Тернополян будуть вчити екологічної культури сортування сміття

Тернополян будуть вчити екологічної культури сортування сміття

На хакатоні “Тернопіль без проблем” переміг проект, який буде популяризувати культуру сортування та переробки сміття в місті. Організатори заходу обіцяють, що проект обов’язково реалізують.

Вже п’ять місяців як в Україні діє закон, який зобов’язує українців сортувати сміття. Однак виконувати його мають можливість далеко не всі. Зокрема, в Тернополі просто немає сміттєвих контейнерів окремо для скла, пластику та паперу, як, наприклад, у сусідньому Львові.

Тож чи не єдиним виходом із такої ситуації є приватні ініціативи. Однак вони — це крапля в морі, адже екологія страждає щодня. То що ж робити? Піднімати рівень освіченості тернополян, зокрема і щодо екологічної культури. Саме такий проект розробила на хакатоні “Тернопіль без проблем” команда “Реформатор”. Лише двоє людей: студент-програміст та медіа-експерт пропонують почати із інформаційної кампанії — навчити людей правил сортування сміття та організувати в місті точки його збору.

Відео дня

Чому саме ця тема важлива для 20-річного Євгена Беднарчука та 27-річної Зоряни Богуцької, дізнавалась наша журналістка.

- Розкажіть трохи про себе: чим займаєтесь, які теми чи галузі вас цікавлять?

Зоряна Богуцька: - Мені 27, я мама 3-річного сина, одружена, щаслива дружина. За освітою я маркетолог, маю досвід роботи в рекламній агенції на посаді маркетолог та клієнт-менеджера, також працювала медіа-аналітиком в ІТ-компанії. Зараз я у декретній відпустці, а вже з серпня повертаюсь на попереднє місце роботи.

Євген Беднарчук: - Я студент. Мені 20 років. Вчусь в ТНТУ Пулюя на комп’ютерних технологіях. З самого дитинства мене цікавило все на світі. Зараз найбільше цікавлюсь психологією, мистецтвом комунікації та спілкування з людьми, веб-програмуванням, економікою та бізнесом. На даний момент займаюсь вивченням веб-програмування в напрямку Front-end. Вже володію достатньою базою знань на рівень Trainee/Junior та в найближчому часі планую працювати за цією спеціальністю.

 - Яка проблема і чому мотивувала вас взяти участь у хакатоні?

З.Б.: - Коли я стала мамою, суспільні проблеми в наші країні почали мене набагато більше цікавити, ніж раніше. Я відчула відповідальність перед сином за ту країну, місто, де він народився. Проблеми екології – це те, що не завжди видно неозброєним оком, але невидима шкода від них є дуже великою. Економіка, політика – змінюються, а екологічні проблеми – це те, що накопичується і це ми залишаємо в спадок своїм дітям, внукам і т.д.

Проте, основна проблема, на мою думку, – це громадська пасивність. А хакатон зацікавив своїм відео-роликом, де конкретно було поставлене питання: «а що ти можеш запропонувати для того, щоб вирішити якусь проблему в Тернополі?». Додатково привернуло увагу те, що одним із організаторів заходу був «ІТ-кластер».

Є.Б.: - Прийшов на хакатон бо чув , що там буде багато людей з IT-компаній Тернополя і хотів просто з ними поговорити, поставити різні запитання і побачити, на що мені потрібно буде орієнтуватися. Очікував, що приєднаюсь до якоїсь команди, де мої навички Front-end зможуть стати в нагоді. Про те, що сам створю команду і зроблю якийсь гідний проект навіть не задумувався.

- Чи одразу визначились із темою проекту, адже ви прийшли на захід поодинці, а не вже сформованою командою? Чи легко було знайти спільну мову і разом працювати над ідеєю? Чому “Реформатор”?

З.Б.: - Незважаючи на те, що ми Євгеном вперше побачились на заході, ми одразу знайшли спільну мову. Як не дивно, у нас виявилося багато схожих поглядів на життя. Спочатку ми обговорювали всі глобальні і місцеві проблеми. Але тема екології для мене була найактуальнішою і Євген підтримав.

Сконцентруватися на конкретному завдані, визначитися із цілями та пріоритетами допомогли ментори заходу, котрі виявилися надзвичайно розумними та досвідченими людьми. Особливо вдячні Івану Рудакевичу, котрий був експертом в сфері екології, він допомагав, координував та мотивував нашу команду.

Назва «Реформатор» - це ідея Євгена, досить спонтанна, але говорить сама за себе (сміється  – прим.авт.)

Є.Б.: – Спочатку хотів назвати команду “Завойовники”, “Імператор” і щось в цьому дусі. Але зупинився на “Реформаторі”, бо просто прикольно. Після цього 2-3 години активного спілкування із Зоряною, я визначив основні моменти, якими вона зацікавлена, і підлаштувався під неї. Вона сказала, що хоче екологію, я сказав: “ok, go екологію! (сміється – прим.авт.).
Першою ідеєю для проекту був  інформаційний ресурс, який мав на меті підвищення екологічної свідомості громадян.
Але потім ми почали звертатися за порадами до більшості експертів і менторів на заході. І вирішили сфокусуватися на місті Тернопіль і конкретному напрямі — сортування.

 - Розкажіть власне про сам проект. В чому його актуальність і реальність реалізації в місті?

З.Б.: - Суть проекту полягає в тому, щоб проінформувати населення про те, що більша частина їх відходів – це не сміття, а  вторсировина (папір, скло, метал, пластик, поліетилен тощо), котру можна здавати на спеціалізовані підприємства для переробки, отримуючи при цьому гроші. Крім того, ми плануємо поєднати роботу ЖЕКів, ОСББ та підприємств для організації сортування та транспортування вторинної сировини. Оскільки більшість населення міста охочіше буде сортувати відходи, якщо для їх збору будуть спеціалізовані урни. Актуальність проекту  в тому, що цього року вийшов закон про обов’язкове сортування сміття, і те, що тернопільське сміттєзвалище переповнене, його вистачить ще лише на декілька років. Ситуація звичайно потребує масштабних рішень, таких як будівництво сортувальних та сміттєпереробних заводів, проте, поки дані проекти чекають фінансування, можна вже сьогодні робити перші невеликі кроки в напрямку вирішення цієї проблеми.

Є.Б.: - Дивно, але багато людей навіть не здогадуються про те, що в Україні вже діє закон про сортування сміття. Більше того, я сам вперше про нього почув на хакатоні. Сам наш проект є першим кроком на шляху екологічного розвитку Тернополя. Досить просто і реально  розголосити всім людям про можливість переробки вторсировини. І якщо приправити цю інформацію прямою економічною вигодою для людей, то в теорії багато жителів міста має відгукнутися на наш поклик. Більшість експертів були також переконані, що проект знайде свою нішу людей.

В Тернопільському ІТ-кластері розповіли, як саме планують реалізовувати проект.

- Надалі ми зберемо учасників команди-переможця, пропишемо проект покроково, розіб’ємо його на етапи, сформуємо дати виконання та обраховуємо фінансову частину. Після цього подамо проект в міську раду для ознайомлення, затвердження та подальшого впровадження. Що ж до команд, які посіли 2-ге та 3-тє місця, то ми теж не залишимось осторонь. По максимуму їх також розглянемо та спільно будемо шукати шляхи фінансування та реалізації , - пояснила керівник кластеру Катерина Міхайліді.

Нагадаємо, “срібло” та “бронзу” на хакатоні взяла команда Центру Науки Тернополя із проектами щодо організації біогазової установки та біореактора із вирощування корисних водоростей.

 


 

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (4)
  • Nataliya Khrystina

    Накінець 👍
  • Bondzyukh Nadiya

    Будь ласка, підпишіть та поширте петицію "Збереження паркових зон" http://petition.te-rada.org/petition/7 Дякую за увагу!

  • тойво

    Зокрема, в Тернополі просто немає сміттєвих контейнерів окремо для скла, пластику та паперу, як, наприклад, у сусідньому Львові.""""""""""



    для пластикових пляшок в нас є контейнери давно.

    чи малось на увазі для всього пластику?
  • Андрій Собчук

    давно пора!!!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
12:46 На «Алясці» чоловік пошкодив чотири автомобілі, припарковані у дворах — поліція 11:25 Масована атака росії: удару зазнали об'єкти критичної інфраструктури України 11:01 На Тернопільщині через негоду перебої з електропостачанням є у 39 населених пунктах 10:25 У Мінекономіки назвали причини переходу на літній час Від читача 12:17 Пів мільйона грн компенсацій отримали цьогоріч роботодавці Тернопільщини, які працевлаштували переселенців 09:35 Помер військовослужбовець із Кременецької громади 09:00 29 березня без світла буде одна вулиця в Тернополі 08:00 У Тернополі відновлюють футбольні матчі з вболівальниками 22:20 Поліція розшукує 15-річного хлопця з Чорткова Олександра Мороза 22:00 Дитячу травматологію змінив на артбригаду: історія молодого лікаря-науковця 21:00 У Тернополі прощатимуться із військовослужбовцем Іваном Грицком 20:00 Перетворили пустир на модульне містечко: як переселенці стали стимулом для відбудови Малашівців play_circle_filled 19:00 «На щиті» повернувся додому сапер із Теребовлянської громади 18:00 У замку на Тернопільщині організовують толоку 17:00 26-річний тернополянин за 4500 доларів став «батьком» трьох литовських дітей 15:30 Причетному до організації вибухів у Тернополі повідомили про ще одну підозру 15:07 «Афілійований міні-EdCamp Ternopil»: що зібрало у 19 школі майже дві сотні освітян? 14:00 На Тернопільщині мотоцикліст врізався в кам'яну огорожу — є постраждалі 13:30 Патріотична організація «Центурія» проводить набір активної молоді 13:00 На п’ятьох вулицях Тернополя триває поточний ремонт дорожнього покриття
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up