Партнер рубрики Події

The Wall Street Journal: Загадкова смерть українського шпигуна

The Wall Street Journal: Загадкова смерть українського шпигуна
  • Чоловік, який завчасно попередив про плани вторгнення росії, невдовзі став мішенню.
  • Денис Кірєєв мав зв'язки з російськими воєнними і державними чиновниками.

 

БРЕТТ ФОРРЕСТ

 

Відео дня

Підпис під фото: Могила Дениса Кірєєва в Киеве. Його посмертно нагородили за виключний внесок в захист суверенітету України.

 

Через кілька днів після вторгнення Росії агенти української розвідки залишили на тротуарі в центрі Києва труп із кульовою дірою в задній частині черепа.

Загиблого, 45-річного банкіра Дениса Кірєєва, вбили як зрадника. Служба безпеки України — головне внутрішнє розвідувальне агентство країни, відоме як СБУ — застрелила пана Кірєєва через те, що він нібито шпигував на користь Москви, заявив представник агентства.

Через кілька днів після того, як тіло пана Кірєєва було викинуто на вулиці, його поховали як героя поруч із першим міністром закордонних справ України.

За словами генерала Кирила Буданова, голови військової розвідки України, пан Кірєєв передав інформацію від своїх російських контактів, яка допомогла українським силам успішно захистити свою столицю минулого лютого. «Якби не пан Кірєєв, швидше за все, Київ був би взятий», – сказав генерал.

Президент України Володимир Зеленський підписав документи про нагородження Кірєєва посмертно медаллю «За виняткові обов’язки у захисті державного суверенітету та безпеки держави».

Протягом багатьох років Росія інвестувала еквівалент мільярдів доларів, щоб проникнути в українські політичні та розвідувальні кола, намагаючись створити мережу агентів в українських шпигунських службах, якщо Москва вирішить спробувати захопити країну.

Політична корупція минулих десятиліть також підірвала довіру суспільства. Російські чиновники не відповіли на запит про коментар.

Пан Кірєєв у різний час належав до обох протилежних таборів.

Він проміняв кар’єру в західних фінансових установах, щоб керувати грошима та активами двох багатих братів, які мали тісні зв’язки з українськими політиками, орієнтованими на Росію. 

На роботі йому оплачували нерухомість, автопарк та відпочинок у Греції та Парижі. Це також кидало тінь на його репутацію серед офіційних осіб та колег, стурбованих впливом Росії.

За словами генерала Буданова, пізніше у своїй кар'єрі Кірєєв налагодив зв'язки з європейськими розвідувальними службами, а також з російськими військовими та урядовцями.

Він також погодився представляти Київ на ранніх переговорах про припинення вогню між Росією та Україною, що є ризикованим і резонансним завданням. Пану Кірєєву "подобалося грати роль агента 007", - сказав друг.

Вторгнення 24 лютого перевірило інвестиції Росії та опір України. Пан Кірєєв, який був ногою в обох країнах, опинився посередині.

Ця стаття заснована на фінансових і розвідувальних документах та інтерв’ю з урядовцями США та України, діючими та колишніми співробітниками українських силових структур, а також родиною, друзями, охоронцями та бізнес-партнерами пана Кірєєва.

Заробіток

Пан Кірєєв народився в Києві та розпочав своє професійне життя у сфері фінансів, працюючи в місцевих представництвах західних банків, зокрема Crédit Lyonnais, Citibank та ING.

За словами людей, які з ним працювали, він був товстим і комунікабельним, і він уміло поводився з клієнтами. Пан Кірєєв володів українською, російською, французькою та англійською мовами.

Його родич у 2003 році став заступником голови СБУ, основного спадкоємця КДБ радянських часів в Україні, за словами колишнього керівника відомства.

За словами колег, цей зв’язок зацікавив пана Кірєєва шпигунством. Критики стверджують, що СБУ, яка зараз знаходиться під пильним контролем уряду, тривалий час перебувала під впливом Москви. Агентство, яке відмовилося від коментарів, заперечило цю заяву.

У 2006 році пан Кірєєв пішов працювати на Андрія Клюєва та Сергія Клюєва, політично пов’язаних бізнесменів із Донецька, російського регіону на сході України.

Брати Клюєви, які розбагатіли на металах і нерухомості, були близькі до Віктора Януковича, політика з Росією, який згодом став президентом України.

У 2015 році США ввели санкції проти Андрія Клюєва за його нібито намагання підірвати демократію в Україні.

Ані у нього, ані у Сергія Клюєва отримати коментарі не вдалося.

Вдова пана Кірєєва сказала, що її чоловік дав їй вільне пояснення свого рішення працювати з людьми з оточення пана Януковича. «Ми не можемо обміняти цих людей на інших. Маємо те, що маємо», — згадала вона його слова.

За часів президентства Януковича Андрій Клюєв був секретарем Ради національної безпеки і оборони України, а також першим віце-прем’єр-міністром.

Пан Кірєєв отримав вигоду від зв’язків Клюєвих, обійнявши керівні посади в державних банках і полюючи на велику дичину з керівниками розвідки СБУ в Карпатах, за словами оточення. Він подорожував з охоронцями, яких найняв з елітного підрозділу СБУ..

 

"Я не поїду"

Декількома роками раніше генерал Буданов, колишній спецназівець, лікувався від військового поранення в Національному військово-медичному центрі імені Уолтера Ріда в Меріленді. 

Він познайомився із представниками американської розвідки.

Згодом він заробив репутацію надійного керівника та противаги російському впливу в СБУ, за словами колишнього високопоставленого американського чиновника.

Коли навесні 2021 року Росія почала стягувати війська до кордону з Україною, генерал Буданов сказав, що запросив Кірєєва до штабу військової розвідки України, комплекс, відомий як «Острів» і розташований на півострові вздовж київського Дніпра.

Генерал Буданов, за його словами, звернувся до патріотизму Кірєєва і попросив його використати свої фінансові зв'язки та зв'язки у сфері безпеки, щоб спробувати проникнути до російської військової розвідки.

«У нього було необхідне коло знайомств. Через нього здійснювалися фінансові операції», - сказав генерал. «Тому він спілкувався з усіма, зокрема з дуже впливовими людьми».

Пан Кірєєв погодився йти далі, керований боргом і захоплений світом секретних операцій.

Група безпеки відвозила пана Кірєєва до Харкова, за 300 миль на схід від Києва. За словами генерала Буданова та одного з охоронців пана Кірєєва, там він і ще один оперативник української розвідки переправлялися через кордон окремою машиною.

За словами члена його служби безпеки, він повертався завжди через кілька днів, зазвичай курячи сигару під час довгого шляху, коли надавав інформацію генералу Буданову.

«Він отримував інформацію про все, – сказав генерал. «Світ спецслужб та світ фінансів завжди пов'язані, як і світ криміналу, принаймні у наших країнах».

Восени 2021 року, коли військові та розвідувальні служби США почали попереджати про російську загрозу, Кірєєв дізнався зі своїх джерел, що Москва готується до вторгнення, і першим забив тривогу в Україні, сказав генерал Буданов

22 січня минулого року міністерство закордонних справ Великобританії заявило, що Росія розглядає одного з колишніх начальників Кірєєва, Андрія Клюєва, для приєднання до маріонеткового уряду, який Москва встановить в Україні.

У лютому, коли вторгнення здавалося неминучим, мільйони українців почали тікати на захід, аби знайти притулок за кордоном.

18 лютого, за ніч до того, як пан Кірєєв планував виїхати з України в щорічну лижну поїздку до Французьких Альп з дружиною та сином, він пізно повернувся додому.

«Я не поїду, – сказав пан Кірєєв своїй дружині. Вона намагалася змінити його думку. Вона та її син вилетіли до Франції без нього.

Через п'ять днів, у другій половині дня 23 лютого, пан Кірєєв передав генералу Буданову свіжі розвіддані: президент Росії Володимир Путін щойно вранці віддав наказ про вторгнення.

За словами генерала Буданова, пан Кірєєв також знав основну точку атаки.

О 8 годині ранку 24 лютого російські ударні вертольоти висадили десант в аеропорту Антонов за кілька миль на північ від Києва. Кремль планував захопити аеропорт для перекидання військ та техніки для штурму столиці.

За словами генерала Буданова, підказка пана Кірєєва дала Україні кілька дорогоцінних годинників, щоб перекинути війська для протидії російському наступу.

Після запеклого бою з російськими аеропорт був зруйнований і став непридатним для користування

 

Присяга на вірність

Оскільки плани Росії щодо завдання швидкого удару зірвані, обидві сторони організували переговори про припинення вогню в Білорусі.

Пан Кірєєв знав двох членів російської делегації, тому генерал Буданов запитав, чи не візьме він участь у переговорах. Генерал робив ставку на те, що зв'язки Кірєєва допоможуть виграти паузу в бойових діях і дати Україні більше часу для мобілізації та створення оборони.

Пан Кірєєв знав, що йому ризиковано гратиме таку публічну роль у конфлікті, і він не хотів йти. Протягом багатьох років він налагоджував відносини з обох боків кордону. Війна змусила його зробити вибір, і він заявив про свою вірність.

«Ну, чорт забирай, — сказав він члену своєї служби безпеки. «Якщо так треба батьківщині, я піду».

За словами колишнього співробітника контррозвідки СБУ, який допомагав групі, пан Кірєєв приєднався до міністра оборони України та інших офіційних осіб у переговорній групі, яка була вже готова покинути київський вокзал.

Фотографії пана Кірєєва, який сидить за столом переговорів 28 лютого, здивували багатьох, хто його знав, включаючи його дружину, яка залишилася за кордоном. Він нічого не сказав їй.

«Після його появи там, усім став очевидним його зв'язок зі спецслужбами, — сказав генерал Буданов. «На жаль, ситуація тоді була критичною, і нам довелося йти на ризик».

Пан Кірєєв повернувся з Білорусі і кілька годин на зустрічі розмовляв із генералом Будановим. За словами співробітника його служби безпеки, Кірєєв знав про свою небезпеку і залишив збори в мовчазному настрої.

Декілька днів потому друг відвідав пана Кірєєва в його будинку на північній околиці Києва. Пан Кірєєв тримаючи в руках великокаліберну мисливську рушницю, сказав другу, що він стріляв з неї в російських бойовиків, які наближалися до його будинку декількома ночами раніше.

Коли Росія та Україна домовилися про другий раунд переговорів, запланований на 3 березня, генерал Буданов знову вмовив Кірєєва взяти участь.

За словами генерала Буданова, у ніч перед переговорами в Білорусі пан Кірєєв зателефонував з офісу Олександра Поклада, начальника контррозвідки СБУ. Він сказав, що пан Поклад, який відповідає за затримання співробітників розвідки та служби безпеки, підозрюваних у роботі на Росію, хоче зустрітися.

Пан Поклад відмовився коментувати цю статтю, як і представник СБУ, пославшись на закон про державну таємницю.

Для поїздки до Білорусі пан Кірєєв поїхав на київський вокзал зі своєю особистою охороною та агентами військової розвідки. Він сказав охоронцям, що його можуть заарештувати дорогою. "Не втручайтеся", - сказав він, за словами члена його служби безпеки.

Група виїхала до центру Києва та зупинилася біля Софійського собору. Під'їхали кілька мікроавтобусів з агентами СБУ та наказали військовим розвідникам та охоронцям пана Кірєєва здати зброю.

Пана Кірєєва повели до мікроавтобуса. Його охорона лежала вниз на вулиці, коли мікроавтобус видїхав.

Приблизно через 90 хвилин співробітників військової розвідки викликали…де, виявили тіло пана Кірєєва.

Державне бюро розслідувань України, яке опікується такими вбивствами, відмовилося від коментарів.

Протягом наступних місяців влада в Києві викорчовувала російських спільників зі спецслужб.

"У мене немає часу розбиратися з усіма зрадниками", - сказав Зеленський у березні. "Але поступово всі вони будуть покарані".

У липні пан Зеленський звільнив голову СБУ, а також звільнив або притягнув до кримінальної відповідальності десятки генералів агентства за їхню ймовірну роль у сприянні російському вторгненню.

Україна порушила понад 650 справ про державну зраду за участю державних службовців.

Пан Кірєєв був похований з військовими почестями на Байковому цвинтарі у Києві, серед могил українських героїв. Його вдова ненадовго повернулася до міста у грудні. Вона відвідала його могилу тричі, востаннє дорогою з країни.

 

 

Цей матеріал представлений у рамках інформаційного волонтерства

Редакторський переклад Сергій Чернявський

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up