Партнер рубрики Події

Тернопільські фонтани, яких уже немає. Впізнаєте ці місця? (ФОТО)

Тернопільські фонтани, яких уже немає. Впізнаєте ці місця? (ФОТО)

Старі фотографії фонтанів Тернополя, яких уже не побачиш в місті, опублікував на своїй сторінці у соцмережі тернополянин Віктор Мадрі.

Чоловіку вдалося знайти старі фото фонтанів "Спогад", фонтану на Привокзальному майдані і "Лебеді" біля драмтеатру та інші. Є серед них і невеличкі водограї, про які мало хто знав.

Фонтан "Жаба"

- фонтанчик, який колись був... ліворуч бачимо залізничний міст... Тернопіль - 50-их років, — йдеться в дописі за 9 червня 2021 року.

Відео дня

Фонтанчик на «Східному»

- Вже і призабулося, що в подвір'ї між будинками по вул. Слівенській, 15, магазин "Прогрес" і будинком вул. Л.Українки, 3, на початку 70-их був маленький фонтанчик. Ми з батьками перебралися на Східний масив в 71-му році, і я частенько приїжджав до нього на веліку. Біля нього завжди гуляли молоді мами з своїми дітьми, стояли дерев'яні лавки. Він був не глибоченький, дітиська завжди там пускали іграшкові кораблики і хлюпалися в жару... Пізніше його засипали і зробили квіткову клумбу, На даний час він виглядає так як Ви бачите на фотографіях - березень 2020 року, - написав на своїй сторінці дослідник Тернополя Віктор Мадрі.

Фонтан на вул Сагайдачного

- Перший рік роботи цього фонтану на вул. 1 травня (нині - Сагайдачного) - 1990 рік. На фото - учасники скульптурного пленеру "Медобори", - прокоментував це фото Віктор Мадрі.

Фонтан на Привокзальному майдані

- Рік тому, я виставляв світлину нашого привокзального майдану в порівнянні з минулим , тепер пройшла повна реконструкція і ми можемо порівняти як усе змінилося, - написав 8 липня Віктор Мадрі. - Як змінилася привокзальна площа кінця 50-тих років на липень 2020 року.... Спочатку була клумба для квітів, потім зробили фонтан, цього я не пам'ятаю, а що через площу проходила колія і проїжджав великий паровоз, добре запам'яталося з дитинства, колія проходила від грузової станції по вул. Б.Хмельницького через площу і до почтового відділення...

Фонтан «Лебеді»

У листопаді минулого року тернополянин Віктор Мадрі знайшов і опублікував на своїй сторінці у facebook фото фонтану з 60-х років.

В групі «Від Тарнополя до Тернополя» йшлося, що цей фонтан у сквері ліворуч від Тернопільського драмтеатру діяв у 1950-х роках. Тепер на місці фонтану, який закрили у 1982 році, стоїть пам’ятник Кобзарю.

А ось фото цього ж фонтану 50-річної давності.

Фонтан «Спогад»

- Наш фонтан «Спогад»... Дуже хотілося б, щоб наша міська влада прикрасила наш став гарним і великим фонтаном. Аби він милував око не тільки тернополян, а й гостей міста. А найліпше відновити водограй, який був у 80-их роках, - написав Віктор Мадрі.

Фонтан "Олімпіада"

- скільки прожив на Східному, ні разу він мені не попадав в робочому стані...☹️ - світлина від Smith Alekss, - йдеться у дописі пана Мадрі.

У коментарях до фото  Smith Alekss написав, що фото зроблене десь у серпні- вересні 1982 р.

Фонтан у сквері на вул. Чорновола

- теперішній скверик по вул. В.Чорновола першої половини 60-их років... - йдеться у ще одному дописі - світлина від Oksana Vechorek.

Фонтан на майдані Волі

- пригадався маленький "спокійний" водограйчик, який був на Майдані Волі в 70-ті роки (Площа Свободи), - пише Віктор Мадрі. - Де під шелест листків плакучої верби і цюркотіння струмочків води з фонтанчика - було дуже затишно відпочивати...

- фото 1973 -75 р.р.

А ви впізнаєте ці місця у Тернополі? Знаєте про подібні цікавинки? Відповіді пишіть в коментарях.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (3)
  • Галина Солдатенкова

    Пам'ятаю.Гарні були.
  • Іван

    фонтани це прикраса любому місту, але і недешеве задоволення, тому їх переважно будували в центральній частині міста та парках... більше пощастило Східному, аж два (на бульварі, і біля Прогрессу), а от Бам, Дружба, на жаль... все щи збудовано ще за СССР, служить і буде служити, а зараз на жаль коштів на таке не вистачає - ще не всюди є бруківка, а ви про фонтани, парки, дерева...
  • Оксана

    Скоро і лісу не буде. Озеро забудоване князьками.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:04 У поминальні дні не варто залишати на гробах паски і яйця. То що потрібно померлим, пояснюють священники 21:01 Віктор Павлік побував в рідній Теребовлі і поскаржився на... міст photo_camera 20:00 Теплиці, майонез і дитячий клуб: історії трьох бізнесів, які переїхали на Тернопільщину play_circle_filled photo_camera 19:30 24 квітня у мікрорайоні «Пронятин» не буде води Від читача 13:35 Українські поліцейські ліквідували шахрайський call-центр в Одесі, де громадян Чехії ошукали на 5,5 мільйонів гривень 19:03 Вісім років судиться з поліцією: тернополянин вимагає покарання для патрульних та компенсації photo_camera 18:06 Таксі у Тернополі: порівняли тарифи різних сервісів виклику авто photo_camera 17:20 У бучацькій школі діти били та цькували однолітків. Хто понесе відповідальність 16:40 Заснував сімейну майстерню дронів та допомагає ЗСУ: історія 21-річного тернополянина 16:05 Чи будуть в Україні додаткові вихідні на Великодні свята 15:28 Із 23 квітня тернополянам можуть вимикати світло у «пікові» години 14:55 Біля Тернополя зіштовхнулися автобус та бус: є постраждалі 14:40 У Тернополі віддали честь полеглому Героєві під час руху колони «На щиті» (ВІДЕО ДНЯ) play_circle_filled photo_camera 14:15 Якою буде ціна на газ з 1 травня: є рішення «Нафтогазу» 13:36 Тернополянин зняв в оренду неіснуюче житло. Як дізнатись чи квартира, яку ви знайшли — реальна 12:56 Українські консульства в Польщі та інших країнах призупинили роботу з чоловіками мобілізаційного віку 12:22 У яких лікарнях Тернопільщини можна отримати допомогу при інсульті 11:43 На Гайовій та Сахарова ремонтують двори та тротуари. Пишіть в коментарях вулиці, де це необхідно також 11:05 Омбудсмен перевірить дитячу бібліотеку в Тернополі після конфлікту працівниці та переселенців 10:25 В Тернополі чоловік отримав два роки тюрми за те, що чинив опір патрульним
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up