Партнер рубрики Події

Аптека чи багатоповерхівка виросте прямо перед вікнами у людей? Хто і що насправді будує на 15 Квітня

Аптека чи багатоповерхівка виросте прямо перед вікнами у людей? Хто і що насправді будує на 15 Квітня
  • Акція протесту мешканців, виклик поліції та скандал із потенційним забудовником — так минулого тижня розпочались будівельні роботи на розі вулиці 15 Квітня і проспекту Злуки.
  • На місце нагнали техніки, зрізали дерева і кущі, а територію, буквально у кількох метрах від житлового будинку, що на 15 Квітня, 1, вже обгородили стовпами. На місці потенційної забудови немає жодної інформації, хто і що будуватиме. От це найбільше обурило людей.
  • Що нам вдалось дізнатись про забудовника і чи є документи для початку будівництва? Що саме  «виросте» перед вікнами житлового будинку? Читайте далі.

Мешканці вийшли на майбутній будівельний майданчик, викликали поліцію. Бо людям незрозуміло, хто і що будує, чому ніяких повідомлень раніше вони не отримували. На акцію протесту приїхали і представники ТОВ «Рута-Фарм», які стверджували, що там невдовзі зросте аптека. І будуватимуть саме вони. От лишень коли протестувальники попросили пред’явити документи, що дозволяють здійснювати роботи, їм тицьнули декларацію про початок будівництва, датовану… 2011 роком.

Тернополяни обурені та стверджують, що роботи вже почали, хоча не мають на це жодних дозволів. І скористались саме цим «перехідним» періодом, коли будинок від приватного підприємства (жеку) передали незнайомому мешканцям управителю з Кременчука.

Нагадаємо, що Майже половину будинків у Тернополі віддали фірмі з Кременчука? (АНАЛІТИКА)

Відео дня

Невдоволені мешканці намагаються створити ОСББ, аби самим керувати як спільним майном, так і прибудинковою територією. Доки готують документи та бігають інстанціями, під вікнами почалось незаконне, на їхню думку, будівництво.

За допомогою тернополяни звернулись до журналістів. Що «20 хвилин» вдалось дізнатись про забудовника та яка офіційна інформація є про те, що будуватимуть на клаптику землі поруч з житловим будинком?

Землю виділили ще минулого століття?

— Ми дізнались про те, що там щось будуватимуть, коли під нашими вікнами вже працювала техніка, — розповіла мешканка 15 Квітня, 1 пані Наталія. — Виглядає все на схему, яка останніми роками діє у Тернополі: спочатку починають будувати, не маючи документів, а потім, у процесі їх оформляють. От цього ми і боїмось – що у нас поперед вікнами невдовзі виросте свічка у 9 поверхів.

Як вдалось дізнатись ініціативній групі мешканців, потенційний забудовник нібито має документи ще від 1998 року, підписаний тодішнім міським головою Анатолієм Кучеренком. Тоді ТОВ «Рута-Фарм» виділили землю – 5 сотих. От питання, де ті сотки, і де будуватимуть, адже паралельно до дороги червоні лінії, бо прокладені міські комунікації. Якби не ці червоні лінії, на цьому місці вже давно б виросла б багатоповерхівка, припускають тернополяни.

– Тепер, ми так розуміємо, вони відступили певну відстань від червоних ліній, і впритул наблизились до нашого будинку — якщо зведуть якесь приміщення – це буде фактично нам у вікна, за кілька метрів від житлового будинку, — пояснила пані Наталя. — Принаймні, саме так зараз обгородили територію потенційного майданчика. А як же будівельні норми? А як дозволи? Хто взагалі дозволив будувати під носом у людей?

У травні 2021 року депутати чинної міськради на сесії погодили сервітут на підхід і під’їзд до місця потенційної забудови продовжують обурені люди.

— Нам ніхто і нічого не пояснює, але розуміємо, що будова відбуватиметься в кількох метрах від нашого будинку. Ви уявляєте, чим це обернеться? У нас старий будинок, від 1978 чи 1979 р. Він просто не переживе роботи будівельної техніки. Цього ми і боїмось.

Люди намагались «відвоювати» власну прибудинкову територію та виступали проти встановлення огорожі потенційного будівельного майданчика у них під вікнами. Люди припускають, що це підготовчий етап і, ймовірно, забудовник розраховував на те, що йде зима, і до весни, коли можна буде починати будувати, усі емоції вляжуться. 

– Ми ж розуміємо, що не можна жити ілюзіями, і знаємо, якщо почались роботи, значить їх хтось, нехай і не на паперах, дозволив, — припускають мешканці. — Але проблема найбільша в тому, що нам так і не показали дозволу на початок робіт. «Найновіші» дозволи датовані 2011 роком. Ми вже повідомили про це поліцію, муніципальну інспекцію.

Емоції вирують не на жарт

Люди просять допомоги в депутатів та всіх дотичних до їхньої проблеми структур, аби завадити незаконному, на їхню думку, будівництву.

Інформацію про новий будівельний майданчик вже з’явилась у тернопільських групах у Фейсбук. Там емоції вирують не на жарт.

– Насправді це прекрасно — зрізати дерева, перегородити стежку, щоб поставити парковку  і аптеку на 3 поверхи, — гірко жартує Оксана Дябло. — Кожен перехожий, що проходить зараз повз ті стовпчики, зупиняється і дивиться на них.  Думками «благословляє» усіх причетних до цього дійства, він з «вдячністю», з «благодаттю» промовляє імена мера, депутатів і забудовників. У церквах, що по обидва боки, будуть служити службу за здоров'я усіх забудовників і фармацевтів, хто погодив, і дав дозвіл на будівництво, за владу і мера.... Ось так і живемо.

Схоже на те, що землю й справді виділили ще минулого століття. Проте чомусь, за понад 20 років, до неї немає підходу і під’їзу. І лише у 2021 р. депутати чинної міськради майже одностайно проголосували сервітут на 500 м. кв. Окрім того, без містобудівних умов і обмежень, які видає/скасовує і контролює міська рада, починати будову не можна. Тому, припускають тернополяни, ці папери у забудовника є.

Проте це ще не все. Ми пошукали у відкритих базах даних всю можливу інформацію про цю ділянку. Виявилось, що державний акт на право постійного користування землею видано ТОВ «Рута-Фарм» ще у 1998 р. Дані по цій ділянці на Кадастрову карту вносились в 2012 році. Там вказано, що форма власності – державна. Отут і є перше «але», яке відшукали журналісти.

Що не так із забудовою

Ділянку дали в постійне користування рішенням виконкому. Тоді, як ми довідались, так можна було. Тобто, земля була у власності громади — комунальна, але в користуванні ТОВ. У Держгеокадастрі формою власності даної земельної ділянки зазначено «державна власність». Однак у декларації про початок виконання будівельних робіт, датованій 2011 роком і яку представник забудовника продемонстрував мешканцям, формою власності зазначено «приватна власність». То якою є форма власності даної земельної ділянки?

Це або помилка, або в проміжку між 1998 і 2011 роками міська рада дала дозвіл на її викуп. Іншими словами, з комунальної землі в приватну вона не могла просто так «перетворитись».

Щодо ризиків житлового будівництва, коли починають будувати, скажімо, аптеку, а в процесі внесуть зміни в містобудівні умови, і  виростає 9-поверхова «свічка», — побоювання мешканців не безпідставні, і ризик справді є. Бо ж Генплан дозволяє там багатоповерхову забудову. Хоча, якщо розмірковувати логічно, багатоповерхівку на 5 сотих землі втулити важко. Проте й аптеку на два поверхи будувати навряд чи хтось бодай починатиме.

Згідно з Генеральним планом Тернополя, там зона житлової та громадської забудови

Поліція проводить перевірку

За зверненням мешканців поліція вже перевіряє законність документів, запевнив начальник відділу комунікації головного управління Нацполіції в області Сергій Крета. Заяву мешканців отримали, відомості, викладені у ній, внесли до журналу обліку повідомлень і вже призначили додаткову перевірку. Надіслали запити щодо відомостей про цю землю у Держнгеокадастрі. Після результатів прийматимуть рішення щодо цієї заяви.

Звернулись за коментарем «20 хвилин» і до міськради.

– Рішенням виконавчого комітету №420 від 18.03.2010 р. затверджено містобудівні умови та обмеження на об’єкт «Аптека» за адресою вул. 15 Квітня – проспект Злуки за зверненням замовника ТОВ фірма «Рута-Фарм, — повідомила речниця міськради Мар’яна Зварич. — Це було у березні 2010 року, ще за каденції попереднього міського голови.

Сервітут, погоджений у 2021 р. депутатами чинної каденції, стосується лише проходу та проїзду, уточнює вона.

— Для проведення перевірки даного об'єкту на наявність дозвільних документів необхідно подати звернення в Тернопільську міську раду, — повідомила Мар’яна Зварич. — Щодо інших питань, то можна буде відповісти після проведення перевірки або за запитом.

Питання, які ми задали міськраді

У міськраді наголосили: будь-хто може написати звернення на ім’я міського голови про проведення перевірки на наявність дозвільних документів щодо робіт за вказаною адресою. «20 хвилин» ще 19 листопада надіслали запит на ім’я міського голови Тернополя Сергія Надала. Ось питання, на які ми хочемо отримати відповіді. І про що повідомимо читачів, щойно відповідь надійде на адресу журналістки.

  1. Який об’єкт зводять? Його метраж, кількість поверхів?
  2. Попри дорогу прокладені міські комунікації. За скільки метрів від них забудовник має право будь-що зводити? Якою має бути відстань від житлового будинку, що на вул. 15 Квітня, 1 до майбутнього об’єкту, який планують звести?
  3. У Держгеокадастрі формою власності даної земельної ділянки зазначено «державна власність». Однак у декларації про початок виконання будівельних робіт, датованій 2011 роком і яку представник забудовника продемонстрував мешканцям, формою власності зазначено «приватна власність». То якою є форма власності даної земельної ділянки?
  4. Коли щодо згаданої ділянки, видавали містобудівні умови і обмеження? Прошу у відповіді на запит надати копію документів.
  5. Прошу надати викопіювання з містобудівної документації, котре відображає розташування комунікації під об’єктом та в радіусі 20 метрів довкола.
  6. Чи відбувався прямий викуп згаданої земельної ділянки? Коли та за яку суму?
  7. Яка форма власності земельної ділянки згідно з даними ТМР, станом на 19 листопада 2021 р.?

Двоє власників і податковий борг у понад 145 тис. грн

Намагались ми поспілкуватись та вислухати позицію потенційного забудовника або керівництва ТОВ «Рута-Фарм». У довідниках знайшли чимало номерів, як мобільних, так і стаціонарних. Протягом кількох днів намагались за ними додзвонитись, проте марно. Деякі номери, відповідав оператор, не обслуговуються. Деякі зі стаціонарних мовчали – кілька днів поспіль ми телефонували разів по 20, але слухавку так і не взяли. За одним з мобільних номерів чоловік запевнив: стартовий пакет придбав місяців 5 тому, про що дуже шкодує. Адже за цим номером постійно розшукують директора якогось ТОВ «Рута-Фарм». Після цього ми намагались знайти номер директора в різних базах даних. Проте і ті номери не діяли.

Ми готові вислухати позицію керівництва компанії та опублікувати її.

Як ми дізнались з відкритих джерел, Компанія ТОВ «Рута-Фарм» займається гуртовою та роздрібною торгівлею лікарськими засобами. Юридична адреса львівська, а фактична – Тернопіль, вул. Бродівська.

Власників двоє – один тернополянин, інший зареєстрований в передмісті Тернополя. Компанія, станом на 17 листопада 2021 р., має податковий борг в понад 145 тис. грн. Тому виникає питання: як і за що компанія збирається будувати, якщо не в змозі погасити борг перед державою?

Ми й надалі стежитимемо за розвитком ситуації з вище згаданим будівництвом та повідомлятимемо про все читачів.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (12)
  • Игорь Гуменецкий

    Хтось вже повалив ці паркани. Сьогодні зранку бачив що лежать вже на купі.
    Але чи це надовго, назбирає лисий бамбула качків і буде так як з "спортивною академією" в парку нацвідродження
  • Pavel Orestovich

    Ставлю сотку що баготоповерхівка або тц))
  • Іван Петров

    Дякуємо тупим надалодрочерам
  • Ivan Zaleskiy

    А як же модернізація даної дорожньої розв'язки, презентована Надало минулого року?. Уже все пропало!? Вже не потрібно!?

keyboard_arrow_up