші – для власних потреб. І там, де ми планували звести сучасний діловий центр, буде дім на три поверхи - завширшки 5,5 метра і завдовжки 40. Його запхають на всю ділянку між "червоною лінією" і межею ринку-секонд-хенд.

Є причина також згадати про нашу ментальність. Як відкривали пам’ятник Незалежності? З квітами, мітингом. А що там тепер? Це навіть не кіоски… Це – зневага до пам’ятника. Село… І так всю забудову міста нині ведуть. Знищують майдан Перемоги. Адже якщо там буде якийсь об’єкт, то майдан щезне…

Пригадую, колись теж землю під кіоски давали. Але тимчасово! Всі знали, що її заберуть, тому не зводили капітальних споруд. А тепер ділянки віддають у приватну власність. Хто ж сам добровільно знесе свій об'єкт? І жоден закон не дозволить громаді це зробити, навіть якщо вона цього потребуватиме.

Руйнують наше місто!

Богдан ВАВРИК (56 р.), підприємець, працював в інспекції Держархбудконтролю:
- Тернопіль будувався, будується і буде будуватися. Завадити цьому ніхто не зможе. Проблема - в іншому. Якщо раніше будували саме місто, тобто наш великий дім, то тепер будують квадратні метри. Ось у чому різниця. І якщо раніше за основу брали інтереси громади, то тепер головними є інтереси тих, хто інвестує в ті "квадрати". Виникає конфлікт інтересів. Причому все це будується на земельці, яка належить усім тернополянам. Це – додаткова проблема.

Хто її може вирішити? Звісно – чинне законодавство. І протягом трьох останніх років у цьому напрямі було здійснено рішучий крок. Ухвалили ряд законодавчих актів, які досить чітко регулюють усі питання, пов"язані із забудовою населених пунктів. Але в цю справу вмішується корупція. Причому тут не йдеться про отримання хабарів, а про неналежне виконання посадовими особами своїх службових обов’язків і повноважень.

Роблять вони це свідомо чи через незнання законів - я не можу однозначно стверджувати. Але факт залишається фактом. А недотримання закону призводить до конфліктів. Це руйнує наше місто! Відтак та аура, якою славився Тернопіль, потихеньку кудись дівається.

Усе має бути за законом

Василь БУДЗИК (48 р.), екс-головний архітектор Тернополя (1994-1998 рр.):
- Жодній владі не було вигідно, аби існував Генплан забудови міста. Адже це – закон, за яким повинні забудовувати Тернопіль. Якщо його дотримуватися, то всі не передбачені ним рухи будуть явними. Це – по-перше.
По-друге, якщо чітко дотримуватися законодавства, то такого безладу, який ми сьогодні бачимо у Тернополі, не було б. В ідеалі все мало виглядати так: перший крок - розробка Генплану, наступний – підготовка докладних планів певних територій, на яких передбачене ущільнення чи благоустрій.

Я розумію, що території бракує. Але ж ми маємо мікрорайони №№13 і 6, "Кутківці" і "Пронятин". Можемо також вести переговори з економічним університетом про те, щоб розбудовувати місто у напрямку Львівської траси. Лише після цього слід починати розмову про ущільнення…

Я як член містобудівної ради управління містобудування і архітектури сьогодні з подивом спостерігаю за тим, що відбувається у центральній частині міста. Дивуюся тому, що відбувається з нашими парками. Наша рада була проти тієї забудови, але на сесії будівельникам усе дозволили. Може, тоді варто розпустити містобудівну раду?


 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (7)
  • Anonymous

    Місто-центр протиріч, які потребують вирішень. Протиріччя потрібно визнати і почати розглядати їх у зв’язку з конфліктами, що мають більш універсальну природу. Урбанізм Афінської Хартії виключив важливу особливість міста, протиріччя, при вирішені їх дає можливість перейти на новий діалектичний рівень. Міські швидкісні дороги, функціональне зонування, великі торговельні зони, осьові центри та інше, їх сім принципів містобудування Ле Корбюзьє. Всі ці принци не вирішують соціальних проблем, а привели до непоправних наслідків у характері й функціональній організації багатьох європейський міст. Можливо нам потрібно відмовитись від урбанізації міста Тернополя? Бо урбанізм, як напрям в архітектурі та містобудуванні двадцятого століття, за якими міста повинні розвиватися без будь-яких територіальних обмежень і щільно забудовані великими будинками та інше. Сьогодні обличчя міста повинні визначати всі жителі міста, інтереси яких репрезентують вибрані ними політики. Тому, потрібно замінити урбанізм, архітектурою. Тобто, проектувати суспільний простір, місто, як архітектуру – ділянку за ділянкою, район за районом. Генеральний план міста, він корисний, як схема намірів, він повинен бути ще підкріплений сумою архітектурних проектів. Генеральний план повинен розглядатися, як в системі регіону так і в системі країни. В зв’язку з відсутністю в місті фізичної та соціальної цілісності приводить до спекуляцій не забудованих земельних ділянок. Всяке містобудівельне передбачення мусить спиратися на якісній архітектурі. Це трудне питання. Місто і його архітектура повинні приносити користь суспільству, тобто прийнятні і зрозумілі людності. Якісна архітектура повинна бути пророчою,тому вона знаходиться в конфлікті із своїм часом. З однієї сторони, необхідність служити людності тут і зараз, а з другої бути пророчою (передбачувальною).

    Anonymous reply Anonymous

    взагалі-то спочатку йде генплан а потім архітектурні проекти. а ви пропонуєте віз поставити перед конем. Якраз те що зараз відбувається і є тим що ви описали - спочатку архітектура окремих ділянок а потім загальна картина - генплан.
  • Anonymous

    свобода робить все можливе для тернополя а ви не ціните!!! регіонали продажні!!!

    Anonymous reply Anonymous

    Що Ви! Ми дуже цінуємо! Усі схеми уникнення тендерів, мільйонні економії на пільгах забудівникам, де замовниками виступають міськрада або церкви! Ми в станні оцінити, як мер-податківець професійно і впевнено обходить закон! А бюджет міста не добирає, на сніданочки діткам у школах не вистачає, спортивні школи ущільнюють і т.д. і т.п. Як же! Дуже, ДУЖЕ цінуємо!

    Anonymous reply Anonymous

    Зрештою, ми завжди вважали (наївні), що наша влада прагне покращити життя і в інших мікрорайонах. Тепер надії та ілюзій не залишилося жодних. Шкода, що комерція прикривається релігійними почуттями тернополян. Це нечесно.
  • Anonymous

    ЦЕ НЕ БАРДАК- ЦЕ "СВОБОДА"!
  • Anonymous

    Зверху все вірно написано - одним словом бардак. Є тільки одна поправочка. Землю не роздають забудовникам а вірніше всього продають ( тобто виділяють) за певні кошти і за певними схемами.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
18:00 Відбудеться зустріч з бойовим командиром із відомого батальйону «Вовки Да Вінчі» Олександром Ябчанкою 17:15 Не стало воїна з Тернопільщини Володимира Леськіва 17:00 Магазини побутової та цифрової техніки: Все для Вашого дому та офісу (партнерський проєкт) 16:30 На вулицях міста відновлюють дорожню розмітку на пішохідних переходах photo_camera Від читача 17:01 Багаторічна співпраця ОЦЗ з газетою «Вільне життя» 15:30 Куди піти, що подивитися у Тернополі 25-28 квітня 14:40 На Театральному майдані працює вакциальнький автобус: від яких хвороб можна щепитися photo_camera 14:00 Суд звільнив від покарання чоловіка, який ухилився від призову, бо він добровільно пішов служити у ЗСУ 13:32 У Страсну П'ятницю в Зарваниці відбудеться Хресна дорога 13:03 З квітами, прикрасами та стрічками: скільки коштують вербові букети на ринках Тернополя photo_camera 12:15 Помер колишній головний тренер тернопільської «Ниви» 11:35 У Тернополі збільшили кількість тролейбусів та автобусів до кладовищ на Великодні свята 11:00 За забиття брата до смерті обвинувачують чоловіка з Тернопільського району 10:15 На два дні перекриють рух транспорту на Гайовій 09:50 У списку — понад 20 адрес: що відремонтують цього року в житловому фонді Тернополя 09:05 Студентка з Тернополя перемогла на чемпіонаті України з боксу 08:00 НБУ знижує офіційний курс долара 22:00 У Катедрі організовують благодійний збір на автомобіль швидкої допомоги для ЗСУ 21:00 На дорогах державного значення Тернопільщини встановлять камери з штучним інтелектом 20:00 Майстриня з Чорткова плете шедеври з лози для всього світу
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up