Партнер рубрики Події

Тернопільський став покрився токсичними водоростями - гине риба. Як із цим боротимуться

Тернопільський став покрився токсичними водоростями - гине риба. Як із цим боротимуться
  • “Навколо ставу накопичилось стільки проблем, що він перетворюється зі перлини Тернополя в загрозу для тернополян”, кажуть фахівці. У водоймі бракує кисню. 
  • У міськраді розповіли, що будуть діяти за розробленою програмою очищення ставу, але на це чималі потрібні кошти.

Причиною цвітіння води на Тернопільському ставі є висока температура повітря, мала проточність води та забруднення водойми нечистотами, розповідає доктор біологічних наук Василь Грубінко.

Водорості - токсичні, але купатись поки можна 

- Тернопільському ставу за біологічними показниками на сьогоднішній день - десь поза 60 літ, - каже пан Грубінко. - Тобто вже прожив він свій продуктивний час і, як у людей, у нього виникає багато хвороб. 

Як кажуть фахівці, зараз у водоймі не функціонує система самоочищення. Це відбулось через комплекс причин: первинне забруднення, навантаження важкими металами та нафтопродуктами, що разом викликає старіння Ставу. 

Відео дня

 - На даний момент Став покрився токсичними водоростями, - каже доктор біологічних наук. - Ми повинні змінити баланс синьо-зелених водоростей на користь зелених, бо вони менш токсичні. А якщо нічого не робити, то вже через 2-3 тижні, коли буде тепло, ми отримаємо загибель цих водоростей і потім відповідно буде масова загибель риб. У результаті ми можемо отримати катастрофічний стан нашого ставу. 

Водорості, які зараз є у Тернопільському ставі, не становлять шкоди здоров’ю людини, але водну окрасу міста потрібно рятувати, кажуть фахівці. 

Вже гине риба у Ставі

Про те, що у гідропарку "Топільче" гине риба, тернополяни активно пишуть у соцмережі Facebook.

“Це риба. Риба вирішила більше не диxати і задиxнулася.”, - написав у своєму пості Avis Wind

Як вдалось вияснити журналістці “20 хвилин” на місце загибелі риби виїздили екологічна інспекція, рибоохорона, у присутності представників об`єднання парків, які зобов’язані здійснювати охорону своїх об`єктів. Відібрано проби води інспекцією, пояснили в державній екологічній інспекції в Тернопільській області. 

- Кожного літа проводять такі роботи, виїжджаємо та фіксуємо загибель риби, - коментує перший заступник начальника Державної екологічної інспекції в Тернопільській області Юрій Рослий. - На нашу думку, це пов’язано із кліматичними умовами. Ну і , звісно, стояча вода, цвітіння водоростей та нестача кисню, відповідно, як наслідок - починається загибель риби. 

Ця ситуація підтверджується лабораторними дослідженнями води в Державній екологічній інспекції, зазначають її працівники. 

 - Ми беремо часто воду на аналіз, - каже пан Рослий. - І 24 червня, коли була зафіксована масова загибель риби у гідропарку, заміри кисню там показали нуль, а має бути більше, ніж чотири грами на літр. 

Усе буде залежати від погоди, чим менша температура повітря, тим краща  ситуація була б, кажуть фахівці.

Це глобальна проблема для міста

Інженер-гідротехнік Володимир Качор, який розробляв будівництво водозабірних споруд для забезпечення водою 1-ї черги аераційної системи водосховища "Тернопільський став”, розповів журналістці “20 хвилин”, що для того, аби оздоровлювати водойму, необхідно було провести комплексні дослідження. 

- На сьогоднішній день стоїть питання оздоровлення озера, а для того, щоб його оздоровити, потрібно поставити правильний діагноз, - каже фахівець. - Я займався комплексними інженерними вишукуваннями, які направлені на те, щоб виявити всі можливі причини, через які забруднюється став. І ми спланували заходи, які сприяли б оздоровленню Ставу.

Першим заходом покращення ставу є аераційна система. Вона виконує дві функції - збагачує воду киснем, що в подальшому унеможливлює розвиток інтенсивних синьо-зелених водоростей, а також виконує естетичну функцію, пояснює пан Качор. 

 - Ми розмістили аераційні фонтани у місцях, де найбільше розвивають водорості, - каже інженер-гідротехнік. 

Треба робити цілий комплекс робіт, пояснює заступник міського голови Леонід Бицюра. 

- Якщо ми просто запустимо рибу, то вона здохне, - каже пан Бицюра. - Потрібно зрозуміти, що ставом близько 50-ти років зовсім ніхто не займався. І тепер, щоб врятувати його, потрібно проводити цілий комплекс робіт. Зокрема, це - регіональна завдання екологічної системи. Бо для нас Івачів має важливу роль, так як звідти йде притік води. Я вже веду переговорити із з ними. Ми не можемо цілком привести до ладу став, якщо не буде очистки Серету. А безпосередньо на нашому ставі потрібно займатись очисткою ливневих вод, аераційною системою, вивозом мулу та встановити придонний спуск. Це біологія, ми не можемо вивезти комбайном водорості, бо це нічого не дасть. Тому ми будемо робити цілий комплекс і тоді буде результат. 

На початку 2017 року прийняли програму розвитку водосховища “Тернопільський став”, пояснює заступник міського голови. 

- Ми не можемо окремо очистити Став, - каже пан Бицюра. - У 2017 році ми вперше проаналізували екотоксикологічний стан, всього дослідили шість точок відбору. Водосховище - це “нирка” Тернополя і проблема в тому, що система каналізування ливневої води зведена вся на Став

А за радянських часів планували робити перекидку ливневих через центральну частину на Березовицю. Там мала бути мережа каналізаційно-насосних станцій, яка б допомогла. Але з 90-х років це питання закрилось і зараз це нереально зробити, бо пройшла забудова, зазначив заступник міського голови. 

 - Тому мають бути локальні очисні споруди, ми зараз над цим працюємо, - каже пан Бицюра. - Але зробити це дуже важко, бо ливнева вода йде миттєвим потоком і вловити її дуже складно. У парку Шевченка, наприклад, немає місця, щоб встановити очисні споруди. 

Тому фахівці розглядають варіанти облаштування підземних очисних споруд. Або ж думали на рахунок вприску спеціальних композитів в ливневі каналізації. 

 - Тобто в каналізаційній воді при великому й стрімкому потоці ливневої води,  включались би форсунки із спеціальним композитним матеріалом, який звязував би речовини і починав би діяти в ставі. Але в Україні відсутній досвід очистки миттєвого скиду, тому поки що це, як один із варіантів, - говорить він. 

Потрібно встановити придонний спуск 

Другим кроком порятунку ставу є те, що потрібно привести в рух придонні шари води, кажуть фахівці. 

- Потрібно встановити придонний спуск, який дасть можливість руху води в придонних шарах і відповідно ці ділянки ставу стануть набагато здоровішими, - каже пан Качор. - Тобто треба завести трубопровід в найглибше місце і прокласти його по дні, а далі скинути воду в річку Серет.

На реалізацію придонного спуску потрібно близько 3,1 мільйона гривень і пів року роботи, каже пан Качор. На даний момент, як каже Леонід Бицюра, інженерне рішення є на все, окрім утилізаційної частини.  Але ще зараз пан Бицюра очікує на результати аналізів на хімічні, біологічні та мікробіологічні показники у Ставі, що допоможуть знайти вже всі причини його забруднення. 

Головне, щоб були кошти 

- Ми запропонували підтримати наш проект державному екологічному фонду, - каже заступник міського голови. - Але він жодної копійки за 10 років в Тернопіль не виділив. Також ми працювали з різними фондами, подавали на посольські програми. Подали 32 пропозиції, але, на жаль нас, поки що не підтримали.

Тому у міськраді розраховують на кошти із екологічного фонду. А якщо ні, то кажуть, будуть шукати кошти по міжнародних структурах, виділяти із місцевого бюджету. Кажуть, що реалізувати все можливо, але головне, щоб були кошти.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (5)
  • Василий Кадобный

    Ще пару котеджів з причалами біля самої води і став очиститься.Тварі,живете одним днем.А потім хоч потоп.
  • Ігор

    Та йоли-пали, минулого року як всім розказували про корисність "аераційного фонтану", і чо тепер?
  • Діонісій

    мета серьожі та компанії знищити став, а на його місці побудувати новий мікрорайон і застелити його бруківкою.

    Олег reply Діонісій

    Дійсно буде красота. Нові елітні будинки. Бруківочка. Головне ще всі дерева вирізати в парку шевченка і там також застелити все красивою бруківочкою. КРАСОТА.
  • Містянин

    Пропоную краудфандинг від тернопільських можновладців. Кожен надал і заставний скинеться по 2-3 мільйони гривень тай проблема вирішена. А ще як будуть відчувати що то їхні гроші витрачаються - все буде робитись дуже швидко, якісно, та за справедливо ціну.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
21:00 У місті на Тернопільщині відновили дзвін старовинного годинника на ратуші 20:00 На вулиці Батьківського двоє тернополян зробили стихійне сміттєзвалище — як відповідатимуть 19:03 Через обмеження тепер затори: чи ремонтуватимуть аварійний міст біля технічного університету photo_camera 18:25 У Тернополі розшукують молоду жінку Від читача 22:29 Тумба Кварцит 110 18:00 Сенатору США, який має чортківське коріння, присвоїли звання «Почесний громадянин Чорткова» 17:00 У Тернополі презентували інформаційно-координаційну платформу для ВПО 16:00 Поліція розшукує 52-річного тернополянина 15:10 Україна повернула тіла 140 полеглих захисників 14:37 У Тернополі 26-27 квітня ремонтують дороги: перелік адрес 14:03 На Київській зіштовхнулися автівки: постраждала жінка 13:35 Мешканці ОСББ закупили за власні кошти дрони для тернопільських військових 12:51 Близько 500 жителів Тернопільщини отримали щеплення у рамках Всесвітнього тижня імунізації 11:52 У Тернополі запалили свічки пам'яті про жертв Чорнобильської катастрофи 11:35 ДТП на дорозі Тернопіль-Ланівці: травмовані водій та дитина 11:03 «На щиті» повертається до рідного дому солдат Володимир Огородник 10:10 У графік зупинки котелень у Тернополі внесли зміни 09:50 Святковий гастрономічний рай на Великодні свята від мережі магазинів «Смаколик» (новини компаній) 09:30 У Тернополі відбудеться марафон з писанкарства 09:01 26 квітня відключать газ в центрі Тернополя
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up