Тернопільські фірми знайомі з методами Насірова...

Тернопільські фірми знайомі з методами Насірова...

Ми висвітлюватимемо цікаві та актуальні думки тернопільських підприємців, які об’єднані в «Раду бізнесу Тернопілля». Сьогодні увагу приділили Насірову — фіскалу, за здоров’я якого хвилювались усі...

Пропонуємо вашій увазі думку члена ГС «РБТ» Володимира Левковича стосовно зловживань голови Державної фіскальної служби Романа Насірова, гучне затримання якого привернуло увагу багатьох українців. Володимир Левкович — керуючий партнер юридичної фірми «Ярлан», співвласник будівельної компанії «Тернопіль Мостобуд», член ради Комітету з нерухомості та будівництва Асоціації правників України, а тому добре володіє інформацією про ситуацію. Він особисто зіткнувся з методами тиску ДФС на конкурентів корпорації, яка належить тестю Насірова.

Тесть усував своїх конкурентів руками Насірова

Родині Насірова, зокрема дружині Катерині і тестю Олександру Глімбовському, належить одна з найбільших будівельних корпорацій України — «Альтіс-холдинг». Вона працює переважно за великими державними контрактами у сфері державних закупівель, як-от будівництво аеропорту у Львові до «Євро-2012». Якщо ж будь-яка інша будівельна компанія виграє тендер, на який претендував «Альтіс-холдинг», у ній одразу ж починаються перевірки та претензії податкової. Володимир Левкович вважає це не простим збігом.

Відео дня

- В особистих розмовах керівники великих будівельних компаній підтверджували, що це проблема - зіштовхнутися з корпорацією «Альтіс-холдинг» в якомусь із тендерів і, не дай Боже, виграти його. Одразу ж почнуться проблеми по лінії податкової, – розповідає Володимир Левкович. – Загалом кожна достатньо велика компанія зіштовхувалась і з незаконними донарахуваннями податкової і відкритими кримінальними справами та допитами працівників, але збіг таких проблем з участю у тендері не може не викликати підозру.

Тиснули і на тернопільську компанію

Окрім інформації від багатьох компаній про такий інструмент впливу на конкурентів через зятя-голову ДФС, у Володимира Левковича є ще й особистий досвід протистояння з компанією „Альтіс-Холдинг” та податковою.

Тернопільська будівельна компанія «Тернопіль Мостобуд», яка займається будівництвом транспортних споруд, також відчула на собі вплив конкурента – фірми родини голови ДФС Романа Насірова, яка давно цікавиться ринком мостобудування (зокрема корпорація виграла тендер на будівництво транспортної розв’язки на Поштовій площі у Києві. Про це будівництво є багато скандальних журналістських розслідувань).

- За останні два роки ТОВ “Тернопіль Мостобуд” двічі донарахували податкові зобов’язання на такі суми, що якби незаконні донарахування не скасували суди, то нашу компанію вже давно визнали б банкрутом і понад 100 сімей залишилося б без роботи. Після скасування результатів перевірки судами податкова продовжувала регулярно проводити допити, незважаючи на рішення суду, та перешкоджати діяльності підприємства. Зокрема, надсилати листи на адресу замовників та контрагентів, де писали відверту неправду, що сильно псувала репутацію тернопільської компанії. Я сам бачив лист, підписаний особисто Романом Насіровим із прямим завданням місцевим податківцям провести непланову перевірку з посиланням на обставини, яких не було.

Випадковості невипадкові?

Окрім цього, у квітні 2016 року розгорівся скандал навколо втрати терабайтів інформації через поломку серверів державної фіскальної служби. Член ГС «РБТ» теж вважає це невипадковим збігом обставин.

- У мене така інформація викликала підозри, - пригадує Володимир Левкович. – На початку трудової кар’єри я працював в одній із компаній корпорації Глімбовського і зсередини бачив їхню «кухню». Компанія реалізовує кілька великих державних об’єктів, а їхня вартість, згідно з журналістськими розслідуваннями, інколи в рази перевищує ринкову ціну. При цьому відсоток сплати податків корпорацією завжди був невисокий. Тримаючи у своїх руках керівництво Державною фіскальною службою, значно легше оптимізувати свої податкові зобов’язання через «обналічувальні майданчики», що дає можливість одночасно уникнути сплати податків, підтвердити документами завищену вартість будівництва і перетворити бюджетні кошти на готівку. Тому в мене викликав велику підозру технічний збій із серверами, в результаті якого зникла величезна кількість даних. Звертаю увагу, що ніхто не відзвітував, які саме дані були втрачені, щодо яких платників і за який період. Чи випадкова ця «випадковість»?

Якщо НАБУ спрацювало грамотно…

Існує чимало інших епізодів впливу пана Глімбовського на бізнес через посаду зятя Романа Насірова, щодо яких Володимир Левкович свого часу надав відповідні матеріали в антикорупційну прокуратуру. Тому, сподівається він, їх з часом долучать до справи. Проте ілюзій щодо ефективної роботи НАБУ член ГС «РБТ» не має. Він не вірить, що справа завершиться серйозним та успішним розслідуванням і що Антикорупційне бюро спрацювало настільки якісно, що довело цю справу до завершення.

- Не можу коментувати затримання голови ДФС, оскільки не ознайомлений з тим епізодом, за яким йому вручили підозру 2 березня (за неправомірні, на думку слідства, рішення про розстрочення податкових боргів підприємствам з орбіти колишнього нардепа Онищенка – прим. ред.), - каже Володимир Левкович. - Але що стосується будівництва Поштової площі в Києві, лікарні «ОХМАТДИТ», терміналів в аеропорту, інших великих державних об’єктів, то можу сказати, що, на жаль, ця компанія працювала у найгірших традиціях, які склалися в Україні за останні десять років. Я впевнений, що притягнути до відповідальності можна, але тільки при грамотному підході.

Нагадаємо, увечері 2 березня співробітники Національного антикорупційного бюро провели обшуки в офісі Державної фіскальної служби з подальшим оголошенням підозри голові відомства Роману Насірову. В антикорупційній прокуратурі заявили, що Насірова підозрюють у вчиненні дій, які завдали державі шкоди на суму 2 млрд грн.

3 березня Кабінет Міністрів України відсторонив Насірова від посади голови ДФС.

Зараз чоловік на волі під заставу в 100 мільйонів гривень, які за нього внесла дружина...


 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:01 «У ногу прилетів осколок боєприпаса»: 47-річний захисник з ампутацією проходить реабілітацію у Тернополі 21:03 Мрію повернутия до Тернополя: де зараз американський співак який виступав у центрі міста play_circle_filled photo_camera 20:01 У Тернопільському музеї влаштували Великодню майстерню photo_camera 19:00 По 15 років тюрми присудили трьом депутатам держдуми Від читача 13:58 На платформі Мегого вийшов короткометражний фільм Віталія Кікотя «Сумні портрети». 18:15 На «Дружбі» ремонтують аварійні сходи: що змінилося? 17:33 Як в Україні буде відбуватись мобілізація ув'язнених. Пояснює юрист 16:50 Неймовірні магнолії та сакури розквіли в Кременецькому ботанічному саду. Як туди дістатись photo_camera 16:10 У Тернополі засудили екскерівника податкової та його сина, які вимагали 40 тисяч доларів неіснуючого боргу 15:35 В Україні презентували законопроект про відбудову та відновлення 14:53 Видання «20 хвилин» на мапі рекомендованих медіа в Україні. Читайте лише перевірені факти! photo_camera 14:30 Ветерани та ВПО можуть скористатись безкоштовною послугою переїзду в Україні (Новини компаній) 14:17 На Тернопільщині — штормове попередження 13:45 У Тернополі виділили майже 2,6 млн гривень на техніку для школярів 13:08 У Тернополі зустріли колону «На щиті» із полеглим Героєм Василем Друзюком (ВІДЕО ДНЯ) play_circle_filled photo_camera 12:40 У Тернополі пенсіонерка травмувалась в маршрутці, коли водій раптово пригальмував 12:05 Суддю не каратимуть за перевищення швидкості, а тернопільського поліцейського, який його зупинив — звільнили 11:25 У Тернополі водійка на LEXUS в'їхала у перешкоду прямо перед відділком поліції. Була напідпитку 10:50 У Ланівцях зустрічатимуть кортеж «На Щиті»: загинув Герой Василь Друзюк 10:10 В Україні прогнозують зростання зарплат. Кому на нього розраховувати
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up