Партнер рубрики Події

Тернополяни можуть помилуватись квітами неопалимої купини

Тернополяни можуть помилуватись квітами неопалимої купини

Помилувались квітами ясенцю білого, який ще називають неопалимою купиною, можна біля підніжжя Гострої скелі у заповіднику "Медобори", що на Гусятинщині. Саме там рідкісної рослини найбільше в Україні.

У 60-х на цьому місці діяв вапняний кар'єр. Десятки червонокнижних і регіональних рідкісних рослин були знищені. Згодом тут відкрили заповідник, де почали вирубування чагарників, які заполонили підніжжя. Хоч рослинність на цій ділянці не залишилась недоторканою, вдалось врятувати ясенець білий і ще 18 видів червонокнижних рослин.

Торкатись цих красивих квітів не можна - вони отруйні і можуть викликати опіки. Запах в рослини приємний, проте навіть його не можна вдихати надто близько.

Відео дня

За легендами, раніше ця рослина слугувала оберегом. Дівчата вплітали їх у вінки, чоловіки носили коло серця - було повір’я: якщо цю квітку взяти з собою у бій, обов’язково повернешся живим. Одного разу на місцеве поселення напало військо, жінки та діти заховались у печері, біля якої цвів ясенець. Коли один з нападників зірвав рослину, вона спалахнула у його руках, а разом з нею і інші квіти. Так могутнє військо було переможене, і відтоді рослина так себе захищає.

Та найбільше відома неопалима купина своєю ще одною незвичайною властивістю.

Як розповідають працівники заповідника, на стеблах цих рослин є такі пухирці, заповнені ефіром. Якщо в безвітряний день запалити запальничку біля куща, він запалає. Ефір згорає, а рослина залишається неушкодженою.

Вчені досі сперечаються, що саме ясенець білий міг бути тим палаючим кущем, який згадується у Святому Письмі. Саме через нього Бог заговорив до Мойсея  і призвав вивести народ Ізраїлю із Єгипту у землю Обітовану. Ще одна версія зображена на  іконі "Неопалима купина".  Палаючий кущ знаменував і зачаття Божою Матір’ю Ісуса Христа від Духа Святого. Кажуть, що ця ікона оберігає приміщення від пожежі та блискавки.

Поїздку організували в рамках серії мандрівок Тернопільщиною від "Koza Play".


 


 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
21:05 Тернополяни бігтимуть задля підтримки військових 20:02 П’яний водій, який збив жінку і втік з місця ДТП, у суді відбувся штрафом 19:01 Де дивитись Євробачення-2024 та як голосувати у півфіналі play_circle_filled 18:15 Три роки умовно для водійки, яка під наркотою в’їхала в Катедру Від читача 16:53 Майже 600 переселенців шукають роботу на Тернопільщині 17:55 На яких вулицях 8 травня чекати відключень світла 17:05 Чоловік з Тернопільщини за 9 тисяч переправляв військовозобов'язаного через кордон 16:23 Зупинили кровотечу до приїзду швидкої: у Зборові патрульні врятували чоловіка 15:40 Як отримати лікарняний дистанційно: покрокова інструкція 15:02 Ні відстрочки, ні бронювання не маю: як журналістка «20 хвилин» ходила на пару до Володимира Труша 14:25 У Збаражі затримали чоловіка за розпивання алкоголю на зупинці, він мав при собі рюкзак з боєприпасами 13:43 Тернополян просять утриматись від відвідування парків 12:55 Двоє людей за добу втопились у річках Тернопільщини 12:09 Яку їжу за знижками продають у супермаркетах Тернополя photo_camera 11:35 Заплатив 9 тисяч доларів, взяв надувний човен і — на Дністер: прикордонники про мешканця Тернопільщини play_circle_filled 10:55 У Тернополі «на щиті» проводжають трьох загиблих героїв play_circle_filled photo_camera 10:15 На мальовничому озерці в Ланівцях оселився лебідь (ФОТО ДНЯ) photo_camera 09:40 Вимагав хабар у 300 тисяч доларів за землю: судитимуть ексдепутата райради з Тернопільщини 09:03 Тернополянок запрошують на благодійний марафон 08:00 7 травня на Тернопільщині оголосили штормове попередження — прогнозують грози
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up