Топ-5 палаців та старовинних маєтків Тернопільщини, які варто відвідати навесні

Топ-5 палаців та старовинних маєтків Тернопільщини, які варто відвідати навесні

Старовинні маєтки та палаци: Тернопільщина багата місцями, про які ви, можливо, не знали. Журналісти "20 хвилин" зробили для вас підбірку красивих місць, які варто відвідати навесні чи влітку.

У гарну погоду хочеться більше перебувати на свіжому повітрі та грітись ласкавими променями сонця. Подорож на один день — чудова нагода провести час з рідними та розширити кругозір, не виїжджаючи за межі області.

1. Коропецький палац графа Бадені

Розташування: с. Коропець Монастириський район. 

Відео дня

Історія:  Палац збудував колишнього власника цих земель, граф  Станіслава Бадені. У палацовому парку збереглися величезні старі дерева, зокрема, екзотичні, наприклад, платани.

Палац у Коропці збудований у класично-синкретичному стилі з розкішними бароковими ліпними геральдичними атрибутами, серед яких між рушниць і мисливських ріжків почесне місце займає барельєф з зображенням перехрещених коси і ціпа.

Особливо в палаці вражає мистецьке використання кольорової деревини для паркету та панелей на стінах.

2. Вишнівецький палац резиденція Михайла-Сервація Вишневецького

Розташування: смт. Вишнівець Збаразького району

Історія: Перша  згадка про Вишнівець зустрічається в історичних джерелах з 1395 року. Архітектурна пам'ятка має статус загальнодержавного значення. Колишня резиденція останнього представника князівського роду Вишневецьких - Михайла-Сервація. В архітектурі Вишнівецького палацу поєднані риси пізнього бароко й класицизму. Після перебудови просторий палац набрав обрисів класичного стилю; його видовжений у плані двох'ярусний корпус із флангами.. Центральна частина фасаду з парадним входом оздоблена ризалітом, увінчаним трикутним щитом з пишним ліпленням. На задньому фасаді поміж ризалітами розміщується аркові галереї. Брами до резиденції величні, виконані з наслідуванням античних тріумфальних брам.

У 2018 році в палаці відкрили Дзеркальну залу за понад чотири мільйони гривень.

3. Замок XXI століття у Скалі-Подільській

Розташування: с. Скала-Подільська Борщівський район

Історія: Насправді старовинний на вигляд замок — архітектурне творіння сучасних митців. Об'єкт розташований на в'їзді в місто з боку Кам'янця-Подільського. Це звичайний радянський житловий будинок, який перетворив на замок приватний підприємець. 

У Скалу-Подільську варто поїхати, щоб побачити ще й визначну пам'ятку архітектури національного значення — Замок Скала над Збручем.

Замок розташований на високому скелястому урвищі, на правому березі річки Збруч. Має витягнуту форму, що зумовлено рельєфом місцевості. З трьох боків природний захист забезпечує річка Збруч та її стрімкі скелясті береги. 

Упоперек замкової території розташований двоповерховий палац прямокутної форми, що поділяв внутрішнє подвір'я на господарське і парадне.

 

4. Білокриницький замок-палац

Розташування: с. Білокриниця Кременецький район

Історія: Замок-палац XIX століття у англо-готичному стилі, з елемантами ренесансу. На готичний стиль будівлі вказують 2 вежі із невеликими зубцями по кутах та неоготична в’їзна брама. Історія цієї унікальної споруди дуже давня, і тягнеться ще з ХVІІ століття. Білокриницький замок у різні часи перебував у різних власників: князів Збаразьких, родини Вишневецьких, потім належав роду Радзівілів, які продали маєток у 1806 році шляхтичу Колонна-Чосновському. Саме Колонна-Чосновський відновив замок, що занепадав через недбалість попередніх власників, але пожежа знищла споруду. Після відновлення за Радянщини тут був лісотехнічний технікум, а сьогодні тут розташований Кременецький лісотехнічний коледж.

Перегляньте неймовірне відео вигляду з даху палацу графа.

5. Язловецький замок-монастир

Розташування: с. Язлівець Бучацького району

Історія: Територія Язловецького монастиря – надзвичайно умиротворене місце з чудовим парком, який є пам’яткою садово-паркового мистецтва місцевого значення. Територія парку дуже чиста та облагороджена, тут росте багато дерев, кущів та квітів, всюди є лавочки.

Читайте такожТоп-10 місць Тернопільщини з неймовірними краєвидами, куди можна поїхати на вихідні
 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (3)
  • ВолодяУкраїна!!

    яка красива в нас Україна дякую
  • ВолодяУкраїна!!

    яка красива в нас Україна дякую
  • Валера Матів

    всі з масонською символікою) як і Тернопільський ....... академічний театр)
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:20 Поліція розшукує 15-річного хлопця з Чорткова Олександра Мороза 22:00 Дитячу травматологію змінив на артбригаду: історія молодого лікаря-науковця 21:00 У Тернополі прощатимуться із військовослужбовцем Іваном Грицком 20:00 Перетворили пустир на модульне містечко: як переселенці стали стимулом для відбудови Малашівців play_circle_filled Від читача 12:17 Пів мільйона грн компенсацій отримали цьогоріч роботодавці Тернопільщини, які працевлаштували переселенців 19:00 «На щиті» повернувся додому сапер із Теребовлянської громади 18:00 У замку на Тернопільщині організовують толоку 17:00 26-річний тернополянин за 4500 доларів став «батьком» трьох литовських дітей 15:30 Причетному до організації вибухів у Тернополі повідомили про ще одну підозру 15:07 «Афілійований міні-EdCamp Ternopil»: що зібрало у 19 школі майже дві сотні освітян? 14:00 На Тернопільщині мотоцикліст врізався в кам'яну огорожу — є постраждалі 13:30 Патріотична організація «Центурія» проводить набір активної молоді 13:00 На п’ятьох вулицях Тернополя триває поточний ремонт дорожнього покриття 12:33 Кременчанину, який торгував зброєю, повідомили підозру 12:00 На дорогах Тернопільщини вітер повалив понад 20 дерев 11:35 На Тернопільському ставі починається сезон водних прогулянок 11:15 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (новини компаній) 10:45 1 квітня розпочинається нерестова заборона на вилов риби 10:10 На Оболоня пограбували жінку 09:50 Прямий маршрут Прага-Чоп: Укрзалізниця відкриває нові горизонти (на правах реклами)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up