Партнер рубрики Події

Фільм, який виграв перший український «Оскар», показали в Тернополі: де ще можна подивитися?

Фільм, який виграв перший український «Оскар», показали в Тернополі: де ще можна подивитися?
  • У Тернополі провели показ фільму «20 днів у Маріуполі», який здобув «Оскар», як найкраща повнометражна документальна кінострічка.
  • На захід прийшли рідні військових та переселенці з Маріуполя.
  • Більше про подію і враження глядачів від фільму – у матеріалі!

Перший «Оскар» для України 11 березня 2024 року приніс фільм «20 днів у Маріуполі». Стрічка розповідає про перші тижні бойових дій в цьому місті під час повномасштабного вторгнення росії в Україну. Автори фільму – режисер Мстислав Чернов, фотокореспондент Євген Малолєтка і продюсерка Василіса Степаненко, працювали в оточеному Маріуполі і стали свідками окупації, обстрілів, руйнувань та людських історій, понівечених війною в напівзруйнованому місті.

Фотоколаж 24 каналу

У середу, 13 березня, в приміщенні тернопільської «Просвіти» імені Тараса Шевченка організували безкоштовний показ «оскароносної» кінострічки для усіх охочих. Журналістка «20 хвилин» теж на ньому побувала. За словами голови тернопільського міського об’єднання «Просвіта» Наталії Чорної, організатори не очікували такого напливу глядачів.

Відео дня

Ще о 17.30 невеликий зал був заповнений, а вільних місць майже не залишилось. Деякі люди навіть стояли, бо дуже хотіли переглянути фільм. Показ розпочався о 18 годині з хвилини мовчання, якою вшанували пам'ять усіх загиблих у Маріуполі.

– У залі був аншлаг. Ймовірно, через те, що Тернопіль – чи не перше українське місто, в якому показали фільм «20 днів у Маріуполі» після того, як він виграв «Оскар». Це викликало у містян велику зацікавленість до стрічки. І попри те, що вона емоційно складна, люди не хотіли втрачати можливість її подивитися. Ми влаштували показ саме за запитом тернополян, – каже пані Чорна.

Перегляд документального фільму для мешканців Тернополя спільно провели простір «Плюс Плюс ++», тернопільський «Дім Ветерана» та «Просвіта». А безкоштовний доступ до стрічки надала кінокомпанія-парнер Arthouse Traffic. Як зауважує представниця простору «Плюс Плюс ++» Ірина Скасків, стрічку «20 днів у Маріуполі» частина тернополян вже мали нагоду побачити у лютому. Тоді фільм вперше показали у «Домі ветерана», але на подію завітали мало людей.

– Наступний показ у нас теж був запланований до звістки про те, що фільм здобув кінопремію. Але сталося так, що стрічка виграла «Оскар». Звісно, гордимось цим, але й водночас на душі гірко. Як сказав режисер, краще б цього фільму не було. Тим не менш, повномасштабна війна триває і ми хочемо, аби про нього дізналися якнайбільше українців. Дякуємо, що «Просвіта» стала своєрідним майданчиком, у стінах якого жителі Тернополя змогли переглянути фільм, – говорить Ірина Скасків.

На показ стрічки «20 днів у Маріуполі» завітали матері, дружини та рідні військовослужбовців. Також серед тих, хто прийшов переглянути стрічку, були маріупольці, додає пані Скасків.

– Ми всіх перед фільмом попереджали, що він містить чутливий контент – кадри поранень і травм, обстрілів, бомбардувань, загиблих, тому перед переглядом слід подумати про свій психоемоційний стан. Але маріупольці мене запевнили, що зможуть його подивитися, – розповідає Ірина Скасків.

На запитання «20 хвилин», чи планують наступні безоплатні покази «20 днів у Маріуполі» у Тернополі, очільниця «Просвіти» Наталія Чорна відповіла – наразі не може про це нічого сказати. За словами жінки, «Просвіта» контактуватиме з компанією Arthouse Traffic, щоб провести ще один перегляд. Однак, вже з 21 березня фільм вийде у прокат й стане доступним онлайн.

– На базі нашого осередку також діє проєкт «Кінопросвіта». Всіх запрошуємо щовівторка і щосереди о 18.00 поговорити про українське кіно, його історію. Щовівторка дивимося ретро-кіно, щосереди – сучасне, знайомимося з новинками. Ми також співпрацюємо зі школами й бібліотеками, з метою популяризувати наш вітчизняний кінематограф, – говорить Наталія Чорна.  

Зібрали враження тернополян

Своїми емоціями від перегляду фільму містяни активно ділилися у соцмережах.

Де зараз можна подивитися стрічку?

У тернопільських кінотеатрах «Міромакс» і «Злата» показів фільму «20 днів у Маріуполі» не буде.

На українських стримінгових платформах, як інформує «Суспільне», фільм поки що недоступний (його обіцяють додати з 21 березня). Але можна придбати перегляд кінострічки тут: Amazon; Apple TV; Google Play Movies; Vudu; Microsoft.

Довідка. Фільм «20 днів у Маріуполі» до «Оскара» вже отримував численні нагороди. До сьогодні стрічка здобула більш як 20 нагород та понад 40 номінацій. Серед них премія BAFTA у категорії «Найкращий документальний фільм», він визнаний документальним фільмом року на 44-й щорічній премії London Critics' Circle Awards.

Творці фільму Мстислав Чернов, Євген Малолєтка та Василіса Степаненко

За день до вручення «Оскара» кінокартина отримала й найвищу українську мистецьку нагороду – Шевченківську премію. За перший вікенд вересня 2023 року стрічка зібрала понад 530 тис. гривень в українському прокаті, ставши найкасовішим українським документальним фільмом в історії.

 

Читайте також:

Перший український «Оскар» і тріумф «Опенгеймера» — підсумки кінопремії 2024

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • Петро Беріт

    Чомусь показ в кінотеатрах оминув наше місто...

keyboard_arrow_up