Партнер рубрики Події

Сьогодні громадські слухання про котельні на торфі. На що можуть вплинути тернополяни

Сьогодні громадські слухання про котельні на торфі. На що можуть вплинути тернополяни
  • “Бути чи не бути” торф'яним котельням в місті, тернополяни вирішуватимуть 24 вересня.  Зібрання відбудеться у приміщенні Тернопільської обласної філармонії о 18:30.
  • Для участі в голосуванні потрібен паспорт

Сьогодні у Тернополі - Громадські слухання. Час проведення 18:30. Місце - Тернопільська обласна філармонія - м. Тернопіль, вул. Острозького, 11
Тема громадських слухань: Заборона реалізації комунальним підприємством ТМР «Тернопільміськтеплокомуненерго» проектів, пов’язаних із будівництвом, введенням в експлуатацію та експлуатацією теплогенеруючих установок, призначених для виробництва теплової енергії з використанням альтернативних видів палива (торфу) в м. Тернопіль.


Днями в соцмережі прокотилася інформаційна хвиля, мовляв мерія намагається провести фейкові громадські слухання в одному з готелів міста. Проте ця інформація одразу ж була спростована у міськраді. 

Коли саме має відбутися громадське обговорення, розповідає один з ініціаторів слухань, демальянсівець Денис Милий. До слова, в оргкомітет входить близько 15 чоловік, з яких тільки 5 - ініціативна група, тобто представники громади. Усі інші - представники міськради.

Міська рада зауважень немає

- Ми вже завершили процедуру підготовки до громадських слухань щодо торф'яних котелень відповідно до того, як вимагає положення про громадські слухання, - розповідає громадський активіст Денис Милий. - Ми зібрали більш, ніж достатньо підписів, а саме 314 з 150 необхідних. Слухання призначили на 24 вересня. Ми пройшли весь шлях, і ніяких питань ні в кого по процедурі не виникло.

Відео дня

Також оргкомітет ще вирішує питання щодо механізму повідомленя тернополян про місце та час слухань.  

- Щодо оповіщення населення, то по процедурі особливих вимог немає, - зауважує співрозмовник. - У положенні зазначено, що організаційна комісія повинна зробити повідомлення і все. Ми плануємо домовитися з міськрадою аби повідомлення про місце та час було розміщенне на їхньому сайті. Також хочемо додатково проінформувати жителів міста через ЗМІ. 

До слова, міськрада прийняла положення “Про громадські ініціативи”, у якому чітко зазначено, що громада може створити ініціативну групу і винести будь-яке важливе питання в обхід міського голови та депутатів безпосередньо на сесію в міськради. Згідно прийнятої процедури міська ради при наявності усіх відповідних документів зобов'язана зареєструвати ініціативну групу за добу.

Нагадаємо, питання твердопаливних котелень в місті вкрай важливе для тернополян, оскільки громада міста проти їх функціонування. Однак мерія лобіює запуск цих котелень. 

Слухання виховують свідомого громадянина

Громадські слухання є важливим інструментом прямої демократії, можливістю громади порушувати питання місцевого значення та вносити свої пропозиції щодо них, коментує юрист Ростислав Небельський. Пропозиції, внесені на громадських слуханнях, є обов’язкові для розгляду органом місцевого самоврядування.

- На зібрання такого роду тернополянам варто йти, тому що участь в таких заходах виховує свідомого громадянина, - наголошує юрист Небельський. - Якщо громада не реагує на таке слухання, то влада такий захід може використати з маніпулятивною метою: зібрати потрібних людей, щоб потім назвати цю сходку «громадські слухання» і ніби під егідою його рішення йти наперед визначеним шляхом.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (2)
  • Анонім

    Що  у нас за весь час незалежності рішали громадські слухання та аббсолютно нічого ,точніше рішали але в сторону чинуш . Ось таке саме буде і тут прийде 20 заінтересованих скажуть ,що котельня на торфі це просто благо цивілізації ,а міська рада скаже ось народ ЗА . Не громадські слухання треба проводити ,а референдум куда треба виносити купу питань : Це і питання щоб вигнати з міста циган ; це і питання торфяної котельні ; це і питання доцільності так званої картки тернополянина ,і ще купа питань . А взагалі рано чи пізно ту котельню запустять в роботу і ніхто не буде людей слухати . Ще якщо б це було на рівні фундаменту ,то так може і лишилися б тої затії ,а так де вже на 100% все готово ніхто відступати не буде .

    Denys Mylyj reply Анонім

    Тому що саме чинуші і проводили ці так звані "слухання", виключно у своїх інтересах. Зараз ситуація трохи інша, вперше ініціатива йде знизу. А загалом, питання доволі просте. Або йдемо на громадські слухання висловлювати свою позицію, або потім не скиглимо при потраплянні в лікарню з різними хворобами від дихання торфовими викидами. Просто прийдіть і проголосуйте за себе, активістам ще потім купа роботи, щоб волю громади легітимізувати на сесії. Допоможіть собі і громаді. І не все одразу, будете мати бажання якесь інше питання підняти - можемо обговорити.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
21:00 У місті на Тернопільщині відновили дзвін старовинного годинника на ратуші 20:00 На вулиці Батьківського двоє тернополян зробили стихійне сміттєзвалище — як відповідатимуть 19:03 Через обмеження тепер затори: чи ремонтуватимуть аварійний міст біля технічного університету photo_camera 18:25 У Тернополі розшукують молоду жінку Від читача 22:29 Тумба Кварцит 110 18:00 Сенатору США, який має чортківське коріння, присвоїли звання «Почесний громадянин Чорткова» 17:00 У Тернополі презентували інформаційно-координаційну платформу для ВПО 16:00 Поліція розшукує 52-річного тернополянина 15:10 Україна повернула тіла 140 полеглих захисників 14:37 У Тернополі 26-27 квітня ремонтують дороги: перелік адрес 14:03 На Київській зіштовхнулися автівки: постраждала жінка 13:35 Мешканці ОСББ закупили за власні кошти дрони для тернопільських військових 12:51 Близько 500 жителів Тернопільщини отримали щеплення у рамках Всесвітнього тижня імунізації 11:52 У Тернополі запалили свічки пам'яті про жертв Чорнобильської катастрофи 11:35 ДТП на дорозі Тернопіль-Ланівці: травмовані водій та дитина 11:03 «На щиті» повертається до рідного дому солдат Володимир Огородник 10:10 У графік зупинки котелень у Тернополі внесли зміни 09:50 Святковий гастрономічний рай на Великодні свята від мережі магазинів «Смаколик» (новини компаній) 09:30 У Тернополі відбудеться марафон з писанкарства 09:01 26 квітня відключать газ в центрі Тернополя
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up