ТОП-10 "чудес", якими Тернопіль здивував Україну

ТОП-10 "чудес", якими Тернопіль здивував Україну

Час від часу тернопільські ініціативи обговорює вся Україна. З одних ноу-хау жартують у соцмережах, з інших дивуються, деякі активно обговорюють. Пропонуємо підбірку неординарних новацій та рішень з життя Тернополя за різні роки. Зауважимо, останні роки особливо багаті «креативними» ідеями

1. Депутат і труси

Заборонити торгувати на ринку трусами і ліфчиками у релігійні свята, - з такою пропозицією виступив на одній із сесій міськради депутат-священик Володимир Гринда. У відповідь на це міський голова запропонував звернутись до управління торгівлі, яке має рекомендувати закладам торгівлі врахувати це під час релігійних свят. Депутати таку пропозицію підтримали більшість голосів, оплесками і сміхом. Цю заяву активно обговорювали у соцмережах, показували по телебаченню, написали про це всеукраїнські ЗМІ

2. Пам'ятник Майстру Йоді

Питання про встановлення пам'ятника герою "Зоряних воєн" Майстру Йоді розглянули на засіданні виконкому міської ради 11 липня. Підставою для розгляду стала петиція Сергія Кутузова встановити такий пам’ятник у місті. Вона набрала 306 голосів. Обговорення щодо місця встановлення пам'ятника  ще ведуться. Але попередній варіант вже узгодили, повідомляють у міськраді. Один із варіантів - тематична зона у одному з парків міста. Окрім того, йдеться про можливість встановлення скульптур і інших героїв "Зоряних воєн". Мовляв, цей проект має великий потенціал, адже викликає емоції. А це те, що треба для приваблення до міста туристів.

3. Пам’ятник фанатам АС/DC

Не встигли тернополяни обговорити встановлення пам’ятника Майстру Йоді, як тут ще одна новина – у місті буде пам’ятник фанатам легендарного австралійського рок-гурту АС/DC!  27-28 липня до нашого міста з’їхалися на фан-зустріч шанувальники  АС/DC з різних міст України та світу. Капсулу для встановлення пам’ятника фанатам цієї музичної групи заклали 28 липня біля Центрального міського стадіону.

- Фан-зустріч у нашому місті відбувається вдруге. Цього року гостей втричі більше і вони приїхали з 12 різних країн світу, - розповідає директор туристично-інформаційного центру Тарас Ковальчук - Є домовленість про те, що якщо монумент фанатам АC/DC встановлять, то можливо один з учасників гурту приїде на його відкриття наступного року на збір у Тернополі. Це приємна подія, бо вона привертає увагу до нашого міста і збільшує кількість гостей. Запланований монумент зможе приваблювати мільйони фанатів АС/DC побувати у Тернополі.

4. Фонтан чи надгробки?

Новий фонтан на місці старого водограю "Олімпіада" відкрили у парку Нацвідродження до Дня міста у 2017 році. Фонтан складається з грантних плит з намальованим очеретом та лебедями. Збоку встановлені двадцять форсунків пішохідного фонтану. В управлінні житлово-комунального господарства міськради все це назвали скульптурною композицією. Однак тернополян побачили фонтан дещо по-іншому – мовляв плити дуже схожі на надгробки на цвинтарі. Одразу через декілька днів соцмережі вибухнули жартами з цього приводу. З’явилися і фотожаби з написами імен та прізвищ посадовців міськради на цих плитах.

5. Пергола у парку

Суперсучасну перголу (навіс – ред.) у парку Шевченка встановили у липні 2017 року на місці колон, які стояли при вході у парк ще в 1960-ому році. Тернополяни активно обговорювали цю дивну конструкцію і необхідність її у парку. Також людей дивувала ціна перголи  - 322 тисячі 302 гривні. Мовляв, таке можна зварити за 10 тисяч гривень. Цікаво, що перголу раніше обіцяли зробити зовсім іншою, - у вигляді арки з балясинами, з литими колонами. Та як пояснили у міськраді, виконання такого проекту виявилося надто дорогим, - близько мільйона гривень. Тож в результаті обговорень прийняли рішення рішення спростити перголу. Незрозуміла конструкція червоного кольору при вході у парк досі дивує гостей міста.

6. Вишиванка, яку так і «не вишили»

На площі біля пам'ятника Бандері влітку 2017 року проводили ремонт і обіцяли викласти бруківкою візерунок-вишиванку. В результаті городяни побачили зовсім іншу картину. З’явився дуже «бідненький» візерунок, а не той, що був анонсований раніше у проекті. Ситуацію у стилі «Очікування і реальність» довго обговорювали та жартували у мережі. Скільки відмили на «вишиваній» бруківці біля ОДА, почала перевіряти поліція. Адже виникла підозра, що завищили вартість як робіт, так і самого матеріалу. Правоохоронці порушили кримінальне провадження за фактом заволодіння коштами місцевого бюджету.
 

7. Бичачі яйця, які побили рекорд

Майстер-клас із приготування бичачих яєць на Театральному майдані провів у жовтн 2017 року тернопільський ресторатор Ігор Парій . Рекорд зафіксували у  Національному реєстрі рекордів України.

Для приготування страви використали 1029 бичачих яєць. Після реєстрації рекорду частували безкоштовно городян. Проте така ідея сподобалася не всім. Люди обговорювали подію у соцмережах і піджартовували з такого рекорду. Мовляв, Тернопіль б’є рекорди із встановлення рекордів. Нагадаємо, у нас вже готували рекордну ковбасу, юшку, торт, шашлик, зелени борщ, журек та багато іншого.

8. Тернопільський Лас-Вегас

Аераційний фонтан на Набережній ставу відкрили до Дня міста у 2017 році. Це місце дуже швидко стало однієї з візитівок Тернополя. Це одна з новацій у Тернополі, про яку багато говорять, але позитивного. Такий незвичний фонтан має очищувати Став та наповнювати його киснем. Цей фонтан став одним з улюблених місць серед тернополян та туристів. Особливо коли на ньому щей облаштували підсвітку. Кожного вечора тут фотографуються, знімають відео  десятки людей. Гості приїжджають з різних міст, щоб помилуватися водограєм.  Це місце називають Тернопільським Лас-Вегасом. Цього літа фонтан мають зробити подвійним, вже тривають ремонтні роботи. Ще одну частину аераційного фонтану обіцяють відкрити до Дня міста.

9. Теплий тротуар

Перший і наразі останній у Тернополі тротуар з підігрівом облаштували ще у 2011 році на бульвар Шевченка – на ділянці від Цуму до пішохідного переходу на вул. Острозького. Тротуари з підігрівом були однією з передвиборчих обіцянок міського голови Сергія Надала. Проте на одному тротуарі мер і зупинився. Про унікальний тернопільський тротуар писали Всеукраїнські ЗМІ та говорили у теленовинах. Новація у місті є і досі, та чи зробила вона погоду для пішоходів? Зауважимо, що теплою є лише ділянка завдовжки кілька метрів, тоді як під час ожеледиці все місто перетворюється на суцільну ковзанку.

10. «Фіолетовий вибух»

У березні 2015 року на «Острівці закоханих» висадили павловнії – дерева з фіолетовим цвітом. Таку акцію начальник управління житлово-комунального господарства міськради Олег Соколовський назвав «Фіолетовий вибух», що викликало хвилю жартів у соцмережах. Згідно обіцянок, дерева мали зацвісти ще того року. Але фіолетовий вибух не відбувся і досі. Павловнії покрали та понищили.

* Серед тернопільських новацій, які не увійшли у наш ТОП, але безумовно «прославили» Тернопіль є також «Карта тернополянина» та рішення місцевої влади про оплату 1215 грн за відвідування дитсадка дітьми, які незареєстровані у Тернополі. Такий прецедент єдиний на всю Україну.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • Anonymous

    Пункт №2 здивував українців своїм бютжетом: 1000000 грн, матеріал бронза!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
11:32 Померла 6-місячна дівчинка, яка у лютому постраждала в аварії на Підволочиському шосе 10:50 Від отруєння чадним газом постраждала 72-річна тернополянка 10:20 Тернопільські капелани відвідали військових на Харківсько-Лиманському напрямку 09:14 Дві ранкові ДТП у Тернополі: де наразі ускладнений рух? Від читача 11:20 Благодійний концерт за участю гуртів "Дивний простір" та "Spalah" 09:02 Жінка з Тернопільського району втратила 46 тисяч гривень, коли хотіла отримати допомогу 08:01 19 березня деякі споживачі у Тернополі будуть без електрики — адреси 21:02 Як тернополянам оформити субсидію через «Дію»? Перевірили «20 хвилин» 20:15 Суд визнав депутата Тернопільської обласної ради Любомира Крупу загиблим на війні photo_camera 20:00 Артилерія, авіація і не тільки: росіяни посилюють обстріли Сумської області, — ЗСУ 18:35 Які культурні заходи цього тижня проведуть у бібілотеках Тернополя 17:03 Як поповники файну карту через додаток е-Тернопіль: «20 хвилин» перевірили photo_camera 16:45 На Тернопільщині чоловік збирав гроші під виглядом лікування дітей і військових — поліція photo_camera 15:49 Розпочинаємо тиждень з передачі 30 дронів FPV SAG 7/IX на фронт - Сергій Надал (пресслужба Тернопільської міської ради) 15:00 «За малюнками приховані біль і втрати»: військові під час реабілітації намалювали картини (ФОТО) photo_camera 14:20 У Тернополі відбудуться «Дні кіно від ТРО» 13:31 У Тернополі продають перші вербові котики: де придбати та скільки коштують 13:00 180 тисяч гривень за зняття «поробів» віддала «ворожці» жінка з Тернопільського району 12:30 Квитки розкупили на кілька сеансів наперед: Тернопіль відвідали актори фільму за повістю Кузьми Скрябіна play_circle_filled photo_camera 11:47 На проспекті Бандери зіткнулися два автомобілі: один водій втік
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up