Партнер рубрики Події

Тернопіль: у нашої гімназії позаду – 111 років історії

Тернопіль: у нашої гімназії позаду – 111 років історії
Колись у будівлі Української гімназії долівка у коридорах була із теребовлянського каменю. Класи обігрівали кахельними грубками. Вклали у будівництво на той час шалену суму.

Далеко не всі, хто простує вулицею Коперника, знають, що можуть там запросто торкнутися рукою самої історії. Варто лише підійти до будівлі одного з найстаріших навчальних закладів Тернопілля. 

- Я не тільки тут викладаю, я – ще й випускниця школи №1, яка у 1991-му стала гімназією, - розповідає вчитель географії, керівником гуртка краєзнавства Оксана Бай. – Тому, вивчаючи її історію, відчуваю подвійну відповідальність. За допомогу у цій роботі та дуже корисні підказки вдячна краєзнавиці Любомирі Бойцун.

Учні є гордістю гімназії
Навчальний заклад, правонаступницею якого є сучасна Українська гімназія, заснували ще у 1898-му. Та державна установа мала назву - Українська гімназія ім. Франц-Йосифа І. Лише у 1914-1916-му гімназія не діяла, в її приміщенні був військовий шпиталь.

- Після того, як у 1930-му польський уряд її ліквідував, почала функціонувати приватна гімназія Українського педагогічного товариства "Рідна школа", - розповідає жінка. - У 1939-му заклад отримав назву середня школа №1. За німецької окупації її знову називали гімназією, а з 1944-го до 1991 року - ще раз середньою школою.

Свідчення усіх цих перипетій можна побачити у музеї історії гімназії. Створили його у 2001 р. Там є і архівні документи, і старі фото. Особливе місце в експозиції займають матеріали, пов?язані із випускниками навчального закладу.

- Серед них є вчені, музиканти, співаки і винахідники дійсно зі світовими іменами, - стверджує Оксана Бай. – Назву лише кількох: блаженніший патріарх, доктор богословських наук і сповідник віри Йосиф Сліпий, блаженніші священомученики Микола Конрад і Микола Цегельський, теоретик фізики та хімії Юліан Гірняк, фізик – Олександр Смакула, математик Мирон Зарицький, прозаїк Володимир Гжицький.

Навчалися у гімназії також реформатор української сцени Лесь Курбас, скрипаль Юрій Крах, поети Петро Тимочко і Володимир Вихрущ та багато-багато інших.

- Ці стіни дійсно пам’ятають чимало подій, - розповідає учителька. – Тепер вони є комунальною власністю міста...
 
Майже все було не так
Заклад не відразу діяв у будівлі, що за адресою: вул. Коперніка, 14. І назва у цієї дороги також була іншою, додає співрозмовниця.

- Будівлю на вулиці Стрілецькій зводили протягом трьох років для Вищої Реальної Школи, - додає пані Бай. – В експлуатацію її ввели у 1901-му. Хоча школа мала отримати новий будинок ще з початком 1898-1999 років. Його, згідно із заявою від 21 червня 1895 року зобов’язувалася збудувати Тернопільська міська рада на власній землі і за власні кошти. Те будівництво затягнулося через затримку із виготовленням плану і фінансові труднощі.

Фасад будинку, за архівними документами, — завдовжки 60,2 м. Приміщення свого часу вміщувало 50 класів, каплицю і гімнастичний зал. Будова коштувала 160000 золотих ринських, або корон, вартість земельної ділянки — 15000.

- На той час це було дуже дорого, - додає Любомира Бойцун. – Судіть самі: редактор газети "Громадський голос" у 1893 році, наприклад, одержував 30 золотих ринських на місяць, а вчитель реальної школи за весь рік мав платню 500 золотих. Сажень (1,9 куб м – прим. ред.) дров для опалення коштував 50 золотих ринських. Стільки ж давали за корову з телятком.



Проект, як вона каже, виконала фірма зі Львова. Будівництвом керував тернопільський будівничий Йозеф Огерет. Виконробом був Зигмунд Кендзерський. Роботи йшли доволі швидко. Вже до осені 1900-го будівлю звели і накрили.

- У посвяченні школи 16 вересня взяли участь намісник Галичини граф Леон Пінінскі, бургомістр Тернополя доктор Володимир Лучаківський, директор школи професор Михайло Рембач, - продовжує краєзнавець. – Уже в 1901-1902 шкільному році там навчалися 479 учнів.

Ще одна знаменна дата в історії гімназії - 30 жовтня 1901 р. Тоді новий будинок Реальної школи відвідав митрополит Галицький, граф Андрей Шептицький. Він тоді перебував на Тернопіллі з візитом.

- До речі, актова зала, де впродовж сторіччя зустрічали найшановніших гостей, як тоді, так і тепер розміщена на третьому поверсі, - розповідає Оксана Бай. – Щоправда, поруч із нею колись були кабінети релігії, ручного малюнку, бібліотека №2. Головна книгозбірня містилася на другому поверсі. Поруч – канцелярія дирекції, конференц-зала із вчительською, кабінети геометричного малюнку, фізики та інші. На першому – переважали кабінети природничих наук.

Актова зала одночасно була і шкільною каплицею, тож з південного боку зали був вівтар. В архівних документах Оксана Бай виявила навіть інформацію про те, якого кольору штори висіли на вікнах – в білі та сірі смужки. Натомість стіни у залі були у сіро-зелених тонах.

Основні стіни будівлі, як йдеться в архівних документах, пофарбували у світло-жовтий колір. Підлогу у коридорах майстри вистелили плиткою із теребовлянського каменю. Для обігріву аудиторій служили кахельні печі.

- У середньому подвір?ї був колодязь, з якого насосом подавали воду до вмивальників у туалетах, - додає жінка. – Під час війни його пошкодили, а згодом до будівлі провели центральний водогін.

Спортивний, чи то пак, гімнастичний зал тоді містився у південному крилі будівлі і був одноповерховим, додає учитель.



- Оздоблення коридорів дирекція закладу суттєво змінила у середині ХХ століття, - каже пані Бай. – Так, стіни у вестибюлі розмалював відомий тернопільський художник Станіслав Ковальчук, а між другим і третім поверхами - Дмитро Стецько. Приблизно тоді ж звичайне скло у вікнах на сходах замінили на вітражі.

Нова історія теж цікава
Відродилася гімназія практично в один час із незалежною Україною - в 1991 році. Нині це - Українська гімназія ім. І.Франка, де навчаються близько 700 дітей. Працюють у закладі майже 80 викладачів.

- Діють три профільних відділення: гуманітарне, природничо-математичне та економічне, додає пані Бай. – Крім обов’язкових дисциплін дітям викладають: основи економіки, логіку, світову художню культуру, етику і психологію сімейного життя. Окрім того, наші учні обов’язково вивчають другу іноземну мову, а також основи наукових досліджень.

Особливо активно зовнішній та внутрішній вигляд будівлі почав змінюватися відтоді, як посаду директора обійняв Анатолій Крижанівський.

- Хочеться зробити якомога більше, щоб навчатися тут було приємно нинішнім вихованцям гімназії, приходити сюди подобалося їхнім батькам, а також нашим випускникам, - каже він. – Звісно, ми відчуваємо брак фінансування, який є в освіті загалом. Тому дуже вдячні батькам, меценатам і спонсорам, які докладаються до поліпшення умов навчання у закладі.

Серед останніх надбань, як каже директор, – вітражі у виконанні тернопільського художника Петра Кукурудзи, ремонт актової зали, фойє, класів, коридорів, заміна вікон на пластикові.

Довідка
Адреса сайту Української гімназії: www.gimnasium.te.ua. Заклад має сторінку у мережі "вКонтакті": vk.com/club16030721.

Першими директорами були: Державна гімназія - Маврикій Мацішевський (1898-1900 рр.), Омельян Калитовський (1900-1905 рр.); приватна гімназія "Рідна школа" - Михайло Чубчак (1921-1923 рр.), Никофор Гірняк (1923-1925 рр.).

Директори СШ №1 і відродженої гімназії: Роман Бабад (1991-1992 рр.), Зіновий Личук (1992-1998 рр.), Михайло Ваврикович (1998-2007 рр.), Анатолій Крижанівський – із 2007 р.

РЕТРОФОТО – сайт: tarnopol.te.ua

Відео дня
>
На старих світлинах добре видно головний вхід до будинку, огорожу, що не збереглася. В'їзна брама тоді була біля південного наріжного кута дому. Звідти сходова клітка вела до помешкання директора


Ось такою будівлю на вулиці Коперника, 14 наш кореспондент побачив 11 липня 2012 р. Якщо її зовнішній вигляд серйозних змін за 111 років не зазнав, внутрішній інтер’єр змінювався весь час

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (8)
  • Дмитро

    Площа радше польського товариства Сокул, а не українського Сокіл.  Поляки точно скажуть, що то - пляц польскеґо Sokółа
  • Дмитро

    І директор Губчак (не Чубчак).
  • Дмитро

    взагалі-то  що реальна гімназія, що вища (нижча) школи - це неукраїнські заклади. Чого вважати себе їх спадкоємцями?
  • Anonymous

    цікава стаття
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:03 Історичні будівлі та карти старого міста: які бронзові мініатюри є у Тернополі photo_camera 21:03 Що тернополяни покладуть до великоднього кошика та скільки готові витратити (ОПИТУВАННЯ) photo_camera 20:01 Жінка з Тернопільщини втратила 32 000 гривень, повіривши шахраям 19:00 У Кременецькому районі в результаті займання авто загинув 36-річний чоловік Від читача 17:01 Багаторічна співпраця ОЦЗ з газетою «Вільне життя» 18:42 У Тернополі збили 17-річного мотоцикліста: хлопця госпіталізували 18:00 Відбудеться зустріч з бойовим командиром із відомого батальйону «Вовки Да Вінчі» Олександром Ябчанкою 17:15 Не стало воїна з Тернопільщини Володимира Леськіва 17:00 Магазини побутової та цифрової техніки: Все для Вашого дому та офісу (партнерський проєкт) 16:30 На вулицях міста відновлюють дорожню розмітку на пішохідних переходах photo_camera 15:30 Куди піти, що подивитися у Тернополі 25-28 квітня 14:40 На Театральному майдані працює вакциальнький автобус: від яких хвороб можна щепитися photo_camera 14:00 Суд звільнив від покарання чоловіка, який ухилився від призову, бо він добровільно пішов служити у ЗСУ 13:32 У Страсну П'ятницю в Зарваниці відбудеться Хресна дорога 13:03 З квітами, прикрасами та стрічками: скільки коштують вербові букети на ринках Тернополя photo_camera 12:15 Помер колишній головний тренер тернопільської «Ниви» 11:35 У Тернополі збільшили кількість тролейбусів та автобусів до кладовищ на Великодні свята 11:00 За забиття брата до смерті обвинувачують чоловіка з Тернопільського району 10:15 На два дні перекриють рух транспорту на Гайовій 09:50 У списку — понад 20 адрес: що відремонтують цього року в житловому фонді Тернополя
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up