Тернопільське летовище запрацювало на три дні

Тернопільське летовище запрацювало на три дні
  • У небі над тернопільським аеропортом уже другий день чутно звуки моторів. 
  • Щоправда не літаків, а авіамоделей, якими керують спортсмени з різних міст України. 

Етап кубка України "Кубок свободи" та відкриту першість Тернопільської області з авіамодельного спорту в класі моделей F2D i F2I проводять протягом трьох днів, з 4 по 6 травня, на території міжнародного аеропорту "Тернопіль". 

- На другий день змагань зареєструвались тридцять п'ять учасників, - каже організатор змагань Андрій Луцик. - До нас приїхали спортсмени з усієї України. З Тернополя є дев'ять учасників: четверо юніорів та п'ятеро дорослих. 

Вікових обмежень для учасників цих змагань, як каже організатор, немає. наймолодшому учаснику 8 років. 

Чемпіон світу 2016-ого

На змагання приїхало і чимало чемпіонів. Один з них - 18 річний Ілля Редюк з міста Сквира Київської області. Авіамодельним спортом хлопець займається з 11-ти років. На гурток його привів батько, який в дитинстві теж захоплювався цим спортом, а за професією чоловік військовий льотчик дальної авіації. 

- У авіамодельному спорті мені подобається все, - каже Ілля. - Щоб керувати моделлю, потрібно мати силу в руках і розуміти чому і як воно літає. Щоб розібратись в цьому потрібно чимало часу, а вдосконалювати навички можна все життя. 

Ілля Редюк у змаганнях участь бере не вперше, у нього чимало нагород. В Тернополі на змаганнях він уже вдруге, в 2016-ому він зайняв перше місце у категорії юніорів. А в 2016-ому від став чемпіоном світу на змаганнях в Австралії. Тоді йому було 16 років. 

У спорт прийшов з другом

14-річний Денис Мокрий з Тернополя два роки тому разом з другом прийшли в гурток авіамодельного спорту. Для хлопця це вже шості змагання і є кілька призових місць. 

- Мені подобається саме такі моделі, бо тут потрібно бігати, самому керувати ручкою, - каже Денис. - Бо радіокерованими моделями керувати простіше і не так цікаво.

Своїх конкурентів у цих змаганнях хлопець вважає сильнішими і досвідченішими, але для нього це хороший досвід та можливість навчитись чогось нового. 

Робив моделі сам

Серед учасників у категорії дорослих був 43-річний тернополянин Віктор Левицький з 16-річним досвідом у авіамодельному спорті. На гурток чоловік ходив з дитинства, але професійно займатись цією справою почав у 2002-ому. 

- За всі роки у мене було точно більше сотні моделей, - розповідає пан Віктор. - Раніше я робив їх сам, зараз купляю. У змаганнях останнім часом не часто приймаю участь, хоча раніше був активним учасником. Першого місця не займав, але призером був. 

На думку чоловіка, змагання у Тернополі одні з найкращих в Україні і в них беруть участь сильні учасники. 

Головне, щоб модель літала

Змагання проходить у форматі боїв: є два суперники і кожен з них має набрати якомога більше балів. Переможе той, хто набере мінімум на 10 балів більше від суперника. 

Бій триває чотири хвилини, за кожну секунду моделі в польоті спортсмен отримує два бали. Якщо модель на землі, то бали не нараховують. На кожній моделі є стрічка. Противник має своєю моделлю її відрубати. За кожен такий відруб учасник отримує 100 балів. Потім всі бали сумують і визначають переможця. 

- Моделі прикріплені до металевих тросів, пілот має ручку керування, якою і керує, - пояснює Андрій Луцик. -  Механіки запускають двигун. Швидкість моделей може бути 160 кілометрів на годину, в двигуна 30-32 тисячі обертів за хвилину.

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:01 Прикрашає тарілки тернопільською вишивкою та архітектурою: історія майстрині Софії Демків 21:00 У ДТП на Тернопільщині постраждали п'ятеро людей 20:01 Поранений, але незламний: історія воїна-лісівника з Тернопільщини, який готується до протезування photo_camera 19:00 Жінки на керівних і бойових посадах в армії: що про це думають тернополяни? (ОПИТУВАННЯ) play_circle_filled Від читача 22:30 В новому мікрорайоні "Північний" жителі кількох будинків можуть залишитись без під'їзної дороги 18:00 У Тернополі має запрацювати креативний простір OPEN SPACE 17:01 У центрі Тернополя квітне магнолія (ФОТО ДНЯ) photo_camera 16:23 Бучацькі поліцейські затримали 16-річного студента, який прийшов в навчальний заклад з наркотиками 15:40 Оприлюднили відео конфлікту судді і поліції play_circle_filled 14:50 У Тернополі інспектор отримав майже сто тисяч за «правильне розмитнення»: що йому загрожує 14:10 У Тернополі 19 квітня падав сніг. Яку погоду чекати найближчими днями photo_camera 13:37 На Тернопільщині 19 квітня діятимуть графіки відключення світла для підприємств 13:05 «На щиті» повернувся захисник Сергій Михалко з Почаївської громади. Вічна пам'ять Герою! 12:18 Посмертно шестеро захисників отримали звання «Почесний громадянин міста Тернополя» 11:36 Волонтерка Христина Феціца пояснила, чому вирішила відмовитися від депутатства 11:03 Мобілізація автомобілів: що варто знати про новий закон. Для «20 хвилин» коментує юрист 10:18 Найнижчі пенсії в Україні отримують мешканці Тернопільської області (РЕЙТИНГ) 09:40 Що з реабілітаційним центром на Чумацькій, на який виділяли 8 мільйонів 09:02 Ранкові обстріли Дніпропетровщини. Є загиблі та постраждалі, серед яких — діти 08:01 Чи варто в найближчі дні чекати потепління в Тернополі та області
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up