Партнер рубрики Події

Тернополяни роблять свій вибір. Новини із різних дільниць міста (ОНОВЛЮЄТЬСЯ)

Тернополяни роблять свій вибір. Новини із різних дільниць міста (ОНОВЛЮЄТЬСЯ)
  • Дострокові парламентські вибори проходять у неділю, 21 липня. Виборчі дільниці відкрилися о 08:00 і працюватимуть до 20:00.
  • Як голосує Тернопіль, перевірили журналісти "20 хвилин". Ми побували на різних дільницях міста, поспілкувалися з виборцями, головами дільниць та спостерігачами.

Виборча дільниця №611149 (Галицький коледж) 

О 09:15 на дільниці людей не багато. У залі голосування сидять члени комісії, спостерігачі та кілька виборців.  Черг немає, бюлені видають швидко. 

Як повідомили спостерігачі, на цій дільниці зранку ще порушень не зафіксували, надіються, що так буде і надалі. 

Відео дня

На дільниці 2100 виборців, 17 - голосуватимуть вдома, до них підуть із скринькою додому, зазначила секретар дільниці Ірина Єднак.

 - У нас наразі все спокійно, сейф з бюлетенями був запечатаний, стрічка не була пошкоджена, - каже вона. - Вибори почалися вчасно, рівно о 8.00. Вранці людей небагато, більше буде, мабуть, після 12:00 години. 

На цій дільниці голосувала і журналістка з ID-карткою. Члени виборчої дільниці додаток не вимагають.

Виборча дільниця № 611152 (школа № 11)

На виборчій дільниці - 2384 виборців. Станом на 10.00, згідно данних екзитполу, уже проголосувало 142 особи, коментує секретар комісії Надія Ваврів. Є спостерігачі, які кажуть, що жодних правопорушень не було.

- Ми розпочали вчасно, - каже Надія Ваврів. - О 08.00 вже було кілька людей, які перед роботою хотіли проголосувати. Найбільше виборців, традиційно буде після 12:00, коли закінчиться служба в церквах.

Тернополянка Надія прийшла на дільницю голосувати разом із чоловіком. Кажуть, що проголосували за людяність та чесність кандидатів.

Виборча дільниця №611173 (технічний коледж ТНПУ)

Традиційно сім’ями, а хтось і з дітьми, після служби в церкві приходили тернополяни на вибори. Переважно люди одразу заходили у зал для голосування. Тих, хто перед волевиявленням переглядав плакати з п’ятірками партій чи читав програми кандидатів з Тернополя, ми не побачили. Кидати бюлетені в скриньку часто дають дітям.

На звичайній виборчій дільниці №611173 територіального виборчого округу 163 голосування почалося вчасно, кажуть у дільничій виборчій комісії. Вибори проходять спокійно. Станом на 12.00 порушень не було.

- Дільниця відкрилася вчасно, рівно 8-й годині, - каже заступник голови дільничої виборчої комісії Ольга Пальчик. – Настрій в нас дуже гарний. Ми помолилися, покропили свяченою водою дільницю, проспівали Гімн України і з Божою допомогою відкрили дільницю. Надіємося, що все буде добре. Традиційно кількість виборців збільшується після Літургії в церкві, люди підходять, голосують, жодних проблем немає. Бюлетенів поки не псували, всі знаходили себе в списках.

На дільниці зареєстровано 2036 виборців. До 12-ї години дня проголосували 274 виборці.

Нововведення на цих виборах – кабінка для голосування для людей на візках.

- На виборах Президента не було такої кабінки для тих людей, які пересуваються на візках, - розповідає Ольга Пальчик. – А на ці вибори уже є таке нововведення. Кабінка має відповідне позначення, і вона облаштована спеціально, щоб людина на візку без перешкод заїхала у неї. А на сходах такій людині допоможуть члени нашої виборчої комісії. У нас є один такий виборець на дільниці, поки що його ще не було.

Тернополяни йдуть голосувати з гарним настроєм, дехто робить селфі перед дільницею. Люди кажуть, що хочуть змін, хочуть жити краще і голосують за Україну.

- Я голосував за Україну, за європейські цінності, бо боюся російського реваншу, - каже тернополянин Онисим.

- Я голосував за тих, хто газ буде зменшувати, не за "Опозиційний блок", - каже Владислав Іванович. – Що очікую від виборів? Думаю, що таке саме все буде. Поки не почнуть садити, то нічого не зміниться. Якщо Зеленський щось почне робити, то тоді щось буде.  

Коли вибирав партію, за яку проголосувати, головним було те, щоб були зміни на краще, щоб дійсно все змінилося, каже тернополянин пан Микола.

- Хочу, щоб наш народ почав достойно жити, як в Європі. Чекаю змін на краще, - каже чоловік.

- Ми хочемо, щоб щось змінилося в країні, сподіваємося, що щось зміниться, - кажуть тернополяни Діана та Андрій. - Старі обличчя вже набридли. Чекаємо нових представників, що вони будуть виконувати  те, що ми хочемо бачити в країні. Щоб вони робили ті зміни, які хочемо бачити ми, а не просто підлаштовувалися під певні обставини.

Виборча дільниця №100, школа №9

У приміщенні Тернопільської школи- економічного ліцею №9 імені І. Блажкевич на вул. Макаренка - дві виборчі дільниці.   Близько 12 години черг до столів, де видають бюлетені та кабінок для голосування не було. На дільницях, окрім членів ДВК - спостерігачі від громадських організацій та політичних сил.

- Ніяких порушень на дільниці незафіксовано. Голосування розпочалось вчасно, зараз напливу людей немає, - каже голова дільничої виборчої комісії Ольга Пупко. - На дільниці №100 станом на 11.00 проголосувало 266 виборців. Всього на дільниці має голосувати 2 326 людей. Це недуже висока явка. Надіємось, що люди підійдуть, ще все таки прокинуться. Тільки що вітали виборців, які голосують вперше сьогодні. Загалом, все спокійно.

Проголосувати на дільниці №100 прийшла 86-річна тернополянка пані Ольга. Її тут зустріли оплесками. Жінка каже, що на вибори ходить все життя. 

- Мою маму засудили на Сибір. То що я пережила не можна якось розказати, - каже тернополянка. - Зараз немаємо права не ходити на вибори. Думаю, що в Україні все буде добре. Воно зараз є незле, якщо порівняти з тим, що я пережила, але має бути ще краще. 

Виборча дільниця №104, школа №9

На виборчій дільниці №104 також не зафіксували порушень.

Голова виборчої комісії Петро Шимків каже, що станом на 12 годину явка на дільниці досить висока.

-Зараз у нас на дільниці є 5 спостерігачів від штабів, представники екзитполу. Жодних порушень не зафіксовано, - каже пан Баконь. - Всього на дільниці 1 165 виборців. Станом на 12 годину проголосувало 377 людей, це приблизно третина від усіх виборців. 

Тернополяни приходять на дільниці сім'ями. Дехто - із зовсім маленькими дітьми. 

- Я думаю, що Україна зміниться після виборів. Я впевнена, що наші громадяни переймаються тим, незалежно від того як проходять вибори. - каже пані Олена, яка прийшла на вибори з 2-річним синочком. - У моєму оточенні практично немає людей, які б відмовились від виборів. Зараз у нас більше культурних, освічених, розвинутих людей, яким не все одно що відбувається з країною. 

Виборча дільниця №157, школа №23

На цій дільниці за день мають проголосувати 2338 чоловік. Станом на 14.00 свій вибір уже зробили 639 особи. У другу половину дня населення більш активне. Приходять на дільниці цілими сім'ями. 

У складі комісії на виборчій дільниці - 18 чоловік, це представники різних політичних сил. Також є і спостерігачі. 

Загалом голосування відбувається спокійно, порушень законодавства наразі не виявили, каже голова дільниці Володимир Андрухів. 

- Єдиний нюанс  - люди старшого віку не можуть розібратися, де ставити позначку. Псують бюлетені. У такому випадку пишуть заяву, ми видаємо новий бюлетень. Але це лише один раз. Є люди, які взагалі не розуміють, чому бюлетені два, і що з ними робити. Тоді ми пояснюємо, що в одному потрібно обрати політичну силу, а в іншому - представника по округу, - говорить він.

Якщо на президентських виборах приходила голосувати здебільшого молодь, то нині, як помітив пан Андрухів, такого ажіотажу немає. Йдуть як старші, так і молодші.

- Після 20.00 почнемо підрахунок голосів, надіємося, що вибори минуть спокійно, - говорить голова дільниці.

Тернополяни, які вже проголосували, охоче діляться емоціями.

- Думаю, що високої явки на виборах не буде. Принаймні, це видно по даних ЦВК. Хотілось би, щоб більше людей все-таки прийшли і віддали свій голос за того, кому довіряють. А то потім лише нарікають на когось, - говорить пані Вікторія.

Серед виборців є такі, що рішення приймали спонтанно.

- Не знав, чесно, навіть кого вибрати. Сумнівався до останнього. Проголосував, надіюся, не пошкодую, - зізнається Михайло.

А є ті, які переосмислили все, що було раніше.

- Маю трьох дітей і троє онуків. Хочу, щоб вони залишилися жити в Україні. Тому прийшла на вибори, - зауважує пані Стефанія. 

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (4)
  • Анонім

    Після виборів в ВР ми отримаємо повністю некомпетентних так званих зелених політиків які будуть ламати конституцію через коліно ,а вся промосковська шобла їм в цьому буде допомагати . Всі думають ,що у нас розруха в країні через старих політиків ,але я процитую Професора Преображенського

    Анонім reply Анонім

  • Герасимчук Ростислав

    Це не просто вибори, це перепис притомного населення країни.
  • марина

    люди добрі не дайте із себе сміятися нічого тут не буде буде ще гірше як е
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
10:02 У Почаєві прощатимуться з захисником Русланом Петриком 09:02 До Великоднього столу: рецепт соковитого курячого філе по-індійськи 21:00 «Воюю — заради команди», — історія бойового медика реактивної артбатареї photo_camera 20:01 У Раді пояснили чому будуть переглядати тариф на світло для населення Від читача 22:29 Тумба Кварцит 110 19:03 Як Тернопіль прикрасили до Великодня: фоторепортаж з міста 18:02 Тепер захищає нас із неба: загинув 25-річний воїн з Коропецької громади Андрій Данцевич 17:04 У Тернопільській громади висадили понад сотню дерев та кущів: де стане зеленіше 16:02 У Тернополі стартував сезон фонтанів (Фото дня) 15:01 У Бучачі освятили Алею Памяті 25-ти воїнам-героям з громади photo_camera 14:03 Без яєць та молока, з ромом та журавлиною: блогери та господині Тернополя поділилися рецептами пасок 13:03 На Чортківщині жінка впала в 12-метровий колодязь 12:03 Великодні ярмарки в Тернополі: що та за скільки продають. Перевірили журналісти «20 хвилин» 11:03 Чи будуть депортувати з-за кордону чоловіків з простроченими паспортами: пояснює юрист
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up