Тернополяни тепер мають платити за газ іншому постачальнику. Що варто знати – аналізуємо

Тернополяни тепер мають платити за газ іншому постачальнику. Що варто знати – аналізуємо
  • У травні тернополяни почали отримувати побутовий газ у свої квартири та будинки від іншого постачальника. Ним стала компанія «Нафтогаз Україна». Тож платити тепер доведеться їм.
  • Як це вплине на споживачів? Як змінились ціни на газ та чи можна платити менше? Про це у нашому матеріалі.

Тернополяни тепер мають платити за газ не ДП «Газпочтач» ТОВ «Тернопільміськгазу», як це робили раніше, а новому постачальнику, яким став «Нафтогаз Україна». Дехто обурюється – ще у червні залпатили за комунальні послуги. Кошти за газ перерахували «Тернопільміськгазу».  Що робити тепер?

– Я завжди вчасно подаю показники лічильників і сплачую за комунальні послуги. За травень вже сплатив за газ, як і зазвичай – за допомогою мобільного банкінгу, бо так зручно – можна одним платежем одразу заплатити за газ, воду, обслуговування будинків та інші комунальні послуги. Але, як з’ясувалось, я мав платити вже не «Тернопільміськгазу», а новому постачальнику. Рахунок мені надійшов з «Тернопільміськазу». Тепер не знаю, що я маю робити, чи повинен я повертати ці кошти, чи їх переправлять до «Нафтогазу» автоматично.

Тож у багатьох людей виникло чимало запитань про ці зміни. Чи варто укладати нові договори? Кому подавати показники лічильники? На скільки зміняться платіжки?

Відео дня

Чому змінився постачальник

Як повідомили у газопостачальній компанії «Нафтогаз Україна», понад 8,8 українських домогосподарств з травня почали отримувати газ саме від їх компанії. Серед них – всі споживачі ТОВ «Тернопільміськгаз». Також змінились постачальники і в інших містах. Зокрема до «Нафтогазу» автоматично підключено споживачів ДП «КиївГазЕнерджи», ТОВ «ЛУБНИГАЗ-ТРЕЙДИНГ», ТОВ «ГАЗ РЕСУРС КОМПАНІ», ТОВ «УМАНЬГАЗ ЗБУТ» та ТОВ «Черкасигаз Збут» та інші.

Попередні газзбути не змогли виконати свої функції перед 8,8 млн побутових споживачів, бо не домовилися про нові угоди про закупівлю палива з «Нафтогазом» і не змогли забезпечити населення необхідним ресурсом. Тож тепер послуги тернополянам надаватиме «Нафтогаз Україна». Нові договори укладати не потрібно. Постачальник змінився автоматично.

Надходять повідомлення від «Нафтогазу»

Про те, що ваш постачальник газу змінився – тернополян повідомляють за допомогою листів ,які розносять у поштові скриньки.

У повідомленнях від «Нафтогазу» вказано, що ви тепер новий клієнт газопостачальної компанії. Також наведена інструкція, як створити свій особистий кабінет. З його допомогою ви зможете:

  • дізнаватися стан рахунку та сплачувати за газ онлайн;
  • отримувати рахунки та деталізації нарахувань;
  • отримувати довідки та документи.

Ціна на газ теж змінилася. У «Нафтогаз Україна» вона складає 7,96 грн за метр кубічний. У ДП «Газпостач» вартість була 7,99 грн. Тож ціна трохи знизилась.  Також можна платити на 1% менше. Це можна зробити у своєму особистому кабінеті на сайті «Нафтогазу». Однак знижка діє, якщо заплатити до 15-го числа місяця. Рахунки надходять після 12-го числа місяця.

У ПрАТ «Тернопільміськгаз» зазначають, що 130 125 споживачів почали отримувати газ від «Нафтогазу України».

– На ПрАТ «Тернопільміськгаз» ці зміни ніяк не вплинули, оскільки ми надаємо послуги транспортування газу. Змінився постачальник газу. Раніше це був ДП «Газпостач», тепер – «Нафтогаз Україна». Це вплинуло на ціну газу для споживачів. Вартість газу (без транспортування), тепер 7,96 грн за куб, тоді як раніше вартість була 7,99 – розповів головний інженер ПрАТ «Тернопільміськгазу» Володимир Даткун.  

Як створити свій кабінет

Журналісти «20 хвилин» спробували зареєструвати свій кабінет на сайті «Нафтогазу». Пояснюємо, як це зробити.  Для цього необхідно перейти на сайт MY.GAS.UA.

Спершу необхідно ввести номер вашого особового рахунку. Знайти його можна у нових повідомленнях «Нафтогазу» з інструкцією. Якщо таке повідомлення вам не надійшло – необхідно самостійно дізнатися номер вашого особового рахунку. Для цього вам потрібен ЕІС-код (16 символів). Це персональний газовий номер об'єкта газопостачання. Його можна знайти у платіжках за розподіл чи постачання газу.

Також можна зателефонувати та дізнатися цей код в контакт-центрі ПрАТ «Тернопільміськгаз» за номером (0352) 56 14 00.

Далі необхідно перейти у чатбот GASUA у Viber, Telegram або NaftogazGasSupply у Facebook Messenger та ввести ЕІС-код (16 символів). Так ви дізнаєтесь номер особистого рахунку.

Тепер можна ввести його у форму для реєстрації нового кабінету.

Після цього вводимо три перші літери прізвища власника рахунку.

Обираємо спосіб підтвердження – телефон, електронна пошта або соціальні мережі.

Вигадуємо свій пароль.

Тут можна дізнаватися про заборгованість, сплачувати за послуги. Також можна сплачувати за послуги і іншими способами – за допомогою сайтів та мобільних застосунків банків, у відділеннях банків та на «Укрпошті», за допомогою чатботів «Нафтогазу Україна».

Паперові рахунки також надсилатимуть. Їх тернополяни отримуватимуть у поштові скриньки. Тож реєструватися у електронному кабінеті не обов’язково.

Подавати показники лічильника необхідно, як і раніше. Тут змін немає. Для формування рахунків «Нафтогаз України» використовує показання які їм передають оператори газорозподільчих мереж. Важливо подавати показники вчасно: з 1 по 5 число кожного місяця.

Ми звернулися до керівництва ДП «Газпостач» ТОВ «Тернопільміськгазу» з інформаційним запитом, щоб дізнатися, кому тепер повинні сплатити заборгованість ті, хто користувався їх послугами. Чи повинні боржники сплачувати заборгованість ДП «Газпостач», чи борг тепер варто повертати «Нафтогазу Україна». Також ми запитали, як діяти тим, хто помилково сплатив за послуги у травні не «Нафтогазу Україна», а «Газпостачу».

Чим тепер займатиметься підприємство? Про це – згодом. Ми опублікуємо відповідь, щойно її отримаємо.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (68)
  • Wiktor Stachiw

    люди в украіні ніщо ніхто іх поважае  я інвалід 1 групи використав за червень 4 к м газу  а прийщла платіжка на 80грн де справедливість я одинокий пенсіонер прошу допоможіть
  • Оксана Дубас

    Яби хотіла хто робить з газом постійно проблеми всіх на передову відправити першими .
  • Любов Дідич-Хом'як

    Мені не принесли повідомлення, що з 1 травня послуги буде надавати "Нафтогаз". Я отримую пенсію 10 числа , на наступний день оплачую через приват--24. Я вже оплатила за травень. Хто мені поверне ці кошти. З пенсією у2300 я не можу подарувати 560гр.

    Таня Василюк reply Любов Дідич-Хом'як

    Любов Дідич-Хом'якВи за травень заплатили, а в мене проплата за квітень випарувалася,зробили мені по Рівне газу переплату, а по нафто газу я уже боржник. Мало того, то зразу ж попереджають про нарахування пені від боргу. Небуде ніякого повернення, замнуть цю справу
  • Ліля Юркевич

    Я оплачу вала через ощад-24. Що далі робити?

keyboard_arrow_up