Партнер рубрики Події

Іноземець, який вчився у Тернополі, створив мобільний додаток про Голодомор

Іноземець, який вчився у Тернополі, створив мобільний додаток про Голодомор

У листопаді 2018 року в Play Store з’явився новий мобільний додаток під назвою HOLODOMOR.

Це безкоштовна програма-нагадування, яка дає можливість брати участь у спостереженні хвилини тиші, незалежно від того в якому куточку світу ви знаходитеся, щоб пам’ятати трагічну втрату життя українського народу взимку 1932-33 років.

Додаток спонукає нас пам’ятати уроки історії, адже ті, хто їх забув, приречені повторювати знову .https://play.google.com/

Ідея та створення програми належить, лікарю за фахом Мугунтану Муругану, який є малайзійцем. Саме він створив мобільний додаток HOLODOMOR, щоб звернутися до світових громадян з історичною трагедією, яка забрала життя мільйонів народу України. Нагадаємо, що він є випускником Тернопільського державного медичного університету імені І.Горбачевського. Мугунтан навчався в ТДМУ упродовж 2004-2009 років. За цей час він емоційно прив’язався до України, пізнав її історію і культуру. Сьогодні в його особі наша країна має підтримку і надійного друга.

Відео дня

 

Мугунтан одружений з українкою Лідією Муруган. В Україні він започаткував та видав перший міжнародний медичний журнал «Наш Рік». Разом з дружиною започаткував англійські курси для дітей та дорослих, неодноразово брав участь у заходах щодо сприяння дружби між Україною та Малайзією. Допоміг започаткувати Українську культурну асоціацію в Малайзії та є її радником. Сьогодні наш випускник керує 23-ма медичними клініками в Малайзії.

«Він дізнався про це ще будучи в Україні, він чув багато розповідей моєї сім’ї, бо це торкнулося моїх бабусь. В 2017 році посол України організував в Малайзії виставку до дня Голодомору та показав жахливі факти цієї трагічної історії. Малайзія до того навіть не знала про це.  Саме в цей час Мугу придумав та запропонував ідею створити додаток. Упродовж десяти місяців працював над його створенням.  Головна ціль – об’єднати хвилиною мовчання людей, де б вони не знаходилися в цю мить.  Він вірить, що забувши історію, ми маємо загрозу її повторити», – розповіла дружина Лідія.

Вона додала, що трагедія Голодомору залишила на нього таке стійке враження, що він взявся за цю подорож, щоб разом з усім світом спостерігати хвилину мовчання в четверту суботу листопада будь-якого року. HOLODOMOR – некомерційна програма. Додаток малий в об’ємі – всього 18.4Mb, що дає можливість кожному завантажити цю програму, не забираючи багато пам’яті в телефоні.

Сьогодні Мугунтан Муруган продовжує працювати над технічним її вдосконаленням та чека дозволу від Apple store, щоб цей додаток могли скачати на IOS.

Підтримайте благородну мету і дії нашого випускника, який серцем і душею завжди з Україною. Саме завдяки таким посланцям доброї волі наша держава завжди матиме надійних друзів і партнерів у світі.

Університет висловлює щиру подяку Мугунтану Муругану за його щире ставлення до України, за прагнення зберегти нашу історію, повідомляє прес-служба Тернопільського державного медичного університету імені І.Горбачевського.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
08:05 Якою буде ціна на газ з 1 травня: є рішення «Нафтогазу» 22:03 Історичні будівлі та карти старого міста: які бронзові мініатюри є у Тернополі photo_camera 21:03 Що тернополяни покладуть до великоднього кошика та скільки готові витратити (ОПИТУВАННЯ) photo_camera 20:01 Жінка з Тернопільщини втратила 32 000 гривень, повіривши шахраям Від читача 17:01 Багаторічна співпраця ОЦЗ з газетою «Вільне життя» 19:00 У Кременецькому районі в результаті займання авто загинув 36-річний чоловік 18:42 У Тернополі збили 17-річного мотоцикліста: хлопця госпіталізували 18:00 Відбудеться зустріч з бойовим командиром із відомого батальйону «Вовки Да Вінчі» Олександром Ябчанкою 17:15 Не стало воїна з Тернопільщини Володимира Леськіва 17:00 Магазини побутової та цифрової техніки: Все для Вашого дому та офісу (партнерський проєкт) 16:30 На вулицях міста відновлюють дорожню розмітку на пішохідних переходах photo_camera 15:30 Куди піти, що подивитися у Тернополі 25-28 квітня 14:40 На Театральному майдані працює вакциальнький автобус: від яких хвороб можна щепитися photo_camera 14:00 Суд звільнив від покарання чоловіка, який ухилився від призову, бо він добровільно пішов служити у ЗСУ 13:32 У Страсну П'ятницю в Зарваниці відбудеться Хресна дорога 13:03 З квітами, прикрасами та стрічками: скільки коштують вербові букети на ринках Тернополя photo_camera 12:15 Помер колишній головний тренер тернопільської «Ниви» 11:35 У Тернополі збільшили кількість тролейбусів та автобусів до кладовищ на Великодні свята 11:00 За забиття брата до смерті обвинувачують чоловіка з Тернопільського району 10:15 На два дні перекриють рух транспорту на Гайовій
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up