Партнер рубрики Події

Тернопільський школяр із протезом на нозі став чемпіоном

Тернопільський школяр із протезом на нозі став чемпіоном
Протез не заважає Тарасові вільно пересуватися. Приміром, до школи хлопець їздить велосипедом

Травма не завадила десятикласнику Тарасу Радю займатися спортом та досягати успіхів. Хлопець – чемпіон України з біатлону та лижних гонок серед спортсменів з ураженнями опорно-рухового апарату. Він бере участь у змаганнях в Україні та світі.

 

Історія 16-річного Тараса Радя є прикладом великої роботи над собою та віри у свої сили. Адже успіхів у спорті він досягнув лише за два роки. Займатися біатлоном та лижними гонками почав уже після травми ноги, яка стала переломним етапом у житті хлопця. Нині Тарас налаштований дивитися вперед та перемагати.

Мама Тараса пані Наталія радіє його успіхам і щаслива, що він не здався і знайшов себе.

- Син займався спортом і до травми - брав участь у змаганнях за школу з легкої атлетики, футболу, відвідував різні секції, - каже жінка. - Після травми було певне розчарування і думки про те, що вже нічого не зможе досягнути. Але, на щастя, зараз із ним усе добре! Він прекрасно почувається і готовий розвиватися далі. 

Відео дня

Ампутували частину ноги

Тарас Радь - учень 10 класу Тернопільської школи-колегіуму ім. Йосипа Сліпого. Нині він активно займається спортом, ходить на уроки, плаває, катається на велосипеді. Ніхто й не скаже, що цей життєрадісний юнак пересувається на протезі. До таких важких наслідків призвело неякісне лікування. Річ у тім, що хлопець травмував м’яз, а медики погано промили йому рану і не позбулись інфекції. Як результат - загноєння й ампутація ноги до лінії трохи нижче коліна.

- Це все сталося у жовтні 2013 року, - розповідає Наталія Радь. -  Після невдалого лікування у Тернополі ми поїхали до Києва на консультацію. Виявилося, що травма лікуванню не підлягала і довелося робити ампутацію. Адже треба було рятувати ногу, щоб інфекція не поширилась вище.

Мама каже, що разом із сином забули цю страшну історію і налаштовані на позитив. Тому претензій до медиків вона не виставляла.

- Спершу я думала над цим, але не хотіла зайвий раз травмувати сина, - каже жінка. - Мені сказав священик у Києві, що з Тараса будуть великі люди, і ми в це дуже віримо.

Тарас проходить безкоштовне протезування двічі на рік у Тернополі. Та протез не заважає йому досягати успіхів.

Пробігає не менше 20 км

Тарас Радь – вихованець Тернопільського регіонального центру з фізичної культури і спорту інвалідів «Інваспорт». Там він займається вже два роки. І за цей короткий час уже здобув ряд перемог та виконав норматив кандидата у майстри спорту.

 - У 2015 році Тарас став чемпіоном України з біатлону, здобувши два „золота”, а також отримав два „срібла” на чемпіонаті України з лижних гонок, - розповідає тренер хлопця, директор дитячо-юнацької спортивної школи при центрі «Інваспорт» Віктор Федорчак.  – Також він - учасник етапу Кубка світу з біатлону  в Німеччині, де був п’ятим. А на етапі Кубка світу в Фінляндії з біатлону - четвертим. Хлопець дуже наполегливий, багато тренується. На тренуванні пробігає не менше 20 кілометрів. До речі, удома він майже не буває – постійно на навчально-тренувальних зборах. Зараз його відпустили, аби закінчив 10-й клас, а далі - знову збори та змагання.

Тренується у Фінляндії та Італії

Мама Тараса каже, що хлопець після протезування дуже швидко адаптувався до звичного життя. Нині він встигає і з навчанням, і з тренуванням.

До слова, тренується юнак і в Україні, і за кордоном. Влітку тренування проходять у Підгородньому, Тисовці, Чернігові. Взимку - у Фінляндії, Німеччині, Італії, де більше можливостей для тренування, ніж у нас.


Жінка додає, що син не одразу прийшов до того виду спорту, яким він займається зараз.

- Коли він звернувся в «Інваспорт», пробував себе у різному: ходив на теніс, шашки, - пригадує пані Наталія. - Коли перший раз став на ролики, теж було розчарування. Та коли вдруге потренувався на доріжках для біатлону на спортбазі у Підгородньому - це його захопило. У літній період Тарас тренується на роликах, взимку - на лижах.

Наталія Радь вважає, що успіхи її сина – це диво.

- Тренер Тараса Віктор Федорчак помітив у ньому „родзинку”, - каже мама. - Ми їздили на змагання у Тисовець і там тренер казав нам, що дуже задоволений його результатами. Головне, щоб не розчарувався і щоб не набридло.

12 тренувань на тиждень

Хлопець закінчує 10-й клас школи-колегіуму ім. Йосипа Сліпого. Каже, що встигає вчитися поміж тренуваннями.

-  Приїжджаю після тренувань і зборів, вчуся, все здаю і далі їду, - каже школяр.

Після 11-го класу тернополянин планує залишитися у спорті і хоче стати тренером з біатлону. Прикладом роботи над собою для Тараса є майстер бойових мистецтв та кіноактор Брюс Лі, а також колеги, з якими юнак тренується. Найближчим  часом спортсмен готується до Кубку світу у м. Яворів Львівської обл., потім - змагання у Фінляндії та Німеччині. А  у 2018 році - Кубок світу у Кореї.

- Тепер у мене 12 тренувань на тиждень на базі у Підгородньому. Якщо погодні умови несприятливі, займаюся у спортзалі клубу "Інваспорт", - каже Тарас Радь.

Також хлопець тричі на тиждень перед уроками ходить в басейн. Та й взагалі пересувається без проблем, навіть їздить до школи велосипедом.

Дітям з інвалідністю Тарас Радь порадив не падати духом і добиватися свого - крок за кроком іти вперед.

- Хоч і важко буде, але не варто озиратися назад. І все буде добре, - каже школяр.

Мама Тараса додає, що дуже важливим є бажання працювати - і в дитини, і в батьків.

- Іноді дитина може впасти духом чи розчаруватися або втомитися, - каже вона. - Її треба підтримувати, підбадьорювати, щоб ішла вперед. Тоді успіхи - не за горами.

 

 

 

 

 

 

 

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • Анонім

    Хай Бог вам допомагає
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
09:50 У списку — понад 20 адрес: що відремонтують цього року в житловому фонді Тернополя 09:05 Студентка з Тернополя перемогла на чемпіонаті України з боксу 08:00 НБУ знижує офіційний курс долара 22:00 У Катедрі організовують благодійний збір на автомобіль швидкої допомоги для ЗСУ Від читача 16:47 Молодь Тернопільщини ярмаркувала у Чернівцях 21:00 На дорогах державного значення Тернопільщини встановлять камери з штучним інтелектом 20:00 Майстриня з Чорткова плете шедеври з лози для всього світу 19:02 12-річна кременчанка потребує дороговартісної операції хребта: рідні благають про допомогу 18:00 На Тернопільщині створять новий індустріальний парк 17:20 Трьох тернопільських спортсменів нагородили за видатні досягнення на міжнародній арені 16:40 24 квітня в Україні будуть обмеження споживання електрики для бізнесу та промислових підприємств 16:05 Помер знаний священник-сумівець Роман Мірчук 15:15 Конфлікт в бібліотеці: колектив книгозбірні звернувся із заявою до омбудсмена 14:40 Робота в Тернополі: Актуальні вакансії тижня, оновлено 24 квітня 14:05 У незаконному переправленні військовозобов'язаного через кордон обвинувачують жителів Тернополя та Львівщини 13:12 У Тернополі відбудеться Великодній ярмарок крафтовиків 12:40 У Бережанах зіштовхнулися автобус та легковий автомобіль 11:43 Прорвала каналізація, рідина жовтого кольору тече до Ставу 11:30 Вбивство на Кременеччині: 36-річному чоловіку загрожує 15 років тюрми 10:50 Померла почесна громадянка Бережан Ярослава Мазурак
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up