Партнер рубрики Події

Тернопільська Джейн Ейр – за крок до перемоги! Підтримайте нашу землячку Ірину Олійник!

Тернопільська Джейн Ейр – за крок до перемоги! Підтримайте нашу землячку Ірину Олійник!
  • Який стосунок має тернополянка до родин Франка та Йосипа Сліпого і чому вибрали саме цей твір – ексклюзивно для читачів «20 хвилин».
  • Зйомки проводили в Італійському дворику «Бункермузу». В перервах Іринка, в повному образі, лишень знявши капелюшок, шукала і видавала книжки. Як реагували читачі?

За крок до перемоги у всеукраїнському конкурсі фотографій "Книжкові герої серед нас" – тернополянка Ірина Олійник. Дівчина на кілька годин перевтілилась в головну героїню твору Шарлотти Бронте «Джейн Ейр». Чому саме образ Джейн Ейр, який він має стосунок до Ірини, і яким боком до цього родини митця Івана Франка та патріарха Йосипа Сліпого – читайте ексклюзивно для читачів «20 хвилин». І не забувайте підтримати Іринку, вподобавши її фото на сторінці конкурсу у Фейсбук (посилання – у довідці наприкінці тексту – прим. авт.).

  • Цей конкурс проводить Молодіжна секція Української бібліотечної асоціації, - розповіла Галина Компанієць, завідувачка бібліотеки філії №2 для дітей Тернопільської міської ЦБС. - Наша директор спонукала до того, щоб всі молоді бібліотекарі брали участь. Я спостерігала за нашою юною бібліотекаркою Іринкою Олійник. Надзвичайно скромна, цікава, але й за цим всім стоїть «характер». Одразу перед очима - образ Джейн Ейр. Здається, що спільного у героїні Шарлотти Бронте і юної бібліотекарки з Тернопільщини? Виявилось, - є. І дуже багато.

Іринчина родина – зі Струсова, що на Теребовлянщині. Дівчина деякий час там проживала, зараз часто їздить до свекрухи. І саме у Струсові у 1894 р. народилась Ольга Ситник – авторка першого перекладу твору «Джейн Ейр» українською мовою. Її батько був в австрійському парламенті, вона й сама - провідна українка, членкиня «Просвіти» та одна із засновників «Пласту» разом з Петром Франком – сином видатного митця Івана Франка.

  • Петро Франко симпатизував Ользі і досі в музеї Струсова зберігається білий светр, який дружина Івана Франка зв’язала для Ольги, - розповіла Галина Компанієць. – Про щирі стосунки свідчить листування, що збереглося в музеї с.Струсова. Петро був закоханий у Ольгу. На літніх канікулах, щоб побачити кохану, він організовував у Теребовлі змагання пластунів. З Теребовлянської фортеці вони проходили різні перешкоди лісом до Струсова. І все це було для того, щоб випити чашечку кави з рук коханої. Молодим людям не судимось бути разом, і згодом Ольга вийшла заміж за двоюрідного брата Йосипа Сліпого - Родіона. Цю інформацію ми дізнались від вчительки історії Струсівської загальноосвітньої школи ім. С.Будного Олександри Мороз, далекої родички Ольги Ситник-Сліпої.

Відео дня

Саме Ольга Ситник переклала українською книжку, аби наші жінки і дівчата могли знайомитись з твором і побачити сильних духом жінок. «Тому, бачите, і з Тернопільщиною є зв’язок – ми не такі прості, як про нас думають», - жартують у бібліотеці.

Із костюмом допомогла актриса Тернопільського драмтеатру Ірина Складан. Власними силами робили макіяж та зачіску. Фотосесія відбувалась в Італійському дворику «Бункермузу». 

  • Ми зробили понад 400 фото, але шукали єдину, аби представити на конкурсі, - розповіла Галина Компанієць. - Зараз фото і наша Іринка – за крок до перемоги. В очах дівчини на фото - внутрішня сила. Майже як у героїні Джейн Ейр. Фон – пустота, світло і листя дикого винограду ніби запевняють, що все буде добре.

На час фотосесії роботу не припиняли, сміючись, згадують бібліотекарі. Доки тривала зйомка, до бібліотеки завітав хлопчик. Іринка, знявши капелюшок, побігла шукати йому потрібну книжку, спілкувалась з юним читачем, а той, затамувавши подих, лише спостерігав за чудернацько одягненою юною бібліотекаркою.

Наразі за Іринку голосують не лише тернополяни. Образ дівчини зачепив педагогів університетів, коледжів Донецька, Кишенева, Дубно. Проголосували за тернопільську Джейн Ейр і наші емігранти – від Лондона до Канади. Вподобайки віддають відомі представники медіа та видавництв. Один з них навіть пропонував це фото розмістити на обкладинці книжки.

Ірина Олійник про участь у конкурсі говорить мало. Дівчина ще ніяковіє від інтересу журналістів ЗМІ та дуже хвилюється, чи вдасться перемогти. Отож, в наших силах допомогти дівчині стати най-най.

  • Голосування триває до 31 серпня. А до 15 вересня буде результат, - каже Галина Компанієць. – Тож, долучайтесь до перемоги нашої землячки, членкині Української бібліотечної асоціації, у конкурсі. Її перемога допоможе нагадати всім роль бібліотеки і книги – вони були, є і будуть…

Довідка

Більше інформації про конкурс, а також проголосувати за тернопільську Джейн Ейр Ірину Олійник можна за посиланням https://www.facebook.com/MolodUBA/photos/a.3452668574753395/3455498351137084/?type=3&theater. Підтримайте учасницю і своїми коментарями.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:03 Історичні будівлі та карти старого міста: які бронзові мініатюри є у Тернополі photo_camera 21:03 Що тернополяни покладуть до великоднього кошика та скільки готові витратити (ОПИТУВАННЯ) photo_camera 20:01 Жінка з Тернопільщини втратила 32 000 гривень, повіривши шахраям 19:00 У Кременецькому районі в результаті займання авто загинув 36-річний чоловік Від читача 17:01 Багаторічна співпраця ОЦЗ з газетою «Вільне життя» 18:42 У Тернополі збили 17-річного мотоцикліста: хлопця госпіталізували 18:00 Відбудеться зустріч з бойовим командиром із відомого батальйону «Вовки Да Вінчі» Олександром Ябчанкою 17:15 Не стало воїна з Тернопільщини Володимира Леськіва 17:00 Магазини побутової та цифрової техніки: Все для Вашого дому та офісу (партнерський проєкт) 16:30 На вулицях міста відновлюють дорожню розмітку на пішохідних переходах photo_camera 15:30 Куди піти, що подивитися у Тернополі 25-28 квітня 14:40 На Театральному майдані працює вакциальнький автобус: від яких хвороб можна щепитися photo_camera 14:00 Суд звільнив від покарання чоловіка, який ухилився від призову, бо він добровільно пішов служити у ЗСУ 13:32 У Страсну П'ятницю в Зарваниці відбудеться Хресна дорога 13:03 З квітами, прикрасами та стрічками: скільки коштують вербові букети на ринках Тернополя photo_camera 12:15 Помер колишній головний тренер тернопільської «Ниви» 11:35 У Тернополі збільшили кількість тролейбусів та автобусів до кладовищ на Великодні свята 11:00 За забиття брата до смерті обвинувачують чоловіка з Тернопільського району 10:15 На два дні перекриють рух транспорту на Гайовій 09:50 У списку — понад 20 адрес: що відремонтують цього року в житловому фонді Тернополя
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up