Тернополянин потрапив до «чорного списку» роботодавців за кордоном

Тернополянин потрапив до «чорного списку» роботодавців за кордоном
  • У поліції підтвердили: у селі в Заліщицькому районі справді є чоловік з такими даними. Але на нього – жодної заяви чи зафіксованого правопорушення
  • На що звернути увагу, обираючи роботу за кордоном, радять в Асоціації роботодавців.
  • Обережно, шахрай. Курляк Ігор, Заліщики, Тернопільська область. Може пропонувати роботу на будові в Польщі. Краде навіть ті гроші, які йому дали просто передати людям. Потім перестає виходити на зв’язок, - написав Влад Бойко до групи «Чорний список роботодавців Польщі та Європи» у Фейсбук.

Під постом чоловіка чимало коментарів. Звичайно, жодного позитивного.

Ми намагались зв’язатись з автором посту, який подав фото нашого земляка до «чорного списку», аби дізнатись деталі та з’ясувати обставини цієї справи. Своїх контактів чоловік не залишив, тому писали йому в месенджер. Залишили свої номери і пропонували зв’язатись з журналістами у вайбер, ватсап чи месенджер. Однак, за кілька днів з нами так ніхто і не зв’язався.

То шахрай чи ні? Що кажуть у поліції

Ми спробували розшукати «шахрая» за допомогою поліції. Назвали лише ім’я і прізвище та повідомили, що він із Заліщиків. Невдовзі нам повідомили: такий чоловік й справді зареєстрований у с. Зозулинці Заліщицького району. Проте його біографія абсолютно не заплямована: жодної скарги чи заяви на нього, жодного навіть адмінправопорушення. До поліції  щодо нього звернень не було. У поліції нас запевнили: найближчим часом обов’язково відвідають село та спробують поспілкуватись із паном Ігорем. Та розібратись, яким чином він потрапив у «чорний список».

Відео дня

Спробували ми знайти Ігоря і за допомогою Сергія Грищука, сільського голови Зозулинців. Уілька разів телефонували чоловікові, проте, слухавку він так і не взяв.

Як не стати жертвою шахраїв, обираючи роботу за кордоном і на що потрібно звернути увагу, радить Світла Повар, менеджер з персоналу Асоціації роботодавців.

  • Варто спочатку зайнятись пошуком роботодавця у країні, куди ви збираєтесь їхати працювати, - каже Світлана Повар. - Можна звернутись безпосередньо до нього і задати всі питання, які вас турбують. Поцікавитись умовами праці, соцпакетом, зарплатнею, умовами проживання, харчування. А можна звернутись до посередника, якому ви оплатите послуги і він все зробить за вас.

Погоджуйтесь тільки на легальну роботу

Як надумали звертатись до агентів з підбору персоналу, передусім поцікавтесь наявністю у них ліцензії та офіційних документів і дозволів на подібний вид діяльності. Не зайвим буде поцікавитись, скільки років він працює на ринку праці та за відгуками перевірити його репутацію. Зараз в інтернеті інформації та можливості пошуку відгуків дуже багато, каже менеджер Асоціації роботодавців.

  • Роботу за кордоном можна знайти і на сайтах, але все потрібно ретельно перевірити, - радить Світлана Повар. - Чи ця вакансія дійсна - через Міністерство праці. Це публічна інформація.

Якщо ви звертаєтесь до посередника, варто погоджуватись на зустріч лише на його робочому місці. Там мають бути всі документи, що підтверджують дозвіл на діяльність. Вас на зустріч запрошують в бар – варто ставити під сумнів.

  • Переконайтесь, що запропонована вам робота є легальною, - радить Світлана Повар. – Ставте під сумнів та перевіряйте ретельніше, якщо і умови, і заробітки, і сама вакансія змальовані надто позитивно. Ідеалу не буває. Проблеми можуть бути з самого початку. І найголовніше – незнання мови. Тому перед поїздкою варто піти на курси чи бодай подивитись відео-уроки в інтернеті, аби бодай розуміти, про що вам говорять.  

Погоджуйтесь тільки на легальну роботу – лише тоді ви будете убезпечені від неприємностей та  матимете страховку і соцпакет, радить менеджер з персоналу.  

Що потрібно мати для легальної роботи за кордоном

Дійсний закордонний паспорт

Відповідну візу (робочу)

Трудову угоду (контракт із закордонним роботодавцем)

Дозвіл на роботу, який зазвичай видається органом працевлаштування країни, де працюватиме людина.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (50)
  • Володимир Рогов

    Якщо кого цікаве можете зв'язатися зі мною в мене є що розповісти

    Юлия Лукишко reply Володимир Рогов

    як я можу з Вами зв'язатися?
  • Олександр

    гнида брехлива я його знаю
  • Jey Bud

    Проплачені. Журналісти теж хочуть їсти...

    Юлия Лукишко reply Jey Bud

    а ті в кого ти вкрав гроші, нехай голодні будуть?!?!
  • Любовь. Ищук

    Я дуже  добре знаю Iгоря Курляк, це добра, вiдзивчива людина, який готовий в любий час прийти  на допомогу.Я в нього працювала, таких людей не мае, це все брехня. М.Луцьк  Ходакiвська Надiя.

keyboard_arrow_up