Тернополянка знайшла в помідорах небезпечного черв'яка

Тернополянка знайшла в помідорах небезпечного черв'яка
Небезпечного шкідника – південноамериканську томатну міль – знайшли в партії турецьких помідорів. Їх мали продавати на Тернопільщині.

Через дрібних білих червячків молі у продаж не допустили майже 19 тонн помідорів. Вантаж відправили знезаражувати, розповідає ентомолог обласної карантинної лабораторії Олеся Мартович. Шкідника знайшли 13 березня одночасно в Тернопільській та Одеській областях, а в лютому – ще й у Київській.
- Томатна міль для здоров’я людини не становить небезпеки. З’їсти помідори з нею – це те ж саме, що і яблуко з черв’ячком, - пояснює ентомолог. – Однак для врожаю овочів ця міль та її гусінь дуже небезпечні. Колись нам уже так завезли колорадського жука. І тепер кропи його, кропи, а вивести повністю шкідника не вдається.
Так само і з томатною міллю. Вона походить з Центральної Америки, останніми роками активно поширюється європейськими та африканськими країнами, які мають вихід до Середземномор’я. Шкідника знаходять як у відкритому грунті, так і в теплицях. В основному, вона пошкоджує помідори, каже пані Мартович. Однак також може масово пошкоджувати картоплю, перець та баклажани.
- У Латинській Америці томатна міль є одним з головних шкідників томатів, як у полі, так і при зберіганні. Вона гризе як стебла та листя, так і зелені і вже дозрілі помідори, - продовжує Олеся Мартович. - Ушкоджені плоди погано зберігаються, загнивають і втрачають товарну якість. Міль може знищити як половину врожаю, так і увесь.
Це – вже не перший випадок, коли в турецьких, а також сирійських помідорах знаходять томатну міль. Протягом 2010-2011 років карантинні інспектори її теж знаходили і тимчасово забороняли ввозити в Україну помідори, картоплю, баклажани та перець з Туреччини. Досі така заборона діє для Сирії. Тепер Туреччину попередили, що коли ще раз знайдуть в їхніх помідорах міль, то будуть відразу відправляти овочі назад.
- У 2011-му ми обстежували теплиці Борщівського та Заліщицького районів, де масово вирощують помідори. Наразі томатну міль не знаходили, - підсумовує фахівець. – Але краще попередити її проникнення до нас, аніж потім кропити овочі “хімією”.

Довідка
Купуючи помідори в супермаркеті чи на ринку, уважно огляньте їх. Личинки томатної молі – дрібні білі черв’ячки - живуть зверху на помідорах, тобто біля плодоніжки. Також міль може бути на скріпленні гілочок помідорів, які теж зараз продають.
Якщо знайшли їх на помідорах, то зверніться в Державну інспекцію з карантину рослин в Тернопільській області, що працює за адресою: Тернопіль, вул. Лук'яновича, 3а, тел. 22-36-27, e-mail - [email protected].

ареал поширення томатної молі в країнах Середземноморя

Відео дня
>

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (10)
  • Anonymous

    http://www.karantin.te.ua/news/16/
  • Anonymous

  • Anonymous

    хробаккккккккккккк!!!!!!!!!! шоб вам!! виправте!!!!!!!!!!!!!!!!
  • Anonymous

    стебля!! шо за бля???
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
11:25 ДТП поблизу Тернопільської митниці – на дорозі не розминулись два авто 11:00 Для дачників в Тернополі курсуватимуть спеціальні маршрутки (ГРАФІК) 10:02 По всій країні розшукують двох чоловіків, які розстріляли поліцейських на Вінниччині 10:00 Синоптики попереджають про заморозки у вихідні на Тернопільщині Від читача 22:30 В новому мікрорайоні "Північний" жителі кількох будинків можуть залишитись без під'їзної дороги 09:01 Рум’яні пиріжки: як приготувати смачні та пишні смаколики без дріжджів на кефірі 22:01 Прикрашає тарілки тернопільською вишивкою та архітектурою: історія майстрині Софії Демків 21:00 У ДТП на Тернопільщині постраждали п'ятеро людей 20:01 Поранений, але незламний: історія воїна-лісівника з Тернопільщини, який готується до протезування photo_camera 19:00 Жінки на керівних і бойових посадах в армії: що про це думають тернополяни? (ОПИТУВАННЯ) play_circle_filled 18:00 У Тернополі має запрацювати креативний простір OPEN SPACE 17:01 У центрі Тернополя квітне магнолія (ФОТО ДНЯ) photo_camera 16:23 Бучацькі поліцейські затримали 16-річного студента, який прийшов в навчальний заклад з наркотиками 15:40 Оприлюднили відео конфлікту судді і поліції play_circle_filled 14:50 У Тернополі інспектор отримав майже сто тисяч за «правильне розмитнення»: що йому загрожує 14:10 У Тернополі 19 квітня падав сніг. Яку погоду чекати найближчими днями photo_camera 13:37 На Тернопільщині 19 квітня діятимуть графіки відключення світла для підприємств 13:05 «На щиті» повернувся захисник Сергій Михалко з Почаївської громади. Вічна пам'ять Герою!
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up