Партнер рубрики Події

Тернополяни збирають підписи, щоб відновити ратушу

Тернополяни збирають підписи, щоб відновити ратушу
Архітектори обласної спілки вважають недоцільним добудову вежі до будинку на Шевченка,21

Петиція із пропозицією відновлення ратуші у Центрі міста з’явилась 25 квітня для збору підписів на сайті міськради. Автор петиції запропонував відновити ратушу взамін колись зруйнованої та встановити двосторонній годинник. 


- На Театральному майдані проводиться громадське опитування щодо реконструкції будівлі за адресою бульварі. Т Шевченка ,21, - пише  ініціатор відновлення. - В опитуванні питали, чи тернополяни хочуть кафе з відкритою терасою, чи ратушу з двохстороннім годинником. Так як у  Тернополі під час війни у центрі міста була зруйнована ратуша, прошу владу сприяти у влаштуванні ратуші із двостороннім годинником.

Появі петиції такого змісту, як і опитуванню про доцільність облаштування «ратуші чи кафе», щиро здивовані у спілці архітекторів. Адже ні перше, ні друге – там недоцільне.  Будівлі з елементом вежі не варто будувати тому, бо йдеться про загальний вигляд Театрального майдану - на тлі реконструйованої  таким чином будівлі драмтеатр може «заховатись». Бо така масивна частина як вежа, відтягуватиме увагу на себе, кажуть архітектори. 

- Що таке ратуша? Адміністративна будівля, приміщення для органів місцевого самоврядування, - каже голова правління обласної організації  спілки архітекторів  України Олег Головчак. – Будинок на Шевченка,21 не може стати ратушею, бо на це нема соціального замовлення. Так, ратуша колись була у центрі міста, але ж не тут (ратуша була розташована приблизно на місці теперішнього пам’ятника Пушкіну, неподалік готелю «Україна» - прим. ред.). Для чого тоді на будівлю, де будуть  розташовані офіси, додавати вежу? Не потрібен там і годинник,  бо маємо уже – тристоронній на бульварі Шевченка, на Катедрі і т.д. 

Previous Next
Недоцільно там облаштовувати на добудованих поверхах і кафе чи ресторан, каже архітектор. Адже треба було б думати про те, як відвідувачі потраплятимуть  в такий заклад – як їх «витягнути» на четвертий поверх. Окрім того, заклад мав би мати і певну територію для обслуговування.


- Проекти реконструкції виносились  на містобудівну раду двічі, - каже пан Головчак. – У цій раді – кілька членів нашої спілки. Проекти  завертали, і зокрема через цей елемент – вежу. Тоді інвестор, який  отримав право від міськради на реконструкцію, звернувся в спілку. І ми  запропонували провести бліц-конкурс на кращий проект реконструкції. Було подано 12 робіт, з яких ми обрали п’ять. І уже у присутності авторів тих робіт обирали переможців. 


Містобудівні умови, за словами пана Головчака, інвестор отримав на реконструкцію будинку з добудовою двох поверхів під офісні приміщення. Відтак ні про який ресторан  не йдеться.

- Зрозуміло, що коли людину питають, чи хоче вона ресторан, чи ратушу, то людина відкидає перше, - додає він. - Бо там і так вистачає  таких закладів. Але і ратуші,  у прямому значенні слова, там ніхто не хоче будувати – будинок не стає автоматично  ратушею, якщо на ньому надбудувати вежу!  Тому, певною мірою, то чиясь маніпуляція. А саме питання в опитуванні, яке проводять на Театралці, некоректне.
У роботі, які набрала найбільше голосів, автор і справді пропонувала створити якийсь заклад харчування із відкритою терасою. Однак усі архітектори зійшлись на думці, що  це недоцільно. З цим погодилась і архітектор-переможиця.

- Автори кращих робіт отримали однакові премії, - додає пан Головчак. – Однак абсолютно усі роботи потребують ще доопрацювання. 

Відео дня

 

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (4)
  • Анонім

    Гарно би було,якби ратушу встановили.
  • Анонім

    ратуша то головна проблема для Тернополя, без ратуші не можна жити.

    Piter Savka reply Анонім

    Ніяк. І годинник обовязково, жиби я знав яка година.
  • Анонім

    Двічі в одну річку не ввійдеш.....)

    Зроблять вам малинову ратушу із зеленковим дзиґарем.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
21:05 Тернополяни бігтимуть задля підтримки військових 20:02 П’яний водій, який збив жінку і втік з місця ДТП, у суді відбувся штрафом 19:01 Де дивитись Євробачення-2024 та як голосувати у півфіналі play_circle_filled 18:15 Три роки умовно для водійки, яка під наркотою в’їхала в Катедру Від читача 16:53 Майже 600 переселенців шукають роботу на Тернопільщині 17:55 На яких вулицях 8 травня чекати відключень світла 17:05 Чоловік з Тернопільщини за 9 тисяч переправляв військовозобов'язаного через кордон 16:23 Зупинили кровотечу до приїзду швидкої: у Зборові патрульні врятували чоловіка 15:40 Як отримати лікарняний дистанційно: покрокова інструкція 15:02 Ні відстрочки, ні бронювання не маю: як журналістка «20 хвилин» ходила на пару до Володимира Труша 14:25 У Збаражі затримали чоловіка за розпивання алкоголю на зупинці, він мав при собі рюкзак з боєприпасами 13:43 Тернополян просять утриматись від відвідування парків 12:55 Двоє людей за добу втопились у річках Тернопільщини 12:09 Яку їжу за знижками продають у супермаркетах Тернополя photo_camera 11:35 Заплатив 9 тисяч доларів, взяв надувний човен і — на Дністер: прикордонники про мешканця Тернопільщини play_circle_filled 10:55 У Тернополі «на щиті» проводжають трьох загиблих героїв play_circle_filled photo_camera 10:15 На мальовничому озерці в Ланівцях оселився лебідь (ФОТО ДНЯ) photo_camera 09:40 Вимагав хабар у 300 тисяч доларів за землю: судитимуть ексдепутата райради з Тернопільщини 09:03 Тернополянок запрошують на благодійний марафон 08:00 7 травня на Тернопільщині оголосили штормове попередження — прогнозують грози
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up