Партнер рубрики Події

Тернопільська обласна школа мистецтв отримала шанс на відродження! Є рішення Верховного Суду

Тернопільська обласна школа мистецтв отримала шанс на відродження! Є рішення Верховного Суду
  • Тернопільська обласна експериментальна комплексна школа мистецтв імені Ігоря Герети отримала шанс на відродження.
  • Є відповідна постанова Верховного Суду.

Судові справи стосовно реорганізації Тернопільської обласної школи мистецтв тривали протягом 5 років. Приводом для позову до суду стало рішення восьмої сесії шостого скликання Тернопільської обласної ради від 28 березня 2018 року №930 «Про реорганізацію шляхом злиття Тернопільської обласної експериментальної комплексної школи мистецтв імені Ігоря Герети та Тернопільської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів № 21 Тернопільської міської ради Тернопільської області у спеціалізовану комплексну школу мистецтв імені Ігоря Герети Тернопільської міської ради».

Тоді, у 2018 році редакція «20 хвилин» розповідала про цю гучну подію. Питання про реорганізацію Тернопільської обласної експериментальної школи мистецтв ім. Ігоря Герети, шляхом приєднання її до Тернопільської ЗОШ І-ІІІ ст.№21 викликало жваву дискусію. Працівники та батьки переконували, що реорганізація вб’є унікальний заклад мистецького напрямку. Натомість представники міськради стверджували, що реорганізація –  порятунок школи. І у разі об’єднання не постраждають ні діти, ні вчителі. Але у них, на жаль, тоді навіть не запитали думки.

Відео дня

Захисники школи виходили на мітинги, але попри протести працівників, батьків вихованців обласної школи мистецтв ім. Ігоря Герети, таки ухвалили рішення про реорганізацію цього навчального закладу. «За» під час сесії 20 квітня проголосувало 28 депутатів.

Педагогічний колектив на чолі з його автивісткою вчителькою школи мистецтв Іриною Ленько не погодився з цим рішенням і почав боротись за право на існування своєї «альма-матер».

Ірина досить емоційно описує події 5 років боротьби за право існування мистецького закладу на  своїй сторінці у у Фейсбук:

П’ять років судів... Численні позови, відзиви, заяви, звернення, пояснення, докази, судові засідання, ухвали та рішення. Зради, підступи. Несправедливі суди Тернопільський і Львівський. Але й віра… Віра в себе, в людей, в перемогу, в Господа, в кохану Україну. І верховенство права таки восторжествувало!

Довгий, наполегливий і тернистий шлях боротьби завершився на користь позивачів. Рішення обласної ради про реорганізацію двох шкіл було скасовано Верховний Судом. Це процитувала  Ірина Ленько:

«Скасувати рішення восьмої сесії шостого скликання Тернопільської обласної ради від 28 березня 2018 року №930 "Про реорганізацію шляхом злиття Тернопільської обласної експериментальної комплексної школи мистецтв імені Ігоря Герети та Тернопільської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів № 21 Тернопільської міської ради Тернопільської області у спеціалізовану комплексну школу мистецтв імені Ігоря Герети Тернопільської міської ради».

– Рішення остаточне й оскарженню не підлягає…, – зазначила педагогиня.

Ірина також додала: суд постановив, що Тернопільська обласна рада не мала ані підстав, ані права знищити унікальний заклад. І діяла незаконно: «не на підставі та не у спосіб, визначений законами України».

За словами Ірини, Верховний Суд також ухвалив:

«Рішення Тернопільського окружного адміністративного суду від 29 серпня 2018 року та постанову Восьмого апеляційного адміністративного суду від 09 квітня 2019 року скасувати».

Ірина Ленько щиро подякувала всім, хто був поряд  з нею протягом цих п'яти важких років боротьби:

Щира дяка усім, хто підтримував і допомагав, хто був учасником у позові проти обласної ради. Та особлива вдячність людині, яка завжди була поруч і зрештою привела нас до перемоги!

Педагогиня впевнена, що тепер з’явилась законна можливість знву відродити школу мистецтв:

– Відродити духовний, національний, творчий зміст освіти й культури Тернопілля. Дати можливість дітям з усіх громад Тернопільської області разом із рідною мовою й літературою, історією, математикою, іноземними мовами, українознавством, християнською етикою опановувати танці, музику, спів, ази образотворчого й театрального мистецтв.

Нагадаємо, раніше «20 хвилин» розповідали про історію реорганізації Тернопільської обласної експериментальної школи мистецтв ім. Ігоря Герети та чисельних протестів проти цього рішення.  

 

Читайте також:

 

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • Читач46

    Справедливість восторжествувала, чергові забудовники отримали ляпаса і дулю з маком. БРАВО, ТАКИ Є СПРАВЕДЛИВІ СУДДІ ЯКИМИ ВАРТО ПИШАТИСЯ, БРАВО, А тим, хто плекає надії на подібні злиття. реорганізації заради бізнесових вигод слід добре подумати перш чим іти на договорняки. БРАВО  всім учасникам судових процесів, ганьба тим судам які судили  несправедливо і негідно. Вітаю весь колектив школи мистецтв. Хай Вам допоможе Господь відновити славетний заклад який знищили і зневажили думку дітей, батьків та громади.

keyboard_arrow_up