Партнер рубрики Події

Том Купер про війну росії в Україні

Том Купер про війну росії в Україні

Публікуємо повідомлення австрійського аналітика та історика повітряного бою Тома Купера в редакторському перекладі.

Українська війна, 19 грудня 2022 р.

Привіт всім! Короткий огляд останніх новин на сьогодні.

ПОВІТРЯНА / РАКЕТНА ВІЙНА

Відео дня

 

Минулої ночі російські завдали свій найбільший удар за допомогою безпілотників, коли коли-небудь зроблених раніше. У ньому було використано «тільки» іранські БПЛА Shahed-131/136.

Згідно з українськими джерелами, було запущено не менше 33 або 35 БПЛА, все зі східного узбережжя Азовського моря.

Один пройшов прямо над Південноукраїнською АЕС на ходу у північно-західному напрямку: у результаті 30 були оголошені збитими пілотованими перехоплювачами та наземними засобами ППО.

Троє або п'ятеро завдали ударів по об'єктах інфраструктури в Київській області. В результаті троє людей отримали поранення, кілька будинків пошкоджено, три райони міста залишилися без електрики.

 

ВКСРФ виконує близько 120 бойових вильотів на день, ВПС України можуть наносити до 21–22 авіаударів на день винищувачами-бомбардувальниками і стільки ж вертольотами.

Росіяни стверджують, що збили український вертоліт у районі Первомайського: за повідомленнями, його було збито 11 полком ДНР-Ополчення з ПТРК.

Схоже, що Афіни готові поставити свою систему С-300 на Україну, звичайно, якщо замість цього США спочатку поставлять їм систему Patriot.

Принаймні Захарова задихалася на знак протесту проти цього рішення, яке «загрожує мирним жителям Донбасу, Запоріжжя та Херсона», сказала вона.

(Мені тільки сумно, що вона не знайшла часу поставити актуальне питання, яке непокоїть її вже кілька місяців: як можуть братні греки займатися такою річчю, як допомога «укро-нацистам» у боротьбі з російськими союзниками з КСІР та «Хізбалли»…)

На завершення цього розділу гарна гілка Орлану-10 від RUSI (британського аналітичного центру з оборонних питань)

 

JDAM (бомби із супутниковим наведенням) ДЛЯ УКРАЇНИ?

 

Повідомляється, що США мають намір поставити Україні боєприпаси із супутниковим наведенням типу JDAM. Це непогана ідея… насправді це чудова ідея, тому я не можу не дивуватися, чому вона не була реалізована вже кілька місяців тому.

 

JDAM розшифровується як Joint Direct Attack Munition (з'єднання боєприпасів прямої атаки).

Суть системи полягає в конверсії «тупих» бомб американської розробки з серії Mk.80 (див.: Mk.81 – 125 кг; Mk.82 – 227 кг; Mk.83 – 454 кг; Mk.84 – 907 кг) у високоточне зброя з супутниковим наведенням простим і напрочуд дешевим способом (один комплект коштує всього 30 000 доларів США).

Завдяки модульній конструкції, кожна німецька бомба серії Mk.80 може бути оснащена новою задньою частиною з навігаційним модулем і рульовими стабілізаторами. Другий комплект - обгорнутий навколо центрального корпусу бомби - додає маленькі крила, які збільшують радіус дії.

JDAM відносно дешеві, надійні та легко адаптуються, і це важливо тому, що такі типи, як Су-24 та Су-25, були розроблені з урахуванням використання боєприпасів західного виробництва, вони повинні “легко” додаватися до винищувачів-бомбардувальників для служби в Україні. (Нагадаю, між іншим, «навіть» суданці адаптували свої Су-24М для розгортання бомб із супутниковим наведенням північнокорейського виробництва на основі конструкції JDAM ще років сім тому).

А (навчальна версія) GBU-38. Темно-зелений корпус/боєголовка бомби Mk.82. Світло-сірі - центральна та задня частини, які перетворюють бомбу на JDAM. Чого не вистачає на цій фотографії, то це підривника на лівому (передньому) кінці боєголовки.(фото)

 

Єдиним обмежуючим чинником їх застосування буде кількість вузлів підвіски на літак. Тим не менш, наприклад…Такий великий літак, як Су-24М, має багато вузлів підвіски, деякі з яких можуть бути оснащені подвійними вузлами підвіски або кількома енжекторними стійками.

Так чи інакше цей тип може завантажити близько 11-12 GBU-38/54 (це JDAM на базі Mk.82).

Кожен JDAM може бути налаштований іншу точку прицілювання.

Тепер опустіть цей реактивний літак на висоту 20 метрів, розженіть його до 1000 км/год (або швидше), потім дайте йому увійти в режим максимальної потужності, 4-g-набір висоти і скиньте всі ці бомби, перш ніж зробити крутий розворот. наблизиться до землі для укриття і все це без необхідності перетинати справжню лінію фронту.

Тобто нехай летить майже таким же маневром, як і у всіх авіаударах на кшталт "розпилу та молися", які наносили українці та росіяни досі, але маса яких була і залишається зовсім неефективною.

Різниця в тому, що цього разу залп з 11-12 бомб, що точно наводяться, вразить 11-12 обраних цілей — замість «всього в цьому приблизному напрямку»…

Можливо, дальність JDAM набагато менша, якщо зброя випущена з малої висоти: можливо, навіть до 4–7 км.

Це набагато менше ніж 20-30 км, коли JDAM випускаються з великої висоти. Однак ніхто в здоровому глузді не літає на висоті понад 20 метрів у цій війні (принаймні, не за якихось 30-40 км від лінії фронту: остання прикрита занадто великою кількістю ЗРК).

По-перше, цих 4-7 км цілком вистачило б, щоб уразити головне - російську артилерію.

Іншими словами: один Су-24М може теоретично, за умови, що все озброєння функціонуватиме як заявлено одним ударом знищити цілу артилерійську батарею ВСРФ.

Або два Су-25 досягнуть приблизно того ж. І це за вартості одного залпу з M142 HIMARS.

….за умови, що США (та їх союзники) зможуть

а) надати JDAM,

б) забезпечити достатню кількість бомб із серії Mk.80, та

в) достатню кількість JDAM-комплектів для ВПС України, щоб розгорнути їх «сотнями».

 

БИТВА ЗА ДОНБАС

 

Куп'янськ-Сватове… ЗСУ обстрілюють і нишпорять Первомайським, Софіївкою, Вільшаною. Іншими словами: тут немає нічого особливо нового.

 

Кремена... виявилося, росіяни так і не встигли видавити ЗСУ з Червонопопівки: навпаки, тим часом їхня 30-та мотострілецька та БАРС-20 змушені були відійти до Голікова.

 

Бахмут. На північному фланзі та під час останньої масованої атаки 15 грудня росіянам вдалося захопити південну частину Яківлівки: деякі з банди Вагнера навіть сфотографувалися в місцевому центрі (див. претензій, за якими село стало повною втратою для України. Безперечно, це було б погано, оскільки відкрило б широку пролом у позиціях ЗСУ і дозволило б російським атакувати Соледар, а значить, і Бахмут з півночі.В результаті виявилося, що гарнізон 10-ї гірничострілецької бригади тримався в північній частині селища: тим часом він був посилений частинами 109 тд і 128 -й гірничострілецької бригади.Бій іде сюди...

 

Між Соледаром та Бахмутом останні три-чотири дні росіяни вкотре штурмували Підгородне. Поки що без особливого успіху: взагалі, судячи з повідомлень про бої за заправку на південь від цього села, цілком можливо, що контратакують саме українці.

На східній околиці Бахмута 71-а єгерська дивізія відтіснила «Вагнера» далі на схід, по вулиці Максименка у бік промзони, і росіяни відійшли від сміттєзвалища (залишеного українцями понад тиждень тому). Гадаю, позиція була не такою вже ідеальною, зрештою.

З південного боку ходять чутки, що ЗСС вдалося вибити росіян з Досвідченого, причому настільки, що деякі кажуть, що ВРРФ і «Вагнер» перебувають на межі відмови від своїх спроб захопити Бахмут. «Тим не менше», Вагнер продовжував наштовхувати своїх каторжників на нові й нові бійні, коли вони намагалися просунутися з Зеленопілля, Курдюмівки та Озарянівки по тому руслу, назву якого я весь час забуваю, на захід.

Враховуючи, що іншу сторону захищають 52-а мотобригада та 62-а мехбригада”, тобто ідея, для реалізації якої насправді буде потрібно як мінімум рівну кількість військ… Це сміливо, але й абсолютно марно: сумніваюся, що таким чином вони дійдуть до « межі ДНР» навіть за 100 років…

Крім того, схоже, що більша частина наявних M142 HIMARS і M270 MLRS ЗСУ знаходиться між тим «десь у районі Бахмута», оскільки повідомлень про їхню активність минулої ночі було близько десятка.

Цілі включали як мінімум чотири російські склади боєприпасів, кілька районів зосередження військ та два контрольно-пропускні пункти.

Напередодні повідомлялося про завдання ударів по п'яти пунктах зосередження військ, одному польовому штабу та одному складу боєприпасів.

Торецьк… була нова, але досить кульгава атака росіян з Майорська на Дружбу ще 16 або 17 грудня, але вона була швидко відбита 36 морською піхотою і 5 штурмовим полком ЗСУ.

Піски-Первомайське... Росіяни безуспішно продовжували наступ на Водяне. На Первомайську безуспішно. А на Невельську безуспішно.

Мар'їнка... повідомлялося про важкі бої з центру та схід від центру цього села. Номінально, принаймні, це сепаратисти – «посилені військами ВРРФ» – нападають, але, чесно кажучи, я вже без поняття: надто багато заяв та зустрічних заяв.

До речі, із цього району також повідомляється про активну діяльність українських систем залпового вогню. Іншими словами: російським вже не легко доводиться навіть у цьому кутку лінії фронту.

На південь від Мар'їнки росіяни зробили щонайменше одну атаку у напрямку Перемоги за останні два дні, але 79-та десантно-штурмова дивізія змусила їх відступити на свої позиції.

Аналогічна ситуація у Новомихалівському та Вугледарському районах.

Довідка

Том Купер — австрійський аналітик та історик повітряного бою. Після кар'єри у світовому транспортному бізнесі, під час якої встановив мережу контактів на Близькому Сході та Африці. Перейшов до вузькоспрямованого аналізу та написання статей про невеликі, маловідомі військово-повітряні сили та конфлікти, про які він зібрав великі архіви. Це призвело до спеціалізації у військово-повітряних силах Близького Сходу, Африки та Азії. Автор більш ніж 50 книг та понад 1000 статей.

Редакторський переклад Сергія Чернявського

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up