Партнер рубрики Події

Тестування завершили: як надалі працюватиме система оповіщення від ДСНС

Тестування завершили: як надалі працюватиме система оповіщення від ДСНС

Надалі ця система перейде в дослідну експлуатацію і буде використовуватись для надсилання реальних сигналів про загрози для українців.

ДСНС успішно завершила тестування сучасної системи інформування населення Cell Broadcast. Така система — це світовий досвід інформування населення про загрози для їхнього життя.

Як повідомляють працівники служби, минулого року впровадження цієї системи оцінили в декілька мільйонів доларів і майже рік часу на всі роботи. Та завдяки спільним зусиллям мобільних операторів, Української асоціації операторів зв’язку «Телас», виробників мобільних телефонів та смартфонів та багатьом іншим партнерам, цей проєкт реалізували на безкоштовній основі.

Система працює шляхом передачі через службові канали зв’язку мобільних операторів. Тобто ДСНС пересилає сповіщення абонентам через операторів в зоні покриття базових станцій.

Відео дня

Учасниками процесу є українські оператори, Держспецзв'язку та інші служби.

За словами заступника голови ДСНС України з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Романа Примуша, продовжується робота над тим, щоб власники простих кнопкових телефонів також отримували такі оповіщення.

«Оповіщення важливе, коли ми говоримо про евакуацію населення, повідомлення про надзвичайні події не лише у зв’язку з військовим діями. А й надзвичайними ситуаціями. У нас є хімічна загроза та радіаційна, про що ми не можемо забувати. Тому ми почали процес налаштування цієї системи», — розповів він.

Перевага системи у тому, що сповіщення будуть доходити навіть у разі найслабшого мобільного зв’язку. Ба більше, перевагою буде миттєвість доставлення повідомлень. Оскільки на початку повномасштабного вторгнення населенню приходили смс, що в окремих регіонах надходили протягом 3-4 годин, що недопустимо.

«Тому ця система має перевагу. Ми розгорнули центр, який дозволить миттєво оповіщати населення», — каже Роман Примуш.

За його прогнозами, повноцінно система запрацює з листопада — грудня.

«Вона буде відрізнятися від будь-яких інших систем оповіщення. Вона матиме нехарактерний звук. Він буде відрізнятися від смс, інших повідомлень месенджерів. Це не буде стандартний звук та це досить неприємний звук. Та триватиме він від 10-15 секунд, щоб людина його почула. Він також буде супроводжуватися вібруванням. Все буде зроблено, щоб привернути увагу до сигналу», — підкреслив він.

Опитування

Ви отримували тестові сповіщення від ДСНС?

 Читайте також:

З 7 вересня на Тернопільщині розпочнеться тестування нової системи оповіщення населення. Що треба знати

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (2)
  • Polina Daineha

    кожен раз - жах. Як ніж у серце....
  • Віктор Панівський

    Тестування нікому не потрібні в Україні, це розвід на гроші Українців і Утримання Зеленської влади і уряду Зеленського і Міністерства Інформації Федорова.  На утримання цього Міністерства Інформації Федорова Українці податками плотять величезні суми податку, а насправді кошти відмиваються Іт фірмами під 20% відкату і аналізується рейтинг Зеленського, щоб Він міг триматися при владі любими методами

keyboard_arrow_up