Партнер рубрики Події

Тернопільська молодь облаштовує біля бібліотеки сучасний сквер

Тернопільська молодь облаштовує біля бібліотеки сучасний сквер
  • Час змінювати простори Тернополя своїми силами! Саме під таким гаслом місцева молодь з батьками зібралася у сквері на Новому Світі, аби привезти його до ладу та трохи осучаснити.
  • На які зміни очікувати – читайте у матеріалі.

Попри те, що зміни запланували на суботу, вже об 11.00 біля Тернопільської обласної бібліотеки для молоді зібралися всі бажаючі. Аби облаштувати нове місце для дозвілля, молодь принесла балончики з різнокольоровою фарбою, пили, спеціальне обладнання для скручування, а також піддони.

Треба не чекати, а робити

Ідея оновити територію скверу біля книгозбірні з’явилася у тернополянина Петра Пановика. Хлопець заздалегідь поділився своїми думками у соціальних мережах, де отримав позитивні відгуки. Тож, знайшовши кошти, вирішив реалізувати.

Відео дня

— Ми вирішили, що символічно буде, якщо зберемося 30 вересня біля книгозбірні та оновимо сквер. Бо відзначають же Всеукраїнський день бібліотек. Я особисто заздалегідь спілкувався з керівницею книгозбірні, розповідав свою ідею і вона дозволила нам облаштувати. Звичайно, це не буде щось таке масштабне, але поступово, своїми силами можна зробити гарно, — каже пан Петро. – Мета — створити нове затишне місце для заходів та відпочинку, а також показати, що кожна людина може долучитись до зміни нашого міста.

Отож, кожен  визначився з фронтом роботи для себе і узявся до виконання. Зі слів організатора, завдань вистачить для кожного, адже спочатку треба трохи підготувати територію.

— Ми вирішили трохи обрізати кущі, прибрати листя та пісок з асфальту, а вже далі займатися облаштуванням. Я зі своїм товаришем та батьком будемо робити лавки та подіум із піддонів. Дві дівчини відшліфують піддони, щоб вони були гладкими, а потім будемо покривати їх спеціальним лаком. Лавочки будуть, як збірна конструкція. Прикручувати їх до асфальту ми не хочемо, бо можливо дирекція захоче розставити в іншому порядку. У цей час інша група робить трафарети, визначається з фарбою і вже буде створювати малюнки на асфальті, — детально розповів хлопець.

Заступниця директорки бібліотеки Галина Якуб каже, раніше на подвір’ї була зображена доріжка до успіху з елементами книг, комп’ютерів. Проте з часом фарба відшарувалася і

— Нам дуже подобалася ідея з лавочками. Ми завжди хотіли, щоб вони у нас були на території. Тут часто виходять на прогулянку мами з дітьми, а посидіти і немає де. Щодо малюнків, то спочатку молодь хотіла малювати на фасаді. Але фасад нашої бібліотеки потребує реставрації. На старих стінах виглядало б не дуже гарно, а щоб проводити реставрацію, то треба великі кошти. Думаю, тут і діти будуть сидіти, грати. Добре, що хлопчина не просто записав свою ідею в блокнот, а реалізує її, — каже пані Якуб.

Надія на молодь

Серед тих, хто долучився до ініціативи і тернопільські студенти Маргарита та Віталій. Молоді люди кажуть, про створення затишного місця дізналися від знайомих.

— А чому б і не допомогти зробити щось цікаве біля бібліотеки. Ми вирішили, що будемо створювати яскраві квіти на асфальті. Ось вже є балончики з фарбою, зробили ескізи крейдою і приступаємо. Зараз робимо першу квітку. Пелюстки будуть червоними, а серединка жовтою. Думаю, зрозуміло що листя – зеленим. Працюємо у респіраторах та рукавичках, аби не зашкодити здоров’ю. Як бачимо, наче щось виходить, — каже дівчина.

Загалом всі присутні працювали активно та злагоджено. І не дивно, адже на реалізацію проєкту Петро Пановик виділив лише день. А вже першого жовтня о 12.00 молодь планує презентувати свою роботу місцевим жителям.

Вони сподіваються, діти та інша молодь оцінять всі намагання змінити територію на краще і можливо це стане для когось стимулом долучатися до схожих проєктів.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (3)
  • Viktor Aleksandrovich Ka

    Є місе для такого заходу!!! Навпроти вїзду на пивзавод Опілля.Перед озером ,банда занедбує площадку(стару автошколу).

    Polina Daineha reply Viktor Aleksandrovich Ka

    Viktor Aleksandrovich Ka то можете сконтактуватися з активістами і зробити щось гарне разом. Контакти я маю
  • Анатолій Пасічник

    створення громадських просторів у Тернополі має бути муніципальною програмою, як і реформування бібліотечної системи загалом, включно із добудовою сучасної обласної бібліотеки, яку свободівці хочуть перетворити у офісний центр і великий цнап, насправді цнапи мають бути у кожному мікрорайоні - близько до людей, як бачите, усе пов'язано в ланцюг послідовностей. але це все неможливо у злочинну епоху надала

keyboard_arrow_up