Партнер рубрики Події

У Тернополі реорганізували школу мистецтв. Попри незгоду та протести

У Тернополі  реорганізували школу мистецтв. Попри незгоду та протести

У Тернополі попри протести працівників, батьків вихованців обласної школи мистецтв ім. Ігоря Герети, таки ухвалили рішення про реорганізацію цього навчального закладу. «За» під час сесії 20 квітня проголосувало 28 депутатів.

Питання про реорганізацію Тернопільської обласної експериментальної школи мистецтв ім. Ігоря Герети, шляхом приєднання її до Тернопільської ЗОШ І-ІІІ ст.№21 викликало жваву дискусію. Працівники та батьки переконували, що реорганізація вб’є унікальний заклад мистецького напрямку. Натомість представники міськради стверджували, що реорганізація –  порятунок школи. І у разі об’єднання не постраждають ні діти, ні вчителі. 


-Тернопільська  школа №21 розрахована на 923  учнів (батьки у залі стверджували, що на 600 - прим. ред.), - каже заступник міського голови Леонід Бицюра. -  На даний час  у школі навчається трохи більше 500 учнів , в обласній школі мистецтв навчається 350 учнів. У результаті реорганізації планується збереження  мережі класів закладів освіти, наступність навчання, діти школи №21 навчатимуться і так далі за типовими навчальними планами Міносвіти, а школа мистецтв за планами, визначеними для даного типу закладів. У новоствореному закладі будуть функціонувати звичайні класи школи №21  та спеціалізовані мистецькі - школи мистецтв. У 2018-2019 році планується обирати два звичайних і один – мистецького напрямку. 

Відео дня


Приміщення школи мистецтв, за словами пана Бицюри, і надалі залишатиметься у власності облради. Однак кілька класів будуть переобладнані під навчальні, і за рахунок коштів з міського бюджету відремонтують систему опалення. А в школі №21 переобладнають одну будівлю, яка там є, для занять мистецького напрямку. 

Мали б спитати, чого хочуть


Попри ці та інші названі  переваги,  як представники батьківського комітету, так і педагогічного колективу просили міських обранців зачекати із рішенням про реорганізацію, адже оскаржують рішення облради про реорганізацію школи  у суді. 


- Так все гарно сказано. Ви нам даєте перспективу, - каже  представник від ініціативної групи батьків школи мистецтв Надія Прийдун. - Але ніхто нас не запитав, чи ми хочемо цю перспективу бачити і як її хочемо бачити. По-перше, якби ви мали реорганізувати школу, то насамперед мали б зібрати колектив і спитати, що хочемо ми, а в першу чергу – що хочуть діти. Тому що ми представляємо інтереси дітей, а діти у 12-14 років вам чітко можуть сказати – наша школа  мистецтв нас як школа влаштовує… Ви нам пропонуєте спеціалізовану  школу, але спеціалізована школа – це зовсім не той напрямок, який є у нас. 


На думку  батьків, перед початком розгляду питання, влада мала б вивчити програми, за якими навчаються у школі мистецтв, і чітко прописати все те, що отримає заклад в результаті реорганізації. 


- Так, кажуть, що залишають за нами приміщення, де це прописано? - обурюється жінка. -  В якому проекті це прописано?  Там прописано, що матеріально-технічне забезпечення залишається за Тернопільською облрадою, тобто воно  за нами не лишається. Ми йдемо голі і босі в школу №21. 

Фактично ліквідація

Проти реорганізації виступила і голова трудового колективу обласної школи мистецтв, вчитель Ірина Воронько. Працівниця від імені батьків, дітей та педагогічних працівників також просила депутатів відтермінувати питання школи і не  голосувати за об’єднання в один заклад  загальної середньої освіти Тернопільської школи №21  та обласної  школи мистецтв  для глибшого вивчення цього питання, створення  робочих груп, профільних комісій  із залученням  батьків, педагогів і громадськості. Адже, за її словами,  усього цього не було. 

- Раптово, 28 вересня,  на сесії  облради, з голосу було внесено цю пропозицію, за яку проголосувала більшість  депутатів облради, - каже вона. -  Звичайно, ми дуже вдячні міській раді, яка погодилась  нам допомогти, але те,  що відбувається – це є фактично ліквідація нашого закладу. Нам потрібно  для забезпечення наших планів, якщо залишати наші плани, 70 аудиторій, три хореографічних зали, один  спортивний, їдальня, чи зможе забезпечити таке нам школа? Сьогодні наш заклад унікальний, єдиний в Україні своїми авторськими планами і програмами і єдиний  колектив, який 25  років творив ту школу, може забезпечити такі заходи.

«Вас реально рятують»

На ці та інші питання представники управління освіти дали ствердну відповідь.  Мовляв, місця вистачить, а що стосується навчальних планів і програми школи мистецтв, то вони будуть збережені. 

- На сьогодні, згідно із законом «Про освіту», такого закладу як ваш – не існує, - сказав міський голова Сергій Надал. -  Його не існує в принципі. Ваш заклад не має ліцензії і діти, які закінчують школу,  можуть залишатись без атестатів. Вас реально рятують, дають можливість  вас існувати повноцінно.  Ми сьогодні не ліквідуємо, а створюємо нову школу.

Також  заступник міського голови Леонід Бицюра запевнював у залі, що в Тернополі уже провели 26 реорганізацій за вісім років. І ще жодного разу не виникало підстав для оскарження цих заходів. 


У залі з такими оптимістичними запевненнями, звісно, не погоджувалися. Втім, питання про реорганізацію таки поставили на голосування. Його підтримали 28 депутатів. Міський голова врешті привітав місто із появою нового навчального закладу, натомість у залі від батьків лунало «Ганьба!».

Опісля голосування донька Ігоря Герети, виклад тієї ж  школи мистецтв Ярина Герета, яка також робила спроби захистити школу мистецтв на сесії, написала у «Фейсбуці»:
«Гірко на душі...Більшого цинізму, ніж зараз відбувається у Тернополі, та й по всій Україні, ще не було. Навіть влада Януковича не знищила Тернопільської обласної експериментальної комплексної школи мистецтв імені Ігоря Герети. Зате її знищила теперішня "демократична" влада, яка потопталась по Конституції України, і не тільки...»

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (6)
  • Микола Унгурян

    правильно, навіщо місту мистецька школа, повернемся до народних хорів та вечорниць, а на тому місці "поцреотично-атошний" Гуда видасть чергову будівлю
  • Yura Yura

    Коли ж тим козлам буде досить..гуда під...за всьо заплатив ...а ще трошки і буде безвкусна висотка...коли ті конченні свині поздихають
  • Volodya Bee

    Це ж не відкрили (побудували) нову школу для дітей.

    Було дві школи стала одна , яка по вашому перспектива?

    Хіба для влади ласий кусок землі в центрі міста звільняється!
  • Natasha Tatura

    Демократія😡
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
20:01 Тернополянка замовила собаку потягом, а коли прийшла зустрічати — його там не було 19:01 З 1 травня в Україні на водіїв чекають зміни 18:01 Кошики, великодні свічки та вербу купували тернополяни на ярмарку, щоб допомогти ЗСУ photo_camera 17:03 «Дрони треба вже»: у Тернополі відбувся благодійний концерт на підтримку ЗСУ Від читача 11:33 Присвоєння почесного звання - «Герой України» (посмертно). 16:01 «За тиждень — Великдень!»: тернополяни освятили вербу та діляться фото в соцмережах photo_camera 15:05 «Моє серце два роки в полоні»: матері та дружини благають звільнити військових 14:00 Ціни стартують від 29 гривень: де та за скільки можна придбати великодні паски у Тернополі 13:02 Прочісують поля та ліси: розшук чоловіка з Кременеччини 12:01 Що можна і не можна обговорювати з сімейним лікарем. Пояснює НСЗУ 11:00 Тернополяни освячують вербу: репортаж з храмів 10:02 У Почаєві прощатимуться з захисником Русланом Петриком 09:02 До Великоднього столу: рецепт соковитого курячого філе по-індійськи
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up