Тернопільський став будуть рятувати

Тернопільський став будуть рятувати
Тернопільські активісти Андрій Об’єщик та Денис Милий сподіваються, що спільними зусиллями з міською владою їм вдасться зберегти Став

Активісти разом з представниками міськради створили комісію, яка взялася за вирішення проблем, пов’язаних зі складною екологічною ситуацією на Тернопільському Ставі

Нагадаємо, через спеку та відсутність опадів критично падає рівень води у Тернопільському ставі. Окрім того, водойма потерпає від цвітіння синьо-зелених водоростей та стоків. Громадські активісти б’ють на сполох, адже такими темпами Тернопіль може взагалі втратити свою перлину у центрі міста. Так, став вже змілів на 80 см.

Хто скидає у воду стоки

Нещодавно у міськраді відбулося засідання комісії, яка створена для вирішення проблем, пов'язаних з катастрофічною екологічною ситуацією на Тернопільському ставі. Під час засідання комісії активісти ГО «Скеля» та «Демальянс» разом з посадовцями міськради обговорювали проблему забруднення тернопільського Ставу стічними та каналізаційними водами. Громадські активісти озвучили свої підозри  щодо ситуації в кількох районах Ставу, яка має ознаки незаконного спуску, адже в зимовий період за свідченнями рибалок там довший час не утворюється лід, а в літній період навіть неозброєним оком видно бурління води.

Відео дня

- Як кажуть рибаки, на Ставі є ділянки, які взимку не замерзають. Ми дослідили це питання і маємо відео, де видно, що навпроти пивзаводу витікає та вирує вода.  Труби у воду є,  і ми їх побачили, - повідомив голова ГО «Скеля» Андрій Об’єщик. - Люки, які там зараз встановлені, йдуть у воду. Ми хотіли б побачити документи, які підтверджують чи спростовують, що це за люки і що з ними робити. Ще одне питання:  біля «Хутора» на асфальті є два прорізи, які ведуть до труб з вигрібними ямами і виходять в сторону ставу.  Також до водойми ведуть труби від колишнього комбайнового заводу. Ми не розуміємо, куди це все тече і це треба досліджувати.

Як запевняє під час засідання комісії начальник відділу водопровідно-каналізаційних мереж КП «Тернопільводоканал» Анна Загородна, на вул. Білецькій є колектор, в який врізаний пивзавод і скидає туди стоки.

- Чи є з’єднання зі ставом я сказати не готова, але те що вони скидають стоки у нашу каналізацію - це ми можемо підтвердити. Про труби в озеро я вперше таке чую, ми такого не знаємо, - каже вона. – Ресторан  «Хутір» має вигрібну яму має насос і також скидає стоки у колектор водоканалу.

Проблеми із незаконними врізаннями труб у став справді раніше були, каже Олег Соколовський.

- Труби знаходили, але тільки старі, нових врізок немає , - каже Олег Соколовський. - Колись були такі проблеми. Але були серйозні розбірки. Зараз треба все перевірити, бо всяке буває. Ми знаємо лише про офіційні мережі, а про все інше інформації у нас немає. Тому методом виключення треба визначити – водоканал це чи ні. Згідно з досліджень санстанції різке підняття забруднень води раніше було в районі Хутора чи не в 10 раз, а зараз там чисто , не просто чисто, а супер чисто. А зараз забруднення фіксується з протилежної сторони парку, але невелике. Тобто критичних викидів, які суттєво забруднили б став немає, але якість локальні є. От про них очевидно і йде мова. 

Відповідали відписками

Громадські активісти Тернополя вже давно намагаються привернути увагу влади до жахливого екологічного стану перлини нашого міста, який з року в рік лише погіршується, додає голова обласного осередку «Демальянс» Денис Милий.

- Численні публікації у ЗМІ Тернополя на цю тему, круглі столи, думки експертів, науковців, екологів довший час влада ігнорувала. На запити активістів відповідали банальними відписками про "природні процеси у ставі" і запевненнями про те, що "зимою такого не буде", - каже він. - На питання про заходи, які проводить влада у зв'язку з незадовільним станом Ставу відповідали ще веселіше – «покладено стільки то метрів бруківки на набережній, зроблено паркан новий, насипано стільки-то каміння, полагоджено стільки-то ліхтарів». І жодного слова про смердючу синьо-зелену воду, замори риби та просто гігантські плантації водоростей. Падіння рівня води у Ставі оголило не лише засмічене і замулене дно, а й проблему нехлюйського ставлення до нього. Розуміючи сумні перспективи втратити Став узагалі - міська рада терміново створює робочу групу. Під час першого засідання ми розглянули питання стоків, оскільки першим кроком до порятунку Ставу має стати наведення ладу саме зі стоками, як законними та незаконними. Найближчим часом на робочу групу представники відповідних органів влади мають представити схеми комунікацій у прибережній смузі, аби можна було відстежити незаконні стоки.

Шукають відповіді на всі питання

Щоб перевірити інформацію щодо пивзаводу активісти одразу ж після засідання комісії відвідали підприємство.

- На пивзаводі нас зустріло двоє представників управлінського апарату підприємства, які відповіли абсолютно на усі наші питання, без жодних вагань показали усі дозволи на водокористування та водовідведення та навіть влаштували нам цілу екскурсію по заводу, - розповідає Денис Милий. - Ми ознайомилися зі схемою забору води зі Ставу та схемою спуску, а також з дублюючою схемою забору та спуску води з системи водопостачання міста, системою каналізації. Вода зі Ставу забирається підприємством абсолютно законно, використовується виключно для охолодження агрегатів і повертається назад до Ставу, ніякого забруднення немає. Саме оце повернення теплішої води і привертало раніше увагу активістів, проте як виявилося – підстав для хвилювання немає ніяких у даному випадку. Більше того, у період маловоддя воду зі Ставу взагалі не беруть і не спускаються до нього, підприємство переходить на дублюючу систему забору-спуску води з систем водопостачання міста. Каналізаційна система підприємства – з’єднана з міською, представники підприємства запевняють - ніяких сторонніх витоків. Крім того, як виявилося, на території підприємства є ще й власна свердловина, хоча вона і не використовується наразі.

 Також активісти завітали і на сусідній об’єкт – водозабірну станцію, продовжує пан Милий.

- Так ось, ця водозабірна станція біля пивзаводу чи то належить, чи то використовується ВАТ «Текстерно», - каже він. - На даний момент працює. Здоровенна труба відсмоктує з нашого вщент змілілого ставу невідомо які обсяги води. І невідомо яким чином і куди відбувається сток. Візит на цей об’єкт поставив багато питань, на які найближчим часом ми будемо шукати відповіді. Як і на інші питання, що були озвучені в ході засідання робочої групи. Загалом тішить хоча б те, що нарешті влада міста звернула свою увагу на цю проблему і можливо, спільними зусиллями нам вдасться перетворити Став на візитівку нашого міста. А ми будемо далі інформувати громаду про перебіг подій у даній проблемі та досягнути результати.

 

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • Piter Savka

    Ви шо тупі ???  Поки ви не дасьте озеру більше води, до того часу буде продовжуватись ця ситуація. Ви хочете викинути  гроші на вітер ?
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:01 Прикрашає тарілки тернопільською вишивкою та архітектурою: історія майстрині Софії Демків 21:00 У ДТП на Тернопільщині постраждали п'ятеро людей 20:01 Поранений, але незламний: історія воїна-лісівника з Тернопільщини, який готується до протезування photo_camera 19:00 Жінки на керівних і бойових посадах в армії: що про це думають тернополяни? (ОПИТУВАННЯ) play_circle_filled Від читача 22:30 В новому мікрорайоні "Північний" жителі кількох будинків можуть залишитись без під'їзної дороги 18:00 У Тернополі має запрацювати креативний простір OPEN SPACE 17:01 У центрі Тернополя квітне магнолія (ФОТО ДНЯ) photo_camera 16:23 Бучацькі поліцейські затримали 16-річного студента, який прийшов в навчальний заклад з наркотиками 15:40 Оприлюднили відео конфлікту судді і поліції play_circle_filled 14:50 У Тернополі інспектор отримав майже сто тисяч за «правильне розмитнення»: що йому загрожує 14:10 У Тернополі 19 квітня падав сніг. Яку погоду чекати найближчими днями photo_camera 13:37 На Тернопільщині 19 квітня діятимуть графіки відключення світла для підприємств 13:05 «На щиті» повернувся захисник Сергій Михалко з Почаївської громади. Вічна пам'ять Герою! 12:18 Посмертно шестеро захисників отримали звання «Почесний громадянин міста Тернополя» 11:36 Волонтерка Христина Феціца пояснила, чому вирішила відмовитися від депутатства 11:03 Мобілізація автомобілів: що варто знати про новий закон. Для «20 хвилин» коментує юрист 10:18 Найнижчі пенсії в Україні отримують мешканці Тернопільської області (РЕЙТИНГ) 09:40 Що з реабілітаційним центром на Чумацькій, на який виділяли 8 мільйонів 09:02 Ранкові обстріли Дніпропетровщини. Є загиблі та постраждалі, серед яких — діти 08:01 Чи варто в найближчі дні чекати потепління в Тернополі та області
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up