Партнер рубрики Події

Тернополянин показав, як виглядало б місто із вцілілим Парафіяльним костелом. Тепер тут ЦУМ (ВІДЕО)

Тернополянин показав, як виглядало б місто із вцілілим Парафіяльним костелом. Тепер тут ЦУМ (ВІДЕО)

Справжні дива за допомогою графічного дизайну творить тернополянин Павло Цицорін. Хлопець відтворив на відео модель родзинки Старого Тернополя — Парафіяльного Костелу, який раніше був на місці теперішнього ЦУМу.

На відео, яке автор опублікував на власній сторінці у Facebook, костел "виростає" із макета, що встановлений поряд, та переміщається на своє місце замість будівлі Центрального універмагу.

— Ще рік тому я працював над одним цікавим проєктом, але після того, як розпочався локдаун, його довелось відкласти.  Я занурився в історію Тернополя. І мене надзвичайно вразила споруда Парафіяльного костелу, — розповідає автор роботи Павло Цицорін. 

Хлопець займається відео та моушн-дизайном (це 2D-графіка в русі, тобто анімаційне оформлення статичних зображень) і каже, що вирішив показати, як місто могло виглядати, якби костел вцілів, саме на відео.

Відео дня

— Орієнтовно два місяці робив це відео. Потрібна була детальна модель, але на жаль, у відкритих джерелах її не було. Були роботи інших авторів, але в маленькій якості, тому мені для відео не підійшли, — ділиться Павло.

Ось так виглядав Костел, який збудували у 1908-му та зруйнували після  війни у 1954-му році. Фото з "Вікіпедії".

Парафіяльний костел (Тернопіль) — Вікіпедія

Автор роботи каже, що модель костелу робив "з нуля" у 3Д-дизайнері. 

— Я й не думав, що робота отримає стільки схвальних коментарів та уваги від тернополян, але радий, що зміг поділитись, адже самому було цікаво, як Тернопіль міг виглядати, якби костел вцілів, — говорить він.

Дизайнер каже, що вже має чимало цікавих ідей на продовження проєкту. Щоправда, інтригу наразі не розкриває. 

Довідка

Тернопільський парафіяльний костел Матері Божої Неустанної Помочі   — римо-католицький парафіяльний храм у Тернополі, що існував із 1908 до 1954 року в центральній частині міста.

Був окрасою Тернополя . Велична і витончена споруда у неоготичному стилі вражала своєю красою і довершеністю. 62-метрова струнка вежа-шпиль, ніби пориваючись у небо, домінувала над усім містом. Вона слугувала навіть спостережною пожежною вежею. Дивували своєю красою вітражі й внутрішнє оздоблення, особливо різьба головного вівтаря і амвона. Споруджувався цей красень за проектом відомого львівського архітектора професора Теодора Тальовського.

У роки Другої світової костел знову зазнав руйнувань. Але документальні фото свідчать, що він був у значно кращому стані, ніж Домініканський собор. Автор вітражів — відомий художник Ян Фелікс Виґживальський.

Дамоклів меч над парафіяльним собором завис у 1949 p.: акт обстеження визнавав, що костел в аварійному стані. Потрібен був металевий каркас для вежі і шпиля. Але справжня причина «аварійного стану» крилася у тому, що собор стояв у самому центрі міста, на очах у більшовицьких можновладців, для котрих це була не святиня, а просто «культова споруда». У доповідній записці уповноваженим Ради у справах релігійних культів при Раді Міністрів СРСР та УРСР зазначалося: «За генеральним планом відбудови і реконструкції міста Тернополя, затвердженим Радою Міністрів УРСР, вказаний костел підлягає знесенню, і на місці костела повинен бути центральний міський парк». Вирок було підписано. Виконання дещо затягнулося. Спочатку зняли вежу, хоч і довго не вдавалося цього зробити. А 1954 року в місті кілька днів лунали вибухи — підривали парафіяльний костел. У 1959 році до річниці жовтневого перевороту на цьому місці відкрили універмаг. 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (7)
  • Петро Кушнір

    Святе місце повинно бути святим,а не місцем оьману людей.
  • Валентина Соловій

    Він настільки красивий, що його можна було б відбудувати. Нехай це й не історична споруда була.
  • Оксана Тимошів

    Знищили такий собор.
  • Світлана Світуліна

    Дуже красиво 💞

keyboard_arrow_up