Тернопільські парки — краса минулих років

Тернопільські парки — краса минулих років
Із 1861 року почалася історія Старого парку. Він встиг побувати і міським садом, і Парком Слави. “Топільче” називали Піонерським парком, парк Національного відродження – Комсомольським. І тільки парк ім. Шевченка не перейменували у 1990-х.

Чотири міських парки і один регіональний ландшафтний парк є зараз у Тернополі. У довоєнні часи їх було менше, але вже тоді вони були не тільки місцем для прогулянок.

Боялися розігнати пташок
Зауваженнями про брак коштів у міському бюджеті супроводжувалося закладання у середині ХІХ ст. парку, який ми зараз називаємо Старим. Ініціатива створити його алежала бургомістру Володимиру Мандлю. І чоловік втілив задум.

Відео дня
v class="embed-responsive embed-responsive-16by9">

“У 1881 році побудували швейцарський павільйон, кеглярню і тир. Правда, останнє надбання не захоплювало тернополян: побоювались, що постріли налякають пташок. Згодом спорудили оранжерею. Милували око екзотичні рослини, клумби і статуї,” читаємо у книзі Любомири Бойцун “Тернопіль у плині літ”.

Міський сад, як називали це місце за часів наших прадідусів, постійно розбудовували. Так, у 1896 році тут насипали символічний пагорб на честь 300-річчя Берестейської унії. На цей курган взяли грунт, відібраний під час розрівнювання стадіону – теперішнього центрального міського.

У 1901 році у парку з'явився літній театр. Проходили у саду й виставки – у 1884 бджолярства, і в 1887 – крайова етнографічна, у 1904 – свято “Сокола”. Що цікаво, вхід у парк був платний – 10 грошів.

Значних змін парк зазнав у радянські часи. Тоді його не тільки перейменували у Парк Слави, а й поховали там вояків, влаштували алею із погруддями. У 1970-ті пагорб досипали і назвали його пагорбом Слави.

Парк на Загребеллі – не для гімназистів
Малознаним досі залишається знищений в часи Другої світової і після неї парк на Загребеллі. Він зеленів у районі сучасної вул. Яремчука. Цей парк заклали біля палацу родини Кросновських.

Не виключено, що парк на Загребеллі – найстарший на теренах сучасного Тернополя і це – окультурений ліс. Кросновські мали свою резиденцію на цих схилах ще з XVI ст. Достеменно відомо, що уже на початку ХІХ ст. у парку біля палацу забороняли гуляти гімназистам – вони повинні були вчитися.

А от регіональний ландшафтний парк “Загребелля”, про що тернополяни іноді просто не знають, це не тільки Кутківецький ліс, а й Став і навіть гребний канал. Загалом парк займає 630 га. Його статус оформили рішенням облради від 18 березня 1994 р., але ще наприкінці ХІХ ст. Зигмунд Шнайдер опублікував змістовну розвідку Las kutkowiecki. Дослідник описав навіть види рослин, які можна побачити, відпочиваючи на Загребеллі. І статтю цю можна вільно прочитати як у бібліотеці Тернопільського облархіву, так і в Інтернеті, на сайті tarnopol.te.ua.

Не старі, але популярні

У радянські часи отримали тернополяни і парк імені Шевченка – основу для нього сформували, досипавши грунт на заливних луках біля Серету ще у 1950-х. А от скульптури на схилах, що теж належать до цього парку, з'явилися тільки у 1989 і 1990 рр. Вони – результат пленерів, проведених з нагоди 450-річчя нашого міста.

Парк імені Шевченка зберіг свою назву досі. Водночас показово, що коли Став за совітів називали Комсомольським, ще один парк біля нього, як свідчать деякі путівники – Піонерським. Це – усім відомий гідропарк.


- Мій батько пригадував, що коли навчався у Тернополі на радіотехніка у 1970-х, часто ходив через майбутнє “Топільче”, - розповідає тернополянин Олексій Козак. - Так ще тоді територія більше нагадувала болото, і там надзвичайно гучно та гарно кричали жаби і співали різні птахи. А ще тато навіть не згадував, що там було небезпечно ходити вечорами.
Роботи з облаштування гідропарку тривали у 1970-75 рр. У 1985-87 рр. його реконструювали – Козацький острівець із мініатюрною фортецею-січчю був окрасою і парку, і популярних книжечок.

“Топільче” займає 70 га. Дещо меншим від нього, на 56 га, є парк Національного відродження. Його створили у 1978-му. Він теж був Комсомольським.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (7)
  • Anonymous

    Бездумно змарнували ту расу, яка була раніше. Колись були просто комсомольці та гарні парки, красиві троянди, а зараз - то такий собі ландшавтний дизайн від нової влади, що прагне увіковічнити себе руїною.
  • Anonymous

    А де фото наших парків у славних 80-х? Зрозуміло, що п.Мороза коробить від того, що при "комуняцькому режимі" Тернопіль розквітав у прямому значенні цього слова. Однак думаю, що дитинство журналіста пройшло саме у тому квітучому Тернополі, який обов'язково є на фото у сімейному альбомі. Ще цікавіше було б подати паралельні знімки одних і тих самих місць у тернопільських парках - 20 років тому і зараз.

    Anonymous reply Anonymous

    І чого придиратися до статті? Можна подумути, що коментує стурбований комуніст або регіонал, якому потрібно тільки хвалити сересер. Я особисто нічого поганого не бачу у тексті

    Anonymous reply Anonymous

    Шановний читачу, як Ви можете зауважити, то стаття саме про втрачену красу: і довоєнну, і післявоєнну, і 1970-х, і 1980-х. Звісно, що стаття - не енциклопедія і всього у ній не буде. Шкода того хорошого, що зникло. Також ви напевно побачили, що вислову "комуняцький режим" у тексті немає. А совіти - старе українське слово. Це синонім до "радянська влада". Це не стаття з етики чи філософії історії.
  • Anonymous

    подивіться молоде покоління, на ту красу яку робили для людей! я з дитинства пам*ятаю парки і прогулянки з батьками....усе було у трояндах! місто цвіло красою і аромат троянд просто назавжди закарбувався у пам*яті.....а зараз????? якесь усе шкарадне, обдерте і брудне.... шкода за своїх дітей, що не бачать ту красу міста, яку бачила я...

    Anonymous reply Anonymous

    Ага. Ті діти думають, що за "совітів" (орфографія автора збережена) все було просто жахливо, у руїнах, а в 1991 раптом "садок вишневий коло хати і т.д.". Хоча насправді бачимо прямо протилежне: що було руйнуємо, а нового нічого не створюємо.

    Anonymous reply Anonymous

    колись і сонце яскравіше світило і все було набагато краще..а пройде 20 -30років і побачите як ви будете пригадувати нинішні часи..
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
18:10 У Кутківецький ліс викликали дві «швидких» , там знайшли непритомних підлітків (ОНОВЛЮЄТЬСЯ) 18:01 На Тернопільщині в останню путь провели 50-річного священника 17:01 Під час гасіння пожежі у свинокомплексі в Тернопільськомцу районі врятували 650 свиней 16:00 Нові катальпи біля парку «Сопільче»: як виглядають? (ФОТО ДНЯ) photo_camera Від читача 22:30 В новому мікрорайоні "Північний" жителі кількох будинків можуть залишитись без під'їзної дороги 15:00 Зеленський увів в дію рішення РНБО щодо обмеження роботи онлайн-казино 14:09 Пожежа у Тернополі — стовп чорного диму бачили з різних мікрорайонів міста. Подробиці 14:00 У Тернополі презентували фільм «Вовк. Страху нема» — екранізовану історію відваги воїнів ЗСУ 12:55 У полі на Бучаччині знайшли мертвою зниклу 72-річну жінку 11:25 ДТП поблизу Тернопільської митниці – на дорозі не розминулись два авто 11:00 Для дачників в Тернополі курсуватимуть спеціальні маршрутки (ГРАФІК) 10:02 По всій країні розшукують двох чоловіків, які розстріляли поліцейських на Вінниччині 10:00 Синоптики попереджають про заморозки у вихідні на Тернопільщині 09:01 Рум’яні пиріжки: як приготувати смачні та пишні смаколики без дріжджів на кефірі 22:01 Прикрашає тарілки тернопільською вишивкою та архітектурою: історія майстрині Софії Демків 21:00 У ДТП на Тернопільщині постраждали п'ятеро людей 20:01 Поранений, але незламний: історія воїна-лісівника з Тернопільщини, який готується до протезування photo_camera 19:00 Жінки на керівних і бойових посадах в армії: що про це думають тернополяни? (ОПИТУВАННЯ) play_circle_filled
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up