Партнер рубрики Події

Тернополяни про транспорт за кордоном: у Парижі проїзд у маршрутці - 2 євро, у Мюнхені – 2,9

Тернополяни про транспорт за кордоном: у Парижі  проїзд у маршрутці - 2 євро, у Мюнхені – 2,9
У Німеччині квиток діє певну кількість годин. Наприклад, ти береш квиток на дві години, але ти їх "не виїздив". Тоді ти можеш передати той квиток будь-якому пасажиру

Транспорт. Маршрутки, їх стан і вартість проїзду — тема, яка для тернополян завжди є і буде  болючою. Адже якість кульгає, а вартість росте. За кордоном ситуація інша: автобуси великі, чисті, а оплата за проїзд не б'є по кишені, кажуть українці

 

Громадським транспортом за кордоном користуються більше учні, студенти, пенсіонери, соціально вразливі категорії населення. Люди, які працюють, користуються в основному власними автівками. На громадський транспорт пересідають, коли не хочуть стояти у заторах. Про це розповідають тернополяни, які часто бувають за кордоном, або ж навіть і живуть там. 


Нагадаємо, у попередньому випуску  газети наші співвітчизники розповіли про міські автобуси у Стокгольмі, Шієні та в Афінах. Тамтешні автобуси, за їхньою інформацією, великі, чисті, а вартість проїзду у ньому не б’є по гаманцеві. Наприклад, при зарплаті у  пересічного жителя 1800 євро  місячний проїзний можна придбати за 86 євро у Стокгольмі,  у Шієні – 500 крон при середній зарплаті на руки – 15-20 тис. крон, в Афінах – 30 євро при зарплаті 800.

Разова поїздка у Парижі – 2 євро

Не б’є по кишені і вартість проїзду у громадському транспорті Парижа. Про це розповідає тернополянка Мар’яна Дівчина вже понад п’ять років живе та працює у Франції.
— Транспорт у Парижі – метро, автобуси, трамваї, автобуси, — каже вона. – За містом – RER — це так звана система міського залізничного транспорту Парижа та його передмість. Звичайні автобуси ходять з шостої ранку до півночі. А ще є нічні автобуси.
фото із www.transbus.org
 Разова поїздка паризьким автобусом, за словами Мар’яни, коштує 1,90 євро, якщо купляти в касі, якщо в автобусі — 2 євро. А можна придбати проїзний на всі види транспорту на місяць. Він коштує 75, 20 євро.

—  Водії одягнені  у форму. Автобуси, звісно, великі і чисті, — продовжує вона. – Щодо культури пасажирів, уступання місць слабшим, то на це питання важко відповісти. Буває по-всякому. Це залежить і від самої людини, і від того, звідкіля вона – місцева, не місцева, мігрантка. 
У години  пік транспорт, як в принципі всюди, переповнений.  Зазвичай парижани і жителі ближніх міст купують місячний проїзний на всі види транспорту. 

— Щодо зарплат, то у простого пересічного жителя вона може бути 1500 євро, — каже дівчина. – Тому купити квиток на місяць при такій зарплаті – це недорого. Принаймні я вважаю, що це нормальна ціна у таких умовах. 

Відео дня

Штраф за безквитковий проїзд – 600 євро

Доступним за вартістю та чистим, зручним є транспорт і в Німеччині. Так, нещодавно тернополянка Лілія відвідала Гановер і Мюнхен. Дівчина розповідає, що вразило не тільки те, як там дбають про зручність пасажирів, але й загалом рівень життя.

— У Німеччині є мінімально встановлена заробітна плата за годину, — каже Лілія. — Вона становить 9 євро. Стільки отримує працівник на такій простій, неперспективній роботі. Однак більшість німців працюють за більшу зарплатню.

Щодо «маршруток», то це – нові, великі, зручні автобуси. Водії можуть  бути одягнені по-різному, однак зверху завжди одягнуті у піджаки, носять кашкети з логотипом фірми-перевізника.
— Я не бачила ні однієї брудної «маршрутки», — додає вона. – Загалом, там часто проводять соціальні опитування щодо того, чи задоволені пасажири транспортом. Бо панує думка, що транспорт – це обличчя міста, і яка думка складеться про нього, така складеться й про місто. У містах, які спеціалізуються на туризмі, раз в годину взагалі їздить безкоштовний автобус. Загалом автобуси тут курсують  із 6.30 до 23.30, зокрема у Гановері та Мюнхені. 

Коштує проїзд по-різному. Це залежить від виду квитка. Приміром, разова поїздка для дітей від шести років  у Мюнхені  обійдеться у 1,4 євро, для дорослих – 2, 90, денний квиток коштує 6,70, триденний – 16,80, дитячий денний квиток – 3,00 євро. Разовий квиток має обмежену кількість часу. Штраф за безквитковий проїзд – 600 євро. 

— У Німеччині квиток діє  певну кількість  годин, — каже тернополянка. — Наприклад, ти береш квиток на дві години, але ти їх не виїздив. Тоді ти можеш передати той квиток будь-якому пасажиру. Наприклад,  до нас біля метро підбігла дівчина і віддала квиток, бо оплатила більшу кількість годин, аніж її потрібно. Загалом, така взаємодопомога між молоддю – звична справа.  Малозабезпечені, наприклад, взагалі не платять за проїзд, люди з інвалідністю – теж. Їм в місцевих органах управління, наших міських радах, видають спеціальні проїзні документи.
Попри  це більшість жителів, які працюють, користуються власними автомобілями. А автобусами – учні, студенти, пенсіонери. 

Транспорт – дотаційний, але гарний

З приємними враженнями від  поїздки за кордон та користуванням громадським транспортом залишилася і тернополянка Юлія. Нещодавно вона відвідала родичів у Кракові.  

— Знайомий хвалиться, що у Польщі мають підняти оплату за годину – з 13 злотих до 15, — розповідає вона. – І хоча це має бути з Нового року, подекуди вже трохи підіймають, аби не було такого різкого стрибка. Відтак поляки отримуватимуть мінімум 2300 злотих. Середня заробітна плата у поляків – 4500. Так що, можливо, українським заробітчанам і платять небагато, а от поляки отримуватимуть нормально. Окрім того, великі допомоги там отримують жінки на дітей.

При цьому, громадський транспорт – дотаційний. Малозабезпечені верстви населення мають знижку на проїзд у 35%. Учні взагалі їздять безкоштовно в навчальні дні.

— Транспорт поділений на зони. Наприклад, перша зона – це автобуси, — каже вона. — Якщо ти хочеш скористатися квитком і в інших видах транспорту, то платиш трохи дорожче.

Так, проїзний на день, за інформацією тернополянки, коштує 15 злотих, на два – 24 злотих, на три дні – 36, на сім – 48 злотих. Разовий квиток – 3,80 злотих. Дія такого квитка – 40 хвилин. Короткий квиток на 20 хвилин коштує 2,70, на годину – 5, на півтора – 6. Якщо ти купуєш місячний квиток, то там взагалі нема ніякого обмеження — катайся, скільки хочеш. Якщо тебе спіймають без квитка, то заплатиш  штраф – 200 злотих. 

Окрім того, у Польщі, як і в Німеччині, також цікавляться тим, чи задоволені пасажири поїздкою. На зупинках зазначені номери, на які просять надіслати повідомлення з відповіддю на те, чи сподобалося обслуговування, робота водія. 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (33)
  • Anonymous

    Мені сьогодні з ранку не вистачило місця. Маршрутка була набита як консервна банка. Ох вже той Тернопіль - казка в який ми живемо!
  • LT

    Нас розводять,ми повні лохи!!!Чогоб і ні???Ростаможка має бути в районі 500 євро!!!От тоді хтось не заробить на Малдіви,а хтось відчує себе набагато комфотніше!!!!Це стосується всіх!!!Як ви ще того не зрозуміли!!!?
  • Olga Kokailo

    Дайте зарплату відповідну як за границею, закупіть автобуси а тоді будете планувати.
  • Olga Kokailo

    Дайте 1тис.€зарплати тоді вимагають,вам ще далеко.

    ihor babey reply Olga Kokailo

    Водій автобуса в Лондоні заробляє 300 фунтів.

    Victor reply ihor babey

    400-20% податок =320£ В ТИЖДЕНЬ

    ihor babey reply Victor

    ВІРНО!

    Терен reply Victor

    Що ти звіздиш?! 75 евриків ЗА ДЕНЬ заробляє заробітчанка, яка прибирає в багатеньких буратіно. 300 евро, то може бути ДЕННИЙ заробіток водія автобуса. ДЕННИЙ. Ніхрена собі, 320 за тиждень водій автобуса. Наші маршрутчики більше за тиждень вкрадуть.

    ihor babey reply Терен

    Їхня реклама усюди в Лондоні, набери в Гуглі і не будь лохом!

    Наталія reply ihor babey

    Водій автобуса в Лондоні отримує за 1 годину від 15 -20 фунтів -20% такси 8 годинний робочий день !

    Терен reply ihor babey

    Ідіоте, ти про Лондон чи Париж? Про евро чи фунти? Придурок, блін. При тому, що в Британії МІНІМАЛЬНА зарплата 1463 евро (на липень 18-го року). Водій автобуса має нижче мінімальної?! Мозок вмикати не пробував, чи така опція в тебе відсутня? От лох, блін...

    ihor babey reply Терен

    Барани твердолобі це гальмо прогресу! В них є почасова мінімалка тільки, і кожен тиждень чек. 10.19 в годину заробляє водій автобуса в лондоні! Відніми податки , страхівку і профспілки ось і заробив 330 фунтів!

    Терен reply ihor babey

    В дзеркало подивись. придурку. 10 фунтів на годину,  то мінімальний низькокваліфікований тариф, ідіоте. Звідси і мінімальна місячна зарплата. Ти, придурку, хочеш сказати, що водій міського автобуса, то малокваліфікована і маловідповідальна робота?!

    А, якщо по-суті, про що мова? Прирівняти тернопільські тарифи до паризьких чи лондонських, бо там водії автобусів на мінімалці працюють? Одним словом, пнах, придурку.

    Якщо вмієш, то прочитай, ідіоте. http://pobezvizu.com.ua/zarplata-v-angliyi-velykobrytaniyi-v-2018-rotsi.html

    ihor babey reply Терен

    Поперше у мене ім"я є, подруге я там жив і цікавився і не верещу на всіх як у сраку вжалений маскаль на українських форумах! А ще є прислів"я яке каже що дурня ніколи не переконаєш! Так що FUCK OFF STUPID!!!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
09:30 У Тернополі відбудеться марафон з писанкарства 09:01 Тимчасове відключать газ в центральній частині Тернополя 08:05 Якою буде ціна на газ з 1 травня: є рішення «Нафтогазу» 22:03 Історичні будівлі та карти старого міста: які бронзові мініатюри є у Тернополі photo_camera Від читача 17:01 Багаторічна співпраця ОЦЗ з газетою «Вільне життя» 21:03 Що тернополяни покладуть до великоднього кошика та скільки готові витратити (ОПИТУВАННЯ) photo_camera 20:01 Жінка з Тернопільщини втратила 32 000 гривень, повіривши шахраям 19:00 У Кременецькому районі в результаті займання авто загинув 36-річний чоловік 18:42 У Тернополі збили 17-річного мотоцикліста: хлопця госпіталізували 18:00 Відбудеться зустріч з бойовим командиром із відомого батальйону «Вовки Да Вінчі» Олександром Ябчанкою 17:15 Не стало воїна з Тернопільщини Володимира Леськіва 17:00 Магазини побутової та цифрової техніки: Все для Вашого дому та офісу (партнерський проєкт) 16:30 На вулицях міста відновлюють дорожню розмітку на пішохідних переходах photo_camera 15:30 Куди піти, що подивитися у Тернополі 25-28 квітня 14:40 На Театральному майдані працює вакциальнький автобус: від яких хвороб можна щепитися photo_camera 14:00 Суд звільнив від покарання чоловіка, який ухилився від призову, бо він добровільно пішов служити у ЗСУ 13:32 У Страсну П'ятницю в Зарваниці відбудеться Хресна дорога 13:03 З квітами, прикрасами та стрічками: скільки коштують вербові букети на ринках Тернополя photo_camera 12:15 Помер колишній головний тренер тернопільської «Ниви» 11:35 У Тернополі збільшили кількість тролейбусів та автобусів до кладовищ на Великодні свята
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up