Партнер рубрики Події

Корисно: тернополян навчать захищати свої права

Корисно: тернополян навчать захищати свої права

«Дієва громада» - просвітницький проект, покликаний показати тернополянам їхні можливості як громадян. Кожному, згідно з законом, передбачено багато інструментів отримання інформації, впливу на владу, участь у прийнятті рішень, контролю за витратою бюджетних грошей. 

Більшість про них не знають і продовжують вважати «ми ні на що не впливаємо». Проект покаже ті інструменти, якими може скористатися кожен. «Доступ до інформації», «Дані державних реєстрів», «Вплив на прийняття рішень», «Доручення місцевим депутатам», «Громадські ініціативи» - про ці та інші теми ви щотижня зможете читати у нашому виданні. Реалізовує проект «Дієва громада», із залученням експертів по кожній з тем, громадська спілка «Рада бізнесу Тернопілля», благодійний фонд «MagneticOne.org» та Медіа Корпорація «RIA». Окрім публікацій, будуть і короткі відео на ютуб-каналах, і круглі столи, й інформаційні брошури.

 

Можливість навчити громаду бути сильною

Відео дня

Юрій Штопко, регіональний видавець Медіа Корпорації «RIA»:

- Засоби масової інформації повинні виконувати не лише функцію інформування, а виховання, освіти, просвітництва та зміни суспільства. Тому ми часто долучаємось до подібних проектів чи стаємо їх співініціаторами. Інформація, яку ми подаватимемо в рамках цього проекту, може навчити громаду бути сильною та дієвою, бо є багато інструментів впливу та контролю, про який мало хто знає. То чому не розповісти і не навчити?

 

Хочемо розвивати громадянське суспільство

Яна Желябіна, голова БФ «MagneticOne.org»:    

- Наш фонд працює над подібними проектами, аби розвивати громадянське суспільство. Вирішувати проблеми за людину чи за громаду неправильно. Значно ефективніше взаємодіяти з людьми, навчати їх вирішувати проблеми та змінювати систему. Всім нам треба розуміти, що великі перетворення є наслідком маленьких змін. Вірю, що цим проектом ми змінимо частину тернополян. А можливо, і не лише, бо готові тиражувати напрацювання на всю державу.

 

 

Треба вчитися знати свої права

Ярослав Колодій, голова громадської спілки «Рада бізнесу Тернопілля»:

- Наша спілка заснована подіями на Майдані заради захисту підприємців та протидії корупції. Та зараз ми бачимо, що частина проблем, які є в нашому суспільстві та державі спричинені й необізнаністю, інертністю громади та часто втратою віри в Закон та свої сили. Аби трохи виправити це, ми вирішили  підтримувати проекти спрямовані на якісну освіту, виховання молоді та просвітництво. Бо розвинені громади сильні тим, що люди знають свої права та вміють впливати. Нам треба того вчитися. Тому давайте разом!

 

Модуль №1 «Доступ до публічної інформації»

 

«Отримати якусь офіційну інформацію та копії документів  від органів влади, державних структур та установ або ж від чиновників можуть лише правоохоронці або журналісти» - це твердження помилкове. Але, на жаль, більшість громадян вважають, що обмежені в доступі до інформації.

- Дуже часто до редакції телефонують читачі з проханнями: «з’ясуйте, що вони там роблять», «поцікавтеся, куди пішли гроші та скільки витратили», «спитайте, коли запланували відремонтувати вулицю», «дізнайтеся, чому нам нарахували таку-то суму», - розповідає головний редактор газети «RIA плюс» та інформаційного сайту te.20minut.ua Наталка Колтун. – Це при тому, що на всі ці питання люди можуть отримати відповіді напряму і самостійно. До того ж, скористаються тими ж інструментами, що й журналісти. Коли це пояснюємо людям, то дуже дивуються, бо не знали, що в праві доступу до інформації на рівні з журналістами.

Наталка Колтун розповіла, щоб освоїти механізми доступу до публічної інформації, кожному достатньо ознайомитись лише з одним законом. Мова про Закон України «Про доступ до публічної інформації», який гарантує право кожному збирати, зберігати та розповсюджувати публічну інформацію. Такою, зокрема, є «інформація отримана або створена в процесі виконання суб'єктами владних повноважень своїх обов'язків, передбачених чинним законодавством, або яка знаходиться у володінні суб'єктів владних повноважень, інших розпорядників публічної інформації».

- Суб'єкти владних повноважень - це та сама міська або обласна рада, з її підрозділами, державна адміністрація з управліннями та відділами, поліція, прокуратура, суди і тому подібні організації, - розтлумачує пані Наталя. – Майже все, що стосується їхньої діяльності та інформації, якою володіють чи яку опрацьовують – відкрите для громадян. Треба лише запитати. Те саме стосується й державних чи міських грошей – там де вони є, інформація не може бути обмежена. Тому кожен може запитати: хто, що та за скільки купив або зробив і, навіть, попросити копії актів, угод, накладних. Можливо, громадянам і не потрібно аж так глибоко занурюватись, але вони повинні зрозуміти: вони мають право та механізм доступу до інформації.

Ключове питання: як звертатися за інформацією? Відповідь проста: інформаційним запитом. За формою це майже як заява, але (!) замість слова «заява» потрібно зазначити «запит на інформацію». По-перше, розглядають запит 5 днів, а не 30. А по-друге, це дає доступ до більшого масиву інормації і зменшує можливості чиновників ухилятися від відповіді

 - Запит, за законом, можна подати письмово, усно чи на електронну скриньку. Останні два способи навіть підпису не передбачають. Тобто не виходячи з дому, людина може надіслати запит на інформацію, яка її цікавить чи отримати копії документів, - розповідає Наталя Колтун.  – Запит повинен містити: ім'я та прізвище запитувача, поштову адресу або адресу електронної пошти, а також номер засобу зв'язку, якщо такий є, загальний опис інформації або вид, назву, реквізити чи зміст документа, щодо якого зроблено запит, якщо запитувачу це відомо, підпис і дату за умови подання запиту в письмовій формі.

Наш експерт наголошує, що є винятки щодо надання інформації, але їх небагато і кожне ненадання чи обмеження інформації має бути чітко обгрунтоване розпорядником з посиланням на норми закону. То ж пробуйте з'ясовувати те, що вас цікавить, аналізувати та контролювати. Дані розпорядників інформації (адреси, ПІП, електронні скрриньки – авт.) є у вільному доступі і ви можете надсилати їм запити. У випадку, якщо напишете не тому розпоряднику, закон зобов’язує отримувача запиту самостійно переслати його належному розпоряднику та проінформувати вас про це.

Наступного тижня у модулі №2 проекту «Дієва громада» ми розкажемо про роботу із відкритими державними реєстрами.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
17:20 Трьох тернопільських спортсменів нагородили за видатні досягнення на міжнародній арені 16:40 24 квітня в Україні будуть обмеження споживання електрики для бізнесу та промислових підприємств 16:05 Помер знаний священник-сумівець Роман Мірчук 15:15 Конфлікт в бібліотеці: колектив книгозбірні звернувся із заявою до омбудсмена Від читача 16:47 Молодь Тернопільщини ярмаркувала у Чернівцях 14:40 Робота в Тернополі: Актуальні вакансії тижня, оновлено 24 квітня 14:05 У незаконному переправленні військовозобов'язаного через кордон обвинувачують жителів Тернополя та Львівщини 13:12 У Тернополі відбудеться Великодній ярмарок крафтовиків 12:40 У Бережанах зіштовхнулися автобус та легковий автомобіль 11:43 Прорвала каналізація, рідина жовтого кольору тече до Ставу 11:30 Вбивство на Кременеччині: 36-річному чоловіку загрожує 15 років тюрми 10:50 Померла почесна громадянка Бережан Ярослава Мазурак 10:10 25 квітня на двох вулицях у Тернополі не буде води 09:30 Воював з окупантом майже два роки: Збаразька громада втратила захисника Ігоря Войціховського 09:02 У Тернополі «вар'яти» презентують нову гумористичну програму 08:02 Чому чоловіків обмежили в консульських послугах і коли їх відновлять 22:04 У поминальні дні не варто залишати на гробах паски і яйця. То що потрібно померлим, пояснюють священники 21:01 Віктор Павлік побував в рідній Теребовлі і поскаржився на... міст photo_camera 20:00 Теплиці, майонез і дитячий клуб: історії трьох бізнесів, які переїхали на Тернопільщину play_circle_filled photo_camera 19:30 24 квітня у мікрорайоні «Пронятин» не буде води
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up