Партнер рубрики Події

Спецпоказ фільму «Памфір» у Тернополі: які враження від акторів та сюжету стрічки

Спецпоказ фільму «Памфір» у Тернополі:  які враження від акторів та сюжету стрічки
  • У Тернополі провели спецпоказ колоритного українського фільму «Памфір». Події у ньому розгортаються у західних регіонах нашої держави, на українсько-румунському кордоні. Завітали на презентацію двоє головних акторів – Соломія Кирилова та Іван Шаран.
  • Що розповіли про зйомки кінострічки і чому вона актуальний у час повномасштабної війни?

Фільм «Памфір» відомого українського режисера Дмитра Сухолиткого-Собчука вийшов у прокат 23 березня цього року. А знімали його з жовтня 2020-го на Буковині: спершу в умовах жорсткого локдауну та карантинних обмежень, згодом – повномасштабного російського наступу. Зараз стрічка буквально б’є рекорди за переглядами, а на перші покази у різних містах України збирають сотні людей. Файне місто не стало винятком. Тут фільм презентували 2 квітня у ТРЦ «Подоляни». Охочих переглянути й оцінити новий витвір національного кінематографу зібралося багацько.

Перед трансляцією кінострічки всі охочі могли поспілкуватись з акторами Соломією Кириловою та Іваном Шараном. Їх представили глядачам, адже вони зіграли одні з ключових ролей: Соломія – дружини «Памфіра» (головний герой) Олени, а Іван – його молодшого брата Віктора. Цікаво, що для Софії Кирилової повнометражка стала дебютною. Жінка поділилась спогадами, як готувалась до цієї ролі.

Відео дня

– Я родом зі Львова. І я саме та дитина, яка все життя провела у місті. З моменту перших кастингів та знайомства з режисером стрічки, коли він розповів мені більше про мою героїню, я зрозуміла, що від неї дуже далека. Адже вона – повністю сільська жінка. У неї зовсім інший менталітет. І ще не будучи затвердженою на роль, після перших проб я телефонувала друзям, які мали рідних у селі. Напрошувалась до них у гості, аби перейняти цей дух. Такою була моя особиста підготовка. І, на щастя, я успішно вжилась у роль Олени. Результат – на екрані… – розповіла тернополянам Софія.

Головний герой фільму — хороший сім'янин, якого доля випробовує і змушує звернути з чесного шляху заради родини. Події розвиваються напередодні традиційного карнавалу Маланки. Підпал у молитовному домі, контрабанда, місцевий «князь», якому підкоряються чи не усі, окрім «Памфіра», ризик та непередбачувані рішення, кумедні жарти… Цим та іншими моментами наповнена вражаюча кінострічка. А глянувши її на великому екрані, усвідомлюєш, що у сюжеті є немало прихованих сенсів. Деякі з них не вдається розгадати. Також дивують образи героїв та химерні карнавальні костюми.

Перегляд фільму «Памфір» викликає чимало емоцій та тем для обговорень. Фінал повнометражки відкритий, тобто по суті стрічка не підводить глядача до жодних висновків. І логічно, що одне із запитань, яке містяни поставили акторам: «Чи чекати на «Памфір 2»?» Софія та Іван одноголосно відповіли, що продовження історії не буде. Однак, додали, стрічка дуже актуальна у наш час. Чому?

– Як на мене, герой, представлений в образі «Памфіра» – це збірний образ незламності духу українця. А велика частина стрічки, яка приділена святу Маланки, показує нашу любов до традицій, яка передається з покоління в покоління, – зауважили актори.

Довідка. У 2019 році «Памфір» став одним із переможців 11-го конкурсного відбору Держкіно та отримав державну фінансову підтримку. Стрічка також отримала підтримку Польського Інституту Кіно, різноманітних європейських та міжнародних фондів. Знімали стрічку за підтримки Чернівецької обласної державної адміністрації. Режисер працював над сценарієм фільму у резиденції Каннського міжнародного кінофестивалю. А розробка здійснювалась за підтримки Українського культурного фонду. Окрім професійних акторів, до фільмування масових сцен навіть залучили місцеве населення.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • Сергій Соловей

    Дармовий показ для зажраних чінуш? Вкрай припухли вже!

keyboard_arrow_up